Koti


Romppala on 1920-luvulla rakennettu, pienellä kylällämme sijaitsevan nauhatehtaan entinen työväenasuntola, puinen kerrostalo jossa oli aikanaan kaikkiaan 8 pientä asuntoa, hellahuoneita. Hirsitalo oli ollut tyhjillään tietääkseni 80-luvun lopulta lähtien, kunnes joulukuussa 2002 talokaupat syntyivät ja remontti alkoi. Perusteellisessa remontissa vierähti 10 vuotta. Sähkötöitä lukuunottamatta työ tehtiin oman perheen voimin, toisin sanoen yhdessä isän ja äidin kanssa. Siskoni mies jolla on työkokemusta vesieristyksestä, vastasi kylpyhuoneen rakentamisesta. Alkuperäiset ikkunat on kunnostettu ja muutamissa tiloissa otettiin paljaaksi vanhat hirsiseinät. Vanhat pinkopahvit poistettiin, samoin lattioihin naulatut haltex- ja kovalevyt joiden alla oli hyvä puulattia. 
Rappukäytävä ja yläkerran huoneet riisuttiin vanhoista kulahtaneista pinkopahveista ja lämpöeristettiin, portaikko myös paneloitiin, samoin yläkerran kaikki katot. 
Alakerran käytävän päässä olleiden komeroiden tilaan tuli kylpyhuone ja wc. 
Käytävän lattia purettiin jotta viemäriputket saatiin vedettyä kellarin kautta ulos. Eristeenä olleet turpeet lapioitiin pois ja korvattiin villoilla.


Juoksevaa vettä ei talossa ollut koskaan joten vesi- ja viemäröintityöt tehtiin hylpyhuoneen rakentamisen yhteydessä ja kylpyhuoneen lattiaan asennettiin samalla lattialämmitys.


Kuvia kevättalvelta 2003, yllä keittiön hella, alempi kuva olohuoneesta. Olohuoneen hella purettiin ja tilalle tuli varaava kivitakka. Vanhat puulattiat maalattiin uudelleen. Talon ulkoseinissä säilytettiin alkuperäinen väritys. Vanhan kuluneen keltamultamaalin päälle vedettiin Riihi-maalia joka soveltuu nimenomaan pitkään maalaamatta olleiden rakennusten maalaamiseen, jotka on aiemmin puna- tai keltamullalla käsitelty.


Mystinen autiotalo johon jo lapsena rakastuin, odotti minua kärsivällisesti kaikki vuodet.
Nyt se on rakas ja lämmin kotipesä. Puutarhan kuoputus ja satunnaiset tuunailut kotona jatkuvat.
Lisää kaikesta siitä voit lukea tätä blogia tutkailemalla.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...