sunnuntai 24. elokuuta 2014

Kukkia ja säilöntää


Eilen illalla sateen lakattua keräsin pihaltani reilut 7kg pihlajanmarjoja! Pariin vuoteen ei ole ollut kunnollista pihlajanmarjasatoa, joten nyt oli varastontäydennyksen vuoro. Tänään menikin iltapäivä keitellessä näitä äipän kanssa mehumaijalla ensin mehuksi ja sitten hyytelöksi. 15 purkkia tuli kaiken kaikkiaan. Pihlajanmarjan maku ei toki ole kaikkien mieleen, mutta olen vuosien saatossa mieltynyt siihen kovasti.

Pihalla kääpiöauringonkukat kukkivat. Nämä olivatkin tosissaan pieniä! Korkeutta huimat 15cm ja kukan halkaisija n. 5-7cm :)

Aidan vieressä pihan paahteisimmalla paikalla olevat suuremmat auringonkukat antavat vielä odotuttaa itseään.

Punaiset auringonkukat ovat kaikki jo lähes kukkineet.

Ruusupavut kukkivat ja tuottavat satoa ahkerasti. Keväällä möyhennetty pavinjonkikehikon ympärystä on ollut hyvä kasvupaikka. Krassit eivät lähteneet alkukesän kylmyydestä johtuen toivotulla lailla kasvuun jotta unelmani "krassimajasta" olisi toteutunut. Sen sijaan pavut ottivat vallan ja ensi keväänä laitankin vain pelkkiä ruusupapuja koko kehikon täyteen :)


Köynnös muodostaa nopeasti ihanat vihreät lehtiseinät raudoitusverkkoon.

Mukavaa alkavaa viikkoa ja sadonkorjuun aikaa! :)

6 kommenttia :

 1. Näin juuri yhdessä kyläpaikassa mielenkiintoisen, itselle tuntemattoman kasvin ja se oli juuri tuo ruusupapu. Taidan minäkin laittaa sitä ensi kesänä kasvamaan vanhaa hetekanpohjaa pitkin, niin kauniin punaisia oli nuo kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusupapu on kyllä kaunis :) ja lehdetkin ovat kauniit. Täytyy ottaa näitä papuja talteen myös ensi vuotta varten :)

   Poista
 2. Oi kuinka kaunis tuo punainen auringonkukka! Pihlajanmarjoja olisi pihan ympäristössä vaikka kuinka, mutta en osaisi käyttää niitä.

  VastaaPoista
 3. Meillä tontinlaidalla on yksi pihlaja, eikä ole näinä kolmena syksynä mitä tässä ollaan asuttu, ollut noin paljon marjoja mitä nyt on...:)

  VastaaPoista
 4. Oih, miten suloisia pieniä auringonkukkia. Okeita söpöliinejä :)
  Pihlajanmarjahyytelöä en ole maistanutkaan, muistaakseni. Minkä kanssa käytät hyytelöä?
  Pihlajanmarja-porkkanahilloa olen kyllä syönyt ja oli tosi hyvää.

  VastaaPoista
 5. Pihlajanmarjahyytelö on kyllä kokeilemisen arvoista, ihanaa! :) Mielestäni se sopii hyvin niin liharuokien ja syyspatojen lisukkeeksi, kaalilaatikon kanssa ja paahtoleivän päälle - siis ihan kaikkeen! Varmasti olisi ihanaa myös kakun välissä. Laitoin tietoa hyytelön teosta ja pikaisen omena-pihlajanmarjahilloreseptin Ihan pihalla -blogin puolelle:

  http://www.omapiha.info/blogi/2014/08/pihlajanmarjat-hyyteloksi/

  Kannattaa kerätä nyt kun niitä on hyvin saatavilla :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...