lauantai 24. maaliskuuta 2012

Tomaatin kylvöpäivät


Tänään päätin että (jos ihan tarkkoja ollaan) kylvän tomaattien siemenet 2. tai 3.4. jolloin kasvava kuu on leijonassa. Tarkistin sen kuukirjan 2012 kuukalenterista. Leijona on ilmeisesti niin sanottu hyvä "hedelmäpäivä" ja tomaatti kuuluu tuohon hedelmä-kategoriaan. Muita hyviä hedelmäpäiviä ovat kasvavan kuun ollessa jousimiehessä tai oinaassa, niitä ei ole ihan lähiaikoina tiedossa. Ehkä reilun viikon päästä on jo niin lämmin että uskallan siemenet kasvihuoneeseen kylvää, jos ei niin laitetaan suosiolla ikkunalaudalle. Eilen juuri vanhaa Kotipuutarha-lehteä selaillessani luin että tomaatin kasvatuksessa lämpötila ei saisi koskaan laskea alle +14 asteen koko taimikasvatusaikana. Viime vuonna kokeeksi kylvin ihan normaalin tomaatin siemeniä muistaakseni huhtikussa suoraan kasvihuoneeseen (päivää ja kuun asemaa huomioimatta) ja ihan tukevia 160cm kork. taimia kyllä tuli (yllä kuvatodiste) ja muutama iso tomaattikin elo-syyskuussa. Silloin saattoi kuitenkin vaikuttaa aloittelijan tuuri.

Ikkunasta juuri huomasin että räntää taas sataa. On huomattavasti kivempi katsella tietokoneen näytöltä kuvia viime kesän kasvilavasta josta sain kerätä koko kesän omaa rapsakkaa salaattia (sidesalaatti valmiissa kylvönauhassa on ihan huippua), persiljaa ym... Naminami-rouskis-rouskis ;)


Sivuilla törröttävät "epäonnistuneet" romanesco-kukkakaalit (jotka kyllä kukkivat mutta ei ihan odotetulla tavalla), keskellä sidesalaattia, mangoldia ja joukossa silopersiljaa :)

4 kommenttia :

 1. Vau mikä runsas sato! Nam nam todellakin.
  Vitsit, mun täytyy saada rakennettua uusia koholavoja kasvimaalle, ne on niin hyviä. Kun varsinainen maalaji on raskasta savea, niin siinä aika harva viihtyy. Sipuleiden kanssa olen luovuttanut kunnes ne mahtuvat lavoihin. Mutta kun yhden lavan ovat jo lähes kokonaan valloittaneet monivuotiset yrtit, niin niitä tarvitaan lisää!
  Näitä kuviasi ihastellessa huomaan, että lisää, ja paljon ja pian :-D

  VastaaPoista
 2. Ne on kyllä hyviä, nuo muoviset lavat (jotka NetAnttilasta viime vuonna löytyi) ovat ihan melkeinpä kallion päällä, kohotettu maasta yhden laudan leveydellä ja sisään vaan pussimultaa ja kyllä kaikki kasvoi. Syksyllä istutin keskimmäiseen mansikantaimet ja nyt ajattelen että olisipa vielä ollut sekin salaattia ja retiisiä varten!

  VastaaPoista
 3. Herkullisen näköisiä salaatteja sinulla ainakin on ollut!
  Minäkin olen tänä vuonna tehnyt vähäiset kylvöni kuukalenterin mukaan, tomaatit ostan silti vantterina taimina työpaikaltani.
  Kirsikkatomaatteja pelkästään tänä vuonna, ne vaan ovat parhaita ja varmimpia sadon tuottajia.
  Sain muuten äsken vihdoin vastattua haasteeseesikin, kiitos vielä tunnustuksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihana lukea vastauksesi! :) Siinä haasteessa oli tosiaan vähän miettimistä itsellänikin...

   Eilen kylvin muutaman Black Cherry kirsikkatomaatin siemenen ruukkuun ikkunalaudalle. Saa nähdä tuleeko honteloita jos eivät pian pääse kasvihuoneeseen. Toivotaan lämpimämpiä aurinkopäiviä! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...