torstai 20. kesäkuuta 2013

Perunasta apu ruusujen lisäämiseenKyllä, luitte otsikon aivan oikein. Netissä törmäsin ohjeisiin. En siis ole vielä aloittanut juhannuksen viettoa niin rankasti että alkaisin sen vuoksi puhua sekavia ;) Ajattelin että tämä hassu teemahan sopii keskikesän juhlaan sopivasti, sillä onhan juhannus joidenkin ruusujen ja suomalaisen lempiherkun perunan aikaa, joten ajattelin jakaa tiedon jos joku haluaa kokeilla. Taidan itse ainakin kokeilla, sen verran mielenkiintoiselta vaikuttaa.

Backyard Divan mukaan perunassa on ruusulle tarvittavia ravintoaineita ja kosteutta jotta ruusun lisääminen ja juurruttaminen oksanpätkästä onnistuu hyvin.

Tiivistettynä koko prosessi:
- poista perunasta (raaka) mahdolliset silmut ja nystyrät
- leikkaa puhtaalla puukolla 20 cm pätkä tervettä ruusun oksaa (latvaa) vinolla 45 asteen viillolla
- dippaa oksan pää juurrutushormoniin tai omatekoiseen juurrutusaineeseen (ohje alla)
- tee perunaan sopiva reikä oksalle
- työnnä oksa perunaan
- istuta peruna ruukkuun jonka asetat lämpimään ja valoisaan paikkaan, kuitenkin välttäen suoraa auringonpaahdetta
- työnnä oksan päälle varovasti mutta tiiviisti tyhjä muovipullo joka luo ruusulle kasvihuonemaiset olosuhteet. Poista pullo muutamaksi minuutiksi päivässä jotta ilma pääsee vaihtumaan.
- Tainta voi karaista säännllisesti viikon ajan jonka jälkeen sen voi istuttaa ulos.

Jutussa ei sanottu mihin aikaan vuodesta tämä kaikki on tehty, mutta itsellä ainakin aikaisin keväällä ne muutamat ruusut mitä minulla on, täytyy leikata ja poistaa paleltuneet oksat eikä niistä kyllä saisi tällaisia oksia talteen. Ilmeisesti siinä vaiheessa kun ruusussa on uusi kasvu alkanut, on hyvä aika. Minä en tiedä...

Sitten ryhdyin miettimään tuota juurrutushormonia. Olen nähnyt sellaista myytävän puutarhaliikkeissä, mutta pienen tutkimuksen jälkeen löysin netistä tiedon että juurrutusta kiihdyttävää ainetta voi valmistaa myös itse luontaisella tavalla tuoreista pajun oksien latvoista, jotka pätkitään 2-3cm paloiksi ja jotka leikataan pituussuunnassa auki tai muusataan vasaralla, jotta oksan sisus paljastuu. Päälle kaadetaan kiehuvaa vettä ja tämä "pajutee" jätetään seisomaan yön yli. Tätä vettä voi sitten käyttää juurrutuksen apuna liottamalla juurrutettvaa oksaa liemessä muutamasta minuutista muutamaan tuntiin ja tätä käytetään myös kasteluvetenä juurrutetavalle. Tämän samaisen sivun mukaan pari aspiriinia liotettuna veteen ajaa saman asian, koska se sisältää pajun kuorta. Tämän sivun mukaan hunajaa on myös käytetty lisättävien oksien puhdistamiseen, sen antiseptisen vaikutuksen ansiosta.

Tässäpä pieni tietoisku juhannuksen kunniaksi! Kaikki tämä on ainakin minulle uutta tietoa :) Ilmeisesti nämä auttavat myös muiden puuvartisten lisäämisessä. Heti ryhdyin miettimään josko sama toimisi vaikkapa köynnöshortensian, marja-aronian ja purppuraheisiangervon kanssa.

Nyt oikein mukavaa juhannusta kaikille!! Itse vietän juhannusta systerin luona ja perheen parissa. Siskon mies kokeilee ensimmäistä kertaa rosvopaistin tekoa :) Juhannuspäivänä sitten grillaillaankin minun luona...


18 kommenttia :

 1. Hieno homma...Perunapuuhastelun jäläkeen ; Ilosta jussia sinulle :)

  VastaaPoista
 2. Minullekin nämä olivat uusia juttuja. Olen käyttänyt pulverimaista juurrutushormonia, kun otan aika paljon pistokkaita. Se on toiminut hyvin, mutta olisi ihan kiva kokeilla myös tuota luomuversiota.
  Hyvää juhannusta ja maukkaita ruokahetkiä!

  VastaaPoista
 3. Mä taidan tyytyä siihen mitä tontti suostuu pintaan tuuppaanaan :)
  Iloista mittumaaria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, hyvä periaate, voi olla että minäkin tyydyn siihen, ellei tekemisen puute iske! Iloa juhannukseesi!

   Poista
 4. Hmm, tuota täytyy testata...Aurinkoista Juhannusta!(sateiselta Pohojanmaalta!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateista täälläkin, Pohojanmaan ja Pirkanmaan rajalla ;) Huomenna onneksi pitäisi paistaa, siellä ja täällä! ♥

   Poista
 5. Erinomaiset vinkit. Kaunista juhannusta!

  VastaaPoista
 6. Kaunis katos ja kranssi! Juurrutushormooni on uusi tuttavuus minulle. Omatekoista voisi kokeilla ja perunajuurrutusta myös. Kiitti vinkistä ja mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
 7. Hyvä vinkki! Täällä (pensas)ruusut lisääntyvät itsestään liikaakin, mutta muihin pistokkaisiin voisi kokeilla tuota kotitekoista juurrutushormonia. Leppoisaa juhannusta!

  VastaaPoista
 8. Täytyypä kokeilla tuota kotitekoista juurrutushormoonia...

  VastaaPoista
 9. Hei.
  Pitää kokeilla tuota perunaa ja pajua. Minulla on leikkoruusuja, jotka ovat maljakossa alkaneet tekemään juurinystyjä, ja haluaisin ne saada säilymään. :)

  VastaaPoista
 10. Tänään olen kokeillut. Saas nähdä lopputulosta mitä tulee. Laitoin kanelia leikkauskohtaan ennen perunaan laittoa.

  VastaaPoista
 11. Eikö se peruna lähde kasvamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeissa mainittiin että itusilmut poistetaan, joten silloin ei ehkä lähde, ja jos jotain lähtisi kasvamaan, oletan että ne perunanvarret myös poistetaan sitä mukaa...

   Poista
 12. Tulee myöhään tämä vastaus, mutta voin kokemuksesta sanoa, että peruna tepsii. Minä käytän kaneli-hunaja törkyä johon kastelen ruusun varren päähän ennen perunaan työntämistä ja hyvin käy. Voi laittaa pottuun silloin kun leikkaat pensaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, kiitos kommentistasi! En ole vieläkään itse kokeillut, mutta ensi keväänä voisin yrittää vaikkapa köynnösruusulla. Olenkin kuullut hunajasta että se on hyvä tuohon tarkoitukseen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...