maanantai 27. tammikuuta 2014

Bataatti - unelmieni koristeköynnös?

Bataatin kukka. Kuva: Wikipedia

En ole aikaisemmin tiennyt kuinka hieno koristearvo bataatilla voisi olla, enpä myöskään sitä tiennyt, että se kuuluu samaan sukuun päivänsinin kanssa! Näin tuossa taannoin videon netissä kuinka joku lapsi kokeili kasvattaa kaupan bataattia ja luomubataattia. Luomu kasvoi, mutta marketin mukula ei, koska se oli ilmeisesti käsitelty versomista estävällä kemikaalilla. Tämä siis USAssa, täällä ei ilmeisesti bataatteja sellaisilla aineilla onneksi käsitellä. Sitä videota katsellessani ihmettelin bataatin upeita rönsyjä, sillä en tiennyt sen olevan köynnöskasvi! Tänä keväänä täytyy hankkia jostain bataatti ja laittaa se esikasvamaan kotiin ja siirtää keväällä kasvihuoneeseen.

Idätys tulee ilmeisesti aloittaa pari kuukkautta ennen istutusta. Idättäessä bataattia, sen kylkiin tökätään puiset hammastikut jotka estävät sitä uppoamasta kokonaan lasipurkkiin, jonka pohjalla on vettä. Kasvatuskuvia kävin tutkailemassa täällä Pinterestissä. Täältä löytyi englanninkielinen blogi josta löytyy myös kasvatusohjeita. Jokaisesta kasvavasta silmusta saa erottamalla myös lisättyä uuden kasvin, eli yhdestä mukulasta voi kasvattaa 5-6 uutta.

Onko sinulla kokemusta bataatin kasvatuksesta?

Olen miettinytkin mikä olisi sopiva ja vehreän reheväkasvuinen kesäköynnös rautapaviljonkia kiertämään. Nyt taisi vastaus löytyä! Bataatin lehdet ovat myös syötäviä, joten mikäs sen mielenkiintoisempaa ja jos mukuloita siinä sivussa syntyy niin sekin on hyvä! Olisi aika komea lehtimaja jos tämä olisi kokonaan köynnöksen peitossa :) Saisi lymyillä vihreän lehtikatoksen alla. Etualan ruukussa kasvoi patiokärhö, mutta se ei ehtinyt viime kesänä kukkia. Nyt se on tuttuun tapaan lehtikompostissa talvehtimassa. Kärhöt eivät minulla tahdo viihtyä, joten ensi vuonna olkoon ruukussa bataattia ;)


Wikipediasta lainattua:
Bataatin mukulat sisältävät runsaasti sekä tärkkelystä että sokeria ja ovat selvästi energiapitoisempia kuin perunat. Niissä on myös paljon ravintokuitua, C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia sekä B6-vitamiinia. Mukulat, lehdet ja versot ovat kaikki syötäviä, ja niitä käytetään myös eläinten rehuna. Taiwanilaisessa keittiössä usein valkosipulin ja kasviöljyn kanssa keitetyt bataatinlehdet ovat yleinen lisuke. Tarjoiltaessa niiden päälle tavallisesti ripotellaan suolaa. Afrikassa bataatin syöntiä pyritään edistämään myös siksi, että se sisältää A-vitamiinia, jonka puutteesta monet lapset edelleen kärsivät. 


 Päivänsinin kukkia muutaman vuoden takaa.

18 kommenttia :

 1. Siinähän olikin paljon aivan uutta tietoa! Sain juuri käsiini uusimman Viherpihan, ja siellä kysyttiin bataatin kasvatuksesta. Mielenkiintoinen kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, etsimällä löytää! Puutarha.netin keskustelupalstallakin näkyy olevan asiasta puhetta. Ehkäpä tästä tulee uusi trendikasvi ja bataatit katoavat ruokakaupoista puutarhaharrastajien käsiin :D

   Poista
 2. Pakko kokeilla! Milloinkohan kasvatuspuuhat pitäisi aloittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itämiseen menee ilmeisesti noin kuukausi. Ehkä pari kuukautta ennen kevättä? Ilmeisesti aika arka kylmyydelle. Voisihan sitä jo kokeilla vaikkapa huonekasvina :)

   Poista
 3. Mielenkiintoista ja mikäs sen hauskempaa kuin syötävä lehtimaja!

  VastaaPoista
 4. Onpa mielenkiintoista ! Tekis mieli itsekin kokeilla mut oon aika tumpelo noissa puuhissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Ei siinä paljon häviä jos yhden bataatin ostaa ;)

   Poista
 5. Hieno kukka on bataatilla, vähän elämänlakamainen..
  upea on myös tuo rautakehikko- lehtimaja! ojjoij kesän unelmia!
  Pidän siitä että täällä blogissasi on vihreää ja kesäistä tähän aikaan vuodesta sen merkitys kasvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, kukasta kyllä huomaa että on sukua. Kiitos! Kesäunelmat ovat täällä voimissaan, jotenkin aina tämä aika aina huhti-toukokuulle asti on vaan NIIN malttamatonta ;)

   Poista
 6. Oho! No enpäs ole tuota tiennyt bataatista. Kaunis kukka ja hyvä juures on bataatti!

  VastaaPoista
 7. Eipä ole kokemusta, mutta ensi syksynä on...aion meinaan kokeilla..:)

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Kiva seurata miten sun kokeilu onnistuu. Ehkäpä minäkin joskus :O)

  VastaaPoista
 9. Oppia ikä kaikki! Bataattiköynnös - kuulostaa ihanan eksoottiselta!

  VastaaPoista
 10. Olipa mukavaa lukea juttuasi bataatista. Taidanpa itsekin kokeilla kasvatusta. Olen innokas bataatin ystävä. Ruokablogissani on kuvia bataatin korjuusta Nerjassa.

  VastaaPoista
 11. No tässäpä tuli uutta tietoa bataatista. :) Täytyykin kokeilla miten kasvaa. Kiitos vinkistä! ❤

  VastaaPoista
 12. Vautsi, eipäs oo tullut mieleenkään!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...