keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Kevätlaskuri


Sunnuntaina oli mukava vilkaista kalenteriin kun päivän kohdalla luki: "Kesäaika alkaa". No, täällä se ei aivan vielä ole alkanut - ainakaan puutarhassa. Ajan ratoksi selailin kuvia menneiltä keväiltä ja laskin että mikäli kevät noudattaa jonkinlaista keskiarvo-aikataulua, ensimmäisen krookuksen, lumikellon tai sinivuokon voisi hyvässä lykyssä pihalta löytää seuraavan kahden viikon sisällä. Se tuntuu aika mahtavalta! Etelämmässä sinivuokkoja onkin näemmä bongattu jo maaliskuun puolessa välissä. Oma sinivuokkopaikkani paljastui kokonaan lumen alta juuri tänään.

Kasvihuoneessa olevat multapussit ovat jo sulaneet. Taidan pian kylvää ruukkuihin syksyllä keräämiäni tähtiputken siemeniä, ehtivät vielä hyvin saada hieman vaihtelevaa kylmäkäsittelyä. Iso tähtiputkipaakku on kyllä helppo jakaa lapiolla palasiksi, mutta uusille pikkutaimille on aina tilaa. Ensimmäiset taimihankinnat olen myös jo tehnyt nettiostoksilla käytyäni. Löysin vihdoin kauan himoitsemiani Double Ellen jouluruusuja joten toimin salamannopeasti. Lähes mustanpuhuva tähtiputki Astrantia major Star of Fire oli myös täysin vastustamaton.

Niitä ja muita aarteita malttamattomana odotellessa on aika käydä pian hieman surullisemman operaation pariin. Olen nyt henkisesti valmistautunut siihen että huvimajan vieressä oleva vuosi vuodelta yhä enemmän kallistuva puoliksi laho pihlaja saa nyt lähteä. En tiedä miksi olen juuri siihen puuhun kiintynyt jo ensimmäisestä päivästä lähtien niin kovasti. Se on minulle "The Pihapuu". Eräs myrsky vei sen latvasta puolet ja juurella sammal hiipii runkoa pitkin ylös. Latvus on siinä kauniin pyöreä ja juuri hieman kallellaan olevana se on persoonallisen näköinen puu. Hieman kituvaltahan se on alkanut näyttämään eikä se ikinä ole edes marjoja tuottanut. Lohduttaudun ajatuksella että vieressä olevat marja-aroniat ja saniaiset saavat nyt ehkä paremmat oltavat ja toivon mukaan puu ei nyt kaatuessaan liiskaa alleen toista pihavalopylvästä.

14 kommenttia :

 1. Tsemppiä pihlajan kaatoon. Kuulostaa kauniilta, ja sammaloituva vino puuhan olisi aivan ihana - jos se ei kaatuisi jonkun valon tms. päälle... Pihlajissa on usein tuo kaunis pyöreä muoto.
  Iiiihanat kevätkukkafiilikset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaato onnistui hyvin ja kyllä olikin lahoa sisältä. Puu olisi pian ollut luonnonmukainen jättimäinen ötökkähotelli! Nyt tuli kyllä avaruutta ja valoa lisää :)

   Poista
 2. Surullista että joudut lempparipuusi kaatamaan. Ehkä voit vielä jatkojalostaa sen runkoa ja oksia johonkin muuhun käyttöön puutarhassa?
  Ihanat keväiset kuvat, kohtakohta.. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oksat menivät silppurilla hakkeeksi jota voin käyttää ja runko polttopuuksi. Oli sen verran haperoa jo. Ihanaa kevätfiilistä tänäänkin ♥

   Poista
 3. Vanhan puun kaataminen on hirveän surullista. Joskus on vaan parempi suorittaa hallittu kaataminen ennen puun omaa kaatumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mutta onneksi on pihalla vielä paljon suuria puita :)

   Poista
 4. Minä kuvasin eilen pihalla ensimmäiset leskenlehdet, sinivuokot ja krookusten sentin korkuiset alut. Kevät on siis tullut.- Pihlaja on pihan pyhä puu, istuta pian uusi vanhan tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään ilokseni löysin myös parisenttisiä krookuksen alkuja. Pihlajia on vielä onneksi monia koska olen niitä (lempipuitani) tarkoituksella jättänyt kasvamaan ja olen niitä myös muotoillut.

   Poista
 5. Ihanat kuvat. Miellä on piha aivan kinosten alla. Mietin jo, ehtiikö Vapuksi sulaa.
  Mukavaa huhtikuuta sinulle. Arvatenkin kaikkein kiireisin puutarhakausi menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että kinokset sulavat sielläkin! Täällä on täysi tohina päällä :) Ihanaa huhtikuuta sinulle!

   Poista
 6. Siellä kevät etenee suurinpiirtein samassa aikataulussa kuin meillä. Parin viikon sisällä voi alkaa odottaa/ ja toivoa sinivuokkoja. Niitä on minulla aivan liian vähän, mutta ihmeeseen ei kyllä tarvita kuin yksi.

  Piti oikein googlettaa tuo mainitsemasi tähtiputki lajike. On ne vaan niin käsittämättömän kauniita!

  Ja tosiaan hienoja kuvia. Sain juuri hyvän idean tuolikuvastasi, siinä on vinkeä kuvakulma. :)

  VastaaPoista
 7. Voi että, ymmärrän surusi pihlajan vuoksi. Meidänkin puutarhassa kasvaa vanha pyöreälatvuksinen pihlaja ja minulle se on aarre. Ihanaa kun lähiviikkoina saamme kuitenkin odottaa kevään ensimmäisiä maasta nousevia kukkivia ystäviämme!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...