perjantai 8. tammikuuta 2016

Lämpöaalto


Mitä silmäni näkevätkään kun nyt lämpömittaria katson? VAIN -12,9c ulkona! Sehän on varsinainen lämpöaalto viimepäiviin verrattuna. Täällä ollaan oltu hieman kylmissään, etenkin aamut ja Mimma onkin pitänyt huolen että saa minut hereille noin seitsemän aikaan. Silloin pitää alkaa tiputtelemaan tavaroita yöpöydältä lämpimikseen. Mimmalla on tosin etulyöntiasema minuun verrattuna. Ensinnäkin paksu ja pehmoinen turkki sekä aitiopaikka olohuoneen kivitakan päällä. Siellä Buddha-patsaan takana on hyvä makailla. Yhdessä vaiheessa jo mietin näinkö itsekin sinne mahtuisin nukkumaan kun pakkanen paukkui -31 asteessa. Sisälämpötila kun yötä vasten aina laski +15c paikkeille vaikka takkaan ja keittiön hellaan laittoi tulta päivällä useampaankin kertaan ja silloinkin lämpö kohosi maksimissaan juuri ja juuri kahteenkymppiin. Mutta se on vanhassa talossa asumisen arkea oikein kylminä aikoina kun päälämmönlähde lämpöpumppu hyytyy. Harvemmin onneksi on näin kylmä ollut. Yhtenä aamuna tuli sähkökatko. En olisi sitä heti huomannut ellei Mimma olisi kiskonut minua ylös. Hän tiesi että jotain on nyt vialla kun ei ulkovalot eikä katuvalotkaan pala. Äkkiä tuikut ja kynttilät palamaan ja pökköä pesään. Tänään päivällä satoi kauniisti lunta ja nyt kun taloa on lämmitetty oikein urakalla ja lämpöpumppukin alkoi elpyä, on olohuoneessa jo lähes hikiset oltavat +23, nautinkin nyt lämmöstä täysin siemauksin. Toivotankin siis oikein lämmintä viikonloppua kaikille ;)

14 kommenttia :

 1. Toi buddha on kyllä nätti! Vanhan talon riemuja on kyllä lämmitys ja kaikenlaiset muut rempat mutta eihän siitä malta olla poissa kun se on niin kivaa :)
  Lämpöpumppu ei taida siis tykätä pakkasesta? Puu-uuneja saisi olla niin paljon kun vaan mahdollista noissa lämpötiloissa.. 70-lukujen uuninhävitysvimma ei maksanut vaivaa varmasti monessakaan paikkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Buddha muuttaa aina talveksi sisätiloihin puutarhasta :)
   Pariin kymmeneen pakkasasteeseen pumppu lämmittää ihan hyvin mutta oikein kylmällä se joutuu sulattelemaan itseään jatkuvasti. Minulla on puu-uunit joka huoneessa joten niitä ei täältä ole hävitetty, mutta niiden toimivuus on sitten vähän eri juttu. Toimistohuoneen pönttömuuri on sellainen että sen sytytäessä alkaa keittiön hella savuttaa ja makkarin pikkuhellasta ei sutarikaan osannut mitään sanoa joten se ei toimi, joku pudonnut tiili ehkä tukkinut sen.

   Poista
 2. Ihanaa kotoilua! Toi kuistin ikkuna on kyllä taiteiltu upeaksi :) Tuntuu tosiaan leudolta nyt tämä kymmenisen astetta lämpöisenpi ilma. Nenutteluja immalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä luonto osaa tehdä hienoja kuvioita :) Juu, ei tule nyt alle kahdenkympin "pikkupakkasista" valitettua ;) Nenuttelut toimitettu perille!

   Poista
 3. Takka on lämmittänyt meilläkin ...kyllä elävä tuli on kaunista, vaikka lämpö pattereista tulisikin..:)

  VastaaPoista
 4. Sen verran veti kylmäksi, että ei nämä kerrostalojenkaan valmiiksi säädetyt lämpötilat tuntuneet kovin kotoisilta - sähkötakka töhtötti lisälämpöä ja lämpötuikut loput.
  Se on muuten jännä, että kun ulkona oli purevan kylmä tuntui Lillan reippaasti pakkasen puolella oleva sisä"lämpötila" suorastaa ruhtinaalliselta - kävin nimittäin pakkasen puraisemia sormia siellä lämmittelemässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjaa jos ei itse voi lämpötilaa säädellä. Hyvä että siitä sisustustakasta on myös käytännön hyötyä :)

   Poista
 5. Nyt on kyllä saanut lämmitellä uuneja (ja tänään tosiaan "vain" -10, kaikki on suhteellista). Haittapuolena on se, että kun laitat tulen hellaan ja se alkaa savuttaa, pitää avata ulko-ovi kun silmiä melkein kirvelee ja silloin vasta paleleekin. En oikein tiedä, kumpi on pahempi! Ulkona töihin kävellessä on vaatetta niin paljon, ettei paljon taipumaan pysty. Kissatkin ovat tehneet max 10 minuutin pikapyrähdyksiä ulkona, ihmettelevät lunta ja nostelevat tassujaan. Onneksi on kuitenkin jo niiiin paljon valoisampaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehheh, niinpä! Minulla on tuo ulko-ovi vasta rappukäytävän päässä eikä ikkunaa uskalla avata ettei Mimma ryntää ja hyppää toisesta kerroksesta pihalle :/ Onneksi tätä sisäkissaa ei tarvi ollenkaan ulkoiluttaa pakkasessa, kylmä rappukäytävä riittää ja sieltäkin tullaan äkkiä lämmittelemään.

   Poista
 6. Tervetuloa lämpöaalto :) Meillä on kekilämpötila sisätiloissa ollut koko syksyn ja talven +15 ja siihen päästiin nippa nappa paukkupakkasillakin. Hyvin kuitenkin tarjettiin. Vähän kun kävi välillä pihalla puita kärräämässä tuntui siaällä suloisen lämpimältä. Kaunista oli, kylmyydestä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teillä on hyvä viileänsietokyky :) ja puuhastelu kyllä pitää lämpimänä. Se on kumma kuinka ulkona ollessa +15 ei ole paha, mutta sisätiloissa se tuntuu kumman kylmälle!

   Poista
 7. Lämpöaalto todella. Meilläkin on tuli palanut monena päivänä varaavassa takassamme. Lunta on vähän ja säälittää kukkasipulit näillä paukkupakkasilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä monet kasvit ja eläimet ovat kovilla tänä talvena :(

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...