sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Lammasta haudutuspadassa ja kaalilisukkeita



 Pääsiäisenä sain isännöidä kotona ihania pitoja kun oli vieraita tulossa :)
Keittiön puuhella toimii hyvänä "seisovana pöytänä".




Poiketaan nyt välillä kukka- ja puutarha-aiheiden lomasta keittiön puolelle. :) Pääsiäisenä minulla oli ilo kokata sydämeni kyllyydestä ja samalla olin uhkarohkea lupautuessani tekemään elämäni ensimmäistä kertaa lammasta! Ennen tätä en ollut elämäni aikana edes kertaakaan syönyt lammasta, joten perusteellinen reseptien analysointi oli paikallaan. En pelkää pieniä kokkaushaasteita koska on aina mukavaa kokeilla jotain uutta. Lukuisissa lammasresepteissä oli tosin pienenä ongelmana runsas yrttien ja valkosipulin käyttö. Äitini on hieman allerginen mintulle, valkosipulille ja monille muille yrteille. Itsekin olen huomannut että ainakaan basilikaa en uskalla suuhuni pistää ja mintusta en vain tykkää. Suurimpaan osaan lammasresepteistä kun laitetaan valtavasti valkosipulia sekä minttua, timjamia, rosmariinia ym. Curry on kuitenkin sellainen mausteseos josta tiesin että kaikki tulevat ruokailijat pitävät. Niinpä sukelsin erilaisten lammascurryjen reseptien maailmaan ja kehittelin oman versioni. 


Viime jouluksi ostin itselleni haudutuspadan joka on aivan omiaan juuri pitkään haudutettavien liharuokien valmistamiseen. Uskoisin että pata olisi aika hyvä hankinta myös monelle kiireiselle remppa- ja puutarhaihmiselle arkea helpottamaan, sillä ruoanlaitto sen avulla ei voisi olla vaivattomampaa. Sen voi ajastaa käynnistymään milloin haluaa kun ainekset ovat padassa ja ruoka valmistuu sen suuremmin vahtimatta ja sekoittelematta. Padat, muhennokset, keitot, puurot... Koosta ja valmistajasta riippuen haudutuspatojen hinnat vaihtelevat noin 30-100€ välillä, omani maksoi muistaakseni 56€. Mutta jatketaanpa reseptiin. Kokeilu onnistui sen verran maukkaasti ja maistui kaikille paremmin kuin hyvin, joten rohkenen jakaa summittaisen reseptin myös täällä blogin puolella :)

Mureaa "nyhtölammasta"
haudutuspadassa 

n.1,5kg luuton lampaan paisti
2 keskikokoista sipulia
1 mango
1 prk (500g) tomaattimurskaa  

Maustesekoitus lihalle:
 2-3 tl curry mausteseosta (jauhe)
½ tl  jauhettua maustepippuria
½ tl mustapippurirouhetta
½ tl jauhettua inkivääriä 
1/4 tl  chilijauhetta

Lisäksi:
1rkl voita + loraus öljyä
1 laakerinlehti
pala kanelitankoa 
1rkl sokeria
suolaa + pippuria 
2,5dl vettä

 Kun lampaanliha oli sulatettu pakasteesta, poistin pinnasta suurimman osan rasvasta. Olen kuullut kauhutarinoita villalta tai eltaantuleenta rasvalta maistuneesta lampaanlihasta joten päätin ottaa varman päälle. En myöskään pidä aivan liian rasvaisesta ruoasta.Täytyy sanoa että taistelu oli kovaa vaikka kuinka terävällä puukolla leikkasin. Päädyin käyttämään saksia apuna. Leikkasin lihan kolmeen osaan ja hieroin pintaan tekemääni mausteseosta (koko määrä). Annoin lihan maustua lautasella, kelmun alla huoneenlämmössä noin tunnin jotta liha myös lämpenee hieman enne paistoa. 

Isoäidin vanhalle rautapannulle laitoin nokareen voita + öljyä sekä kanelitangon palasen ja laakerinlehden tuomaan lisää makua. Ruskistin jokaisen lihapalan kaikin puolin, pinnalle rouhin vielä hieman pippuria myllystä ja ripottelin suolaa. Asetin lihat haudutuspataan. Paistamisen jälkeen poistin pannulta kanelitangon ja laakerinlehden. Heitin pannulle lohkotut sipulit ja 1rkl sokeria jotta sipulit hieman karamellisoituvat. Hetken päästä pannulle meni paloiksi kuutioitu mango sekä 2,5dl vettä jotta kaikki ihanat maut saatiin pannulta talteen. Lihojen päälle kaadoin purkillisen tomaattimurskaa sekä pannulta sipuli-mangoseoksen. Sekoitin aineksia hieman jotta lihat eivät jäisi aivan pohjalle. Annoin haudutuspadan olla päällä 2h korkeimmalla High-asetuksella. Nukkumaan mennessäni asetin sen Low-asetukselle ja jätin hautumaan yön yli. Kaikkiaan liha oli siis kypsymässä noin 9h ja ylläpitolämmössä ehkä noin tunnin ennen kuin ruokailijat saapuivat. 

Koska padassa pitkän haudutusajan seurauksena maut aina tiivistyvät, laitoin suolaa lihojen päälle melko varovaisesti ja ripottelin sitä hieman lisää valmiiseen ruokaan kun pata oli kypsää. Eli jokainen laittakoon oman maun mukaan. :) Lihasta tuli ihanan ylikypsää, mutta ei kuitenkaan kuivaa. Mango ei juurikaan pompannut esiin, mutta se oli yhdessä tomaatin ja mausteiden kanssa muodostanut paksun, lähes karamellisoidun kastikkeen. Mangon oli alun perin tarkoitus mennä jälkiruokaan, mutta inspiraation lisätä se pataan löytyi täältä.

Lisäksi pitopöydässä:


 Lisäksi tein uunissa paistettua kukkakaalimuusia/laatikkoa joka on aivan yksinkertaisesti keitettyä ja soseutettua kukkakaalia jossa hieman suolaa, pippuria ja tilkka kermaa. Pinnalle laitoin hieman emmental-juustoraastetta. Se sopii vhh-ruokavaliota noudattavalle perunan "korvikkeeksi". Kannattaa kokeilla! Tein myös tuoresalaattia jossa mukana kevätsipulia, herneitä ja pääsiäisen kunniaksi keitettyjä munia. Keräkaalia hyödynsin tekemällä omaa suosikkiani cole slawta eli kaalisalaattia (hienonnettua kaalia, kevätsipulin vartta ja kastikkeena sitruunalla, etikalla, suolalla, sokerilla ja pippurilla maustettua kermaviiliä jossa mukana pari rkl majoneesia). 

Kaalia jäi vielä yli joten pyöräytin siitä pikaisen gruusialaisen kaallilaatikon kasvisversion (hienonnettu kaali, 3 porkkanaa, 1 sipuli keitetään kypsäksi, maustetaan tomaattipyreellä, suolalla, pippurilla, paprikalla ja persiljalla. Lisäsin joukkoon myös 1prk raejuustoa, hieman omaa pakastettua pinaattia ja nokareen creme fraichea. Väliin ja pinnalle ripottelin hieman emmental-juustoraastetta. 

Paistoin myös hieman sienikastiketta varasuunnitelmana siltä varalta jos lammas epäonnistuu...

Täytyy sanoa että lampaanliha oli todellinen yllätys ja mielestäni jopa parempaa kuin naudan- tai possunliha. Niitä nyt ei hirveästi tule kyllä muutenkaan syötyä, pitäydymme Mimman kanssa yleensä kanaruoissa. ;)
Tämä oli ihana pääsiäinen kun sai touhuta keittiössä ja kaikki olivat tyytyväisiä. :) Ihanasti kevätkin tekee tuloaan. Tänään tuli hieman leikeltyä  kuusiaitaa, omenapuita ja marjapensaiden kuoleita oksia. Jospa huomenna olisi kasvihuoneen siivouspäivä... Ihanaa pääsiäisen jatkoa!

7 kommenttia :

  1. Nammm mitä herkkuja! Haudutuspatavinkki on mainio, kiitos! En tiennyt, että tuollaisia onkaan. Vähän niin kuin leipäkone tai japanilaisten riisinkeittimet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on niin kätevä vehje eikä tarvitse pelätä pohjaan palamista :) kuluttaa myös vähän sähköä. Ja jos ei satu olemaan juuri minuutillaan paikalla kun aika umpeutuu, se menee automaattisesti ylläpitolämpötilaan. Riisipuuro (jonka keittämistä kattilassa inhoan) onnistui sekin jouluna hyvin :)

      Poista
  2. Oletpas ollut huikea pitoemäntä, herkullisen näköisiä ruokia. Minäkään en ole koskaan laittanut lammasta, olisi syytä joskus kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Kyllä olikin maukkaita herkkuja tarjolla. Njammm!!!

    VastaaPoista
  4. Nam, kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Mitäs Mimma piti possusta??

    VastaaPoista
  5. Tarkoitin siis, että mitä Mimma piti lampaasta!!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...