lauantai 20. helmikuuta 2021

Viherpuutarha - kirja-arvonta!

 


Ulkona sataa lunta, mutta vihreä valtaa jo sydämen! Näin talven keskellä on ihana miettiä tulevaa kevättä ja kasvivalintoja. Täällä jo odotellaan Viherpuutarha-kirjaa saapuvaksi painosta ja nyt onkin aika laittaa sen kunniaksi käyntiin pieni kirja-arvonta! Kerron samalla, mitä ihania puutarhajuttuja näiden kansien väliin kätkeytyy.

Tätä kirjaa olen nyt työstänyt, aluksi ihan vain unelman tasolla, enemmän tai vähemmän 3-4 vuotta, eri kasveja omassa puutarhassani kuvaten. Kaiken kuitenkin kruunaa nämä mahtavat puutarhat, jotka minulla oli ilo ja kunnia saada kirjaan mukaan. Sydämessäni olen iloinen ja kiitollinen, että sain kirjoittaa näiden ihanien kokeneiden tarhureiden tarinat ja kasvivinkit yksien vihreiden kansien väliin. Kukat ovat puutarhassa aina tärkeitä, mutta koen että kaunislehtisistä puutarhakasveista on maassamme ollut aika olemattomasti kirjallisuutta. Ulkomaisia kirjoja aiheesta ja esimerkiksi varjopaikan kasveista löytyy kyllä lukuisia. Toivon että Viherpuutarha antaa uudenlaista inspiraatiota lehtevien kasvien käytöstä puutarhoissa. Kiitos Docendo-kustantamolle ja Heli Bergiukselle yhteistyöstä sekä taittaja Eija Kuuselalle upeasta kirjan ulkoasusta! Paljastan tässä nyt hieman maistiaisia kirjan puutarhakuvista.

Lehtevyys ja luonnollinen rehevyys on puutarhoissa nouseva trendi. Sirpa ja Juhani Mikkolan upea puutarha Hattulassa on paitsi runsas kukkatarha, myös puulajipuisto, johon kätkeytyy ihanuuksia aina tulppaanipuusta katsuraan. Tämä Sirpan ottama kuva, jossa suuri kirjovaahtera (Acer platanoides) ’Drummondii’ erottuu valkokirjavilla lehdillään, on varmasti yksi suosikkini. Huvimajan takana kohoavat japaninsiipipähkinän (Pterocarya rhoifolia) suuret parilehdykkäiset lehdet ja salaperäisen metsäpuutarhapolun varrella kukkivat niin varjoliljat, sinivaleunikot ja peipit, kuin lukuisat erilaiset kurjenpolvetkin. 

Kirjassa tutustutaan myös mieheen, jonka rakkaus kuunliljoja kohtaan on vienyt hänet täysin mennessään. Astutaan hostamies Hynnisen kuunliljaparatiisiin!

Kuva: Jari Hynninen

Jari Hynnisen pihalla Jyväskylässä kasvaa henkeäsalpaava yli 700 kuunliljalajikkeen kokoelma, josta ei erikoisuuksia puutu. Himoittuja lajikkeita on metsästetty maailman ääristä asti ja näin talviaikaan kotona kasvaa myös valtavat määrät aivan omia hostien siementaimia. Viherpuutarha-kirjassa Jari jakaa lukijoille parhaat vinkkinsä kuunliljojen kasvattamiseen ja hoitamiseen. Puhumme myös etanoiden torjunnasta ja kuunliljoja piinaavasta hostaviruksesta.

Nina Rihun näyttävän puutarhan vihreydessä astutaan havukasvien maailmaan. Kuva: Nina Rihu

Vihreydestä puhuttaessa, ei voi unohtaa suomalaisten kovin rakastamia havukasveja. Tämä huikea puutarha tosin näyttää kaikkea muuta kuin suomalaiselta peruspihalta. Nina Rihun ja hänen miehensä puutarhaa rytmittävät yli 30-vuotiaat suuret kartiovalkokuuset ja laaja valikoima erilaisia havukasveja. Nina on aikamoinen mestari muotoilemaan havuja ja hän jakaakin kirjassa hyviä vinkkejä havukasvien leikkaamiseen. Puutarhasta löytyy havujen lisäksi myös upeita tarkoin harkittuja lehtiperennoja ja koristepensaita.

Tutustumme lisäksi runsaan rehevään puutarhaelämään Ruotsin puolella!

Kuva: Helena Hansson

Helena Hanssonin puutarhassa Säfflessä lehtikasvit ovat pääosassa ja puutarhasuunnittelun perusta. Lukuisat upeat japaninvaahterat, kuten kuvan ’Dissectum Nigrum’, erottuvat voimakkailla sävyillään keväästä syksyyn. Helenan puutarha on havujen, hakoneheinien, kuunliljojen, keijunkukkien ja monien muiden persoonallisten lehtikasvien värikäs, mutta silti upean harmoninen kokonaisuus. Oli ilo ja kunnia saada kirjaan mukaan tämä kymmenien tuhansien puutarhaharrastajien seuraama ja ihailema ruotsalainen kotipuutarhuri!

Tämän kirjan teko on ollut antoisa matka ja olen itsekin oppinut sen aikana paljon uutta. Lehdet ovat tärkeä osa puutarhaa, eivätkä ne kuitenkaan syrjäytä kukkien tärkeyttä, vaan päin vastoin suorastaan korostavat niitä. Lehtimuodoilla saa pysyvää mielenkiintoa niihin hetkiin, jolloin kukinta-ajoissa voi jäädä pieniä aukkoja. Uskon, että luonnollinen vihreys ja myös metsäpuutarhamainen tunnelma saniaisineen ja lehtiperennoineen on nouseva trendi puutarhanhoidossa. Näinä haastavina koronapandemia-aikoina jokainen meistä kaipaa harmoniaa, iloa ja hyvää oloa elämäänsä. Juuri sitä puutarhassa työskentely ja kasvit tarjoavat niin monelle meistä. Aihe nousikin paljon esille yhteisissä keskusteluissamme näiden ihanien tarhureiden kanssa.


Kirjassa esittelen myös oman puutarhani kautta erilaisia lajikkeita koristepensaista kesäkukkiin, lehtiperennoihin, maanpeittokasveihin, koristeheiniin ja jopa kirjavalehtisiin sipulikukkiin. Mukana on kasveja, jotka viihtyvät varjosta aurinkoon.


Begoniat, isokirjopeipit ja kolmiokäenkaalit varastavat huomion värikkäillä lehdillään, niin ruukkupuutarhassa kuin kesäkukkaistutuksissa.


Erilaisten lehtimuotojen sommittelu on palkitsevaa ja niillä saa luotua väriä myös puutarhan haasteellisiin varjopaikkoihin. Olen yhdistellyt puutarhassa esimerkiksi hopeatäpläpeippiä, kuunliljoja, haltijankukkia ja rotkolemmikkejä. 


Erilaiset marunat luovat viileää hopeanhohtoa puutarhaan.


Karvaiset kasvit viihtyvät auringossa. Pohdimme, mikä on lehtien pehmeyden tarkoitus kasveille, kuten vaikkapa tälle unelmanpehmeälle nukkapähkämölle.


Tummat värit tekevät myös tuloaan yhä vahvemmin puutarhassa. Laikkukirjokanukka luo valoa ja kontrastia dramaattisten tummien purppuraheisiangervojen rinnalla. 

Jos innostuit Viherpuutarha-kirjasta, osallistu arvontaan! :)

Jätä kommentti ja kerro mikä on juuri sinun suosikkisi kaunislehtisistä kasveista, niin voit voittaa kirjan omaksesi. Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 28.2.2021 asti.
Julkaisen voittajan nimen tällä blogissa sekä Instagramissa. 
Onnea arvontaan! 

p.s. Jos et luota arpaonneen, niin kirjan voi myös ennakkotilata Docendo-kustantamon nettikaupasta täältä. Kirja tulee myyntiin kaikkiin hyvinvarustettuihin kirjakauppoihin kautta maan heti ilmestyttyään 10.3.2021

62 kommenttia :

  1. Oi joi, heti mukana arvonnassa. Kylläpä oletkin saanut upeat puutarhat kirjaasi, onnittelut upeasta työstä💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä upeita, oli ilo ja kunnia heitä haastatella kirjaan. ♥ Kiitos ja onnea arvontaan! :)

      Poista
  2. Vaikea nimetä yhtä suosikkia, tykkään varjohiippojen lehtien ulkonäöstä. Ja tietysti mukana upean kirjan arvonnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjohiipat on kyllä suloisia ja se pieni punerrus lehdissä niin hurmaavaa!

      Poista
  3. Ihana kirja tulossa! En osallistu arvontaan, sillä odotan omaa arvostelukappaletta (esikatselukappale tuli jo, mutta odotan niin, että pääsen lehteilemään oikeaa kirjaa!). Esitän vain valtavan suuret onnittelut kirjasta!
    Olet niin oikeassa siinä, että juuri tuollainen kirja on Suomesta vielä puuttunut. Tähän asti luottokirjani aiheesta on ollut englantilainen. Kuvien ja aiheiden perusteella vaikuttaa todella hyvältä, tätä on kaivattu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Saila. ♥ Kovasti jännittää taas uuden edeessä, toivon että lukijat saisivat paljon irti kirjasta. Oli haastavaa saada kaikki mahdollinen ja mahdoton mahdutettua sivumäärään, niin paljon asiaa kun aiheesta olisi. :) Minullakin aihetta käsittelevät kirjat on joko englantilaisia tai amerikkalaisia. Listasinkin kirjan loppuun muutamia lukuvinkeiksi aiheesta kiinostuneille.

      Poista
  4. Saniaiset, kuunliljat havut, siinä lempparit. Kirjan olen jo tilannut, mutta jos voittaisin antaisin kirjan ystävälleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kiitos! ♥ Kerrothan vielä kuka olet, niin tiedän jos arpaonni osuu kohdalle. :)

      Poista
  5. Tämä on ehdottomasti oikein kiinnostava puutarhakirja, olen aina ollut kiinnostunut kauniista lehtimuodoista ja tällaisten kasvien sommittelusta puutarhaan.
    Osallistun hyvin mielelläni tähän kivaan arvontaan!
    Oman suosikin valitseminen on tosi vaikeaa, kuunliljojen ohella pidän kovasti tiarellojen, varjohiippojen ja rotkolemmikkien lehdistä ... ja niin monista muistakin :).

    VastaaPoista
  6. Suosikit vaihtuvat vuosittain. Viime kesänä upea oli pärskäjuuri veistosmaisilla lehdillään. Mukana arvonnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pärskäjuuri on mahtava! Juuri tämän kirjan yhdessä puutarhakuvassa sitä ihailin ja ajattelin että menee kyllä omallekin ostoslistalle. :)

      Poista
  7. Vaikea valita suosikkia, esimerkiksi varjohiipat ovat niin kauniita. :)

    hippohiiri@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niissä on kyllä jotain niin satumaista herkkyyttä :)

      Poista
  8. Kuunliljat ja saniaiset ovat suosikkeja. Tän kirjan voittaisin mieluusti!

    annasdf(a)hotmail.com

    VastaaPoista
  9. Pelkästään nämä postauksen kuvat houkuttelevat tutustumaan kirjaan lähemmin. Kasvien väreillä ja lehtimuodoilla on melkeinpä suurempi merkitys puutarhassa, kuin yksittäisillä kukinnoilla. Kukat kukkivat kukin oman aikansa, mutta lehdet ja muodot näkyvät koko kasvukauden. Havuilla ympäri vuoden.
    Olen vihdoin löytänyt erilaiset heisiangervot, joiden tummillakin lehtiväreillä saa eloa muiden kasvien keskuuteen. Samoin keiju- ja haltiankukat kiinnostavat kovasti.
    Olen surkea suunnittelemaan ja sommittelemaan puutarhan näkymiä. Tällainen kirja on tervetullut apu. Siispä olen mukana tavoittelemassa onneani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, olen ihan samaa mieltä ja kiva kuulla että moni muukin ajattelee samoin. :) Heisiangervot ovat minunkin lemppareita ja niitä tulee aina vaivihkaa hankittua. No tuota en kyllä usko että olisit surkea suunnittelemaan - puutarhasi kertoo ihan muuta. ;) ♥

      Poista
  10. Lehtevyys ja luonnollinen rehevyys on puutarhoissa nouseva trendi. Kirjoitit näin ja postauksen kuvat sen myös kertoo, todella juuri tällainen piha ja puutarha on silmieni ilo.
    Innolla osallistun arvontaan ja kuvat ovat kaikki kiehtovia ja tuovat esille juuri kasvien värit ja lehtien kauneuden.
    Kuunliljat, rotkolemmikit ovat minun mieleeni ja monet muut lehdet värit ja muodot sekä erilaiset havut isot ja pienet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kirjassa mukana olevat puutarhat ovat kyllä niin ihania että todellakin silmä lepää. Tuskin maltan odottaa että ne tulevat sivujen ja kuvien kautta kaikkien nähtäville. Onnea arvontaan! :)

      Poista
  11. Mielenkiintoinen kirja ,ois kiva saada luettavaksi. Kuunliljat on kauniita ja erilaiset begoniat niiden värikkäiden lehtien takia.
    tyttiklemetti@luukku.com

    VastaaPoista
  12. Oi miten kiinnostava kirja! Ehdottomasti mukana arvonnassa ja jos en voita, on kirja hankittava pikaisesti. Kaikki kasvit ovat kiinnostavia, mutta jos nyt pitäis valita, ne ovat laikkukirjokanukka ja purppuraheisiangervo, jotka olen hankkinut työpaikalleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kitios ja onnea arvontaan! Nuo kaksi pensasta ovat kyllä kuin luotu rinnakkain. :) Niin mahtava kontrasti.

      Poista
  13. Upean kirjan olet koonnut! Vihreä-valkoisuus viehättää minua, joten tuon viimeisen kuvan isolehtinen kasvi on suosikkini (mikä se on?).
    Mukana arvonnassa tietenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hitunen! Viimeisessä kuvassa komeilee varjopaikalla viihtyvä rotkolemmikki. ♥

      Poista
  14. Vau! Upea ja kiinnostava kirja 💚 Minun suosikkejani ovat kuunliljat. Olen aloitteleva kuunliljailija ja en kyllä tiennyt, että niitä on noin paljon!! Mukana arvonnassa 💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuunliljojen lajikekirjo on loputtoman valtava mistä valita! :D Sen juuri todistaa hyvin tämä kirjassa mukana olevan Jarin huima kokoelma. Kuunliljojen kiehtovaan maailmaan on mukava uppoutua!

      Poista
  15. Onnea Linda uutuuskirjasta :)
    Kyllä varjohiipan nuorten lehtien punainen sävy ilahduttaa keväällä ja joskus yllättää myös loppu kesästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Ne lehdet ovat todella upeita, itsekin juuri keväällä ihastelin tarhavarjohiipan runsasta punertavaa lehtirypästä.

      Poista
  16. Oi mitä kuvia ja koko kirja täynnä vastaavia, ihanaa.
    Mie pidän mongolian vaahterasta, siinä on ei niin vahteran lehdet ja syysväritys on ihana, punainen tai keltainen, ja keväällä se pörinä mitä kukkien ympäriltä kuuluu,kukat vaatimattomat mutta tuoksu on ihana ja se kun koko puu surisee kaikenlaisista pörriäisistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mongolianvaahtera on upea!! Minullakin kasvaa yksi hieman pensasmainen ja toissa keväänä se kukki ensimmäistä kertaa. Se oli hieno hetki. :) Vaahterankukissa on ihana hunajainen tuoksu 💕

      Poista
  17. Kuunliljat on kauniita ja niissä on monia vihreän sävyjä. Vuorenkilpi on ehdoton lemppari, koska se menestyy minunkin hoidolla. Kirjasi olisi minulle tarpeellinen, edelliseen lauseeseen viitaten.
    Eevaliisa.js@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuorenkilpi on ihanan monikäyttöinen perenna! Minäkin jaan sitä usein pihan "ongelmakohtiin" sen kestävyyden vuoksi ja syksyllä siinä on välillä niin kauniita punaisia alalehtiä. :) Onnea arvontaan!

      Poista
  18. Upeita kuvia...onnea kirjasta!
    Kuunliljat ovat yksi ehdoton suosikkini...ja kanukat ovat, myös kauniita.

    VastaaPoista
  19. Onnea uudesta kirjasta. Varmaan yhtä ihana kuin edelliset. Tykkään saniaisista ja kuunliljoista.

    VastaaPoista
  20. Ihana kirja, jo näidenkin kuvien perusteella!
    Saniaiset ovat ihania vihreitä, ja keijunkukilla on tosi paljon kivoja värisävyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Niin on, keijunkukkien värisävyjen kirjo tuntuu loputtomalle.

      Poista
  21. Ihan perinteinen saniainen sykähdyttää lehtikuviollaan.
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  22. Onnea uudesta kirjasta. Varmaankin yhtä ihana kuin edelliset kirjasi.
    Heti mukaan ihanaan arvontaan.

    VastaaPoista
  23. Onnittelut uudesta kirjastasi! Varmasti lukemisen - ja katsomisen arvoinen! Omia suosikkejani ovat kuunliljat, keijunkukat ja saniaiset, niitä löytyy omasta puutarhasta. Mutta varmasti kirja tuo esille monta muuta ihanaa kasvia! Mukana siis arvonnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Kyllä kasveja aika paljon kirjaan mahtui ja toivottavasti sieltä löytyy sopivia ideoita niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin tarhureille. :)

      Poista
  24. Kyllä se taitaa olla tuo haltijankukka. :)

    VastaaPoista
  25. Vautsi mikä kirja! 😍
    Mun suosikkeja ovat tuurenpihlaja, jalopähkinät ja saniaiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sofia! Uuuh, ihanat valinnat! Minäkin kovasti hauaisin tuurenpihlajan! ♥

      Poista
  26. Onnea uudesta kirjastasi! Ihania kuvia, lehtimuodot on kiinnostavia kasveissa. Mukana arvonnassa.

    VastaaPoista
  27. Upea kirja tulossa, maltan tuskin odottaa!
    Marunat heti ensi kesänä hankintalistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Marunat on kyllä ihania ja niitä täytyy itsekin vielä hankkia lisää entistäkin suuremmiksi ryhmiksi. :) Niitä voi toki myös lisätä pistokkaista...

      Poista
  28. Onnittelut uuresta kirijasta! Sun tyylin tuntien, varmasti hyvä, irearikas kirija. Itte istutan valtaosan kasviista lehtimuarot/kasvutyyli erellä. Suasikkia on kuunlilijojen lisäksi keijunkukat ja erifäriset happomarijat. Mukana tiätysti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoista! Toivottavasti kirja täyttää odotukset. :) Happomarjat on mahtavia, olen niitä myös paljon kokeillut - tosin vaihtelevalla menestyksellä.

      Poista
  29. Mukana arvonnassa. Vihreän eri sävyt, lehtien muodot, varjoinen metsätunnelma...siellä ne on: saniaiset, sammalet ja lieot. Ehkä lisänä vielä vanamon keveys. Onnea kirjasta -kiinnostus on herätetty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan pieni ja tuoksuva vanamo on valloittava! :) Onnea arvontaan!

      Poista
  30. Ihana odotettu kirja! Tällä hetkellä kiinnostaa erityisesti saniaiset, mutta myös kaikki purppuran väriset lehdet tuovat kivaa kontrastia. Mukana arvonnassa!
    T: Henna
    hennaelina.pekkanen@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos, ihana kuulla! :) Minäkin rakastan kaikkia purppuraisia lehtiä, ne erottuvat edukseen kauniilla tavalla.

      Poista
  31. Kääks! Tämä meinasi livahtaa ihan kokonaan ohi, sillä tietokoneeni hajosi viikko sitten ja meni monta päivää, että sain uuden käyttöön. Sillä aikaa ehti hautautua monen monta postausta uusien alle. Kirja vaikuttaa todella kiinnostavalta ja hyödylliseltäkin. Ehtiikö vielä mukaan arvontaan?
    Lehtikasveista kuunliljat ovat suosikkejani, mutta nyt olen innostunut entistä enemmän punalehtisistä kasveista. Viime kesänä hankin ensimmäiset haltiankukat ja kovasti toivon, että selviävät hyvin talvesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehtii mukaan! Aikaa puoleenyöhön saakka. ;) Jotkin haltijankukat ovat ainakin itselläni olleet jopa kestävämpiä kuin keijunkukat. Ehkä se ripaus tiarellaa parantaa kestävyyttä...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...