keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Lokakuun puutarhatunnelmissa


Aika on mennyt siivillä. Syksykin jo koitti ja viimeisen kultaisen lehtisateen jälkeen puut piirtyvät jo melkein paljaina taivasta vasten. Palaan muistoissa hetkeksi vielä syyskuulle. Olen aina haaveillut kapeammasta polusta niinsanotulle kuunliljakujalle. Kapeampi polkuhan tarkoittaa enemmän istutusalaa sen reunoille. ;) Sain sopivasti hieman kivituhkaa vanhempien omasta kuormasta heidän pihaltaan jotta ei tarvinut itse koko isoa kuormaa tilata yhtä pientä kärrypolkua varten. Jo melko isoksi kasvanut purppuraomenapuu kasvoi huonolla ja liian kuivalla paikalla, joten se siirrettiin loppukesällä tähän pergolaportin vierelle. Puulla on kaunis keltainen syysväri ja keväällä ihanat vaaleanpunaiset kukat. Tuossa aivan kottikärryn vierellä komeilee nuori japaninlikusterisyreeni. Kuinka innolla odotankaan että se kasvaisi tuossa komeaksi pikkupuuksi. Jo tänä kesänä se ilahdutti ihanilla tuoksuvilla kukinnoillaan ja kimalaisten surina sen kimpussa ollessaan oli huimaa. Alla kuva kukinnosta joka alkoi kyllä olla jo hieman ohi ja ruskettunut heinäkuun alussa kun tämän kuvan nappasin. Väri on hieman angervomaisen kellertävän valkoinen ja pienikukkaisempi normaaliin syreeniin verrattuna, mutta jotenkin olen tästä lumoutunut lehtineen kaikkineen - ja tuoksu oli ihana!

Välillä piti karata myös krookuksia istuttamaan. Hollannista tilasin kerralla 1000 mukulaa ja ne upposivat maahan yhden iltapäivän aikana. Krookukset ovat paitsi ihanin ilo silmälle keväällä, ovat ne tarpeellisia aikaisia ravinnonlähteitä juuri heränneille kimalaisille ja muille ötököille. Syyskuussa tuli myös luonnonmukaista narsissialuetta uudistettua lisäämällä muutama sata sipulia entisten joukkoon.Pieni polku valmistumisvaiheessa. Uoman pohjalla on suodatinkangas ja sen pinnalle reilu kerros kivituhkaa. En oikein pidä reunusnauhoista (vaikka huomasin että nyt on saatavilla ihanaa ruostekäsiteltyä nauhaa), joten kasvit saavat suoraan reunustaa polun ja istutusalueen rajan.


Lavatarhassa jättiauringonkukat kurkottelivat korkeuksiin ja matala valkoinen kosmoskukka ilahdutti koko kesän ajan runsaalla kukinnalla ensimmäiseen hallayöhön asti. Auringonkukka tuotti paljon siemeniä - kiitos kuuman kesän. Ensimmäistä kertaa sain kerätä ihan omia auringonkukansiemeniä.♥Kasvihuoneessa mustien tomaattien kypsyminen kesti ikuisuuden - eivätkä ne oikeastaan kunnolla edes kypsyneet. Osa on vieläkin keittiön pöydällä. Tämä 'Indigo Ruby' -lajike näyttää ja kuulostaa kauniilta, mutta ainakin omalla kohdalla maku oli pettymys - koostumus oli toki luumumainen, mutta makeutta siinä ei ollut lainkaan. 


Talvipeittonsa jo esiin kaivanut Kuningatar Mimma sanoo että hän voisi vaikka pelata niillä tomaateilla tassupalloa jos ei muuta tekemistä keksi.


Lokakuun alkupuolen lämpöaalto sai minut sekoamaan taimialessa. Kaikkea ihanaa löytyi. Uusia esikoita, saniaisia ja monivuotisia orvokkeja. Erilaisia syys- ja komeamaksaruohoja tuli myös hankittua lisää. Tarhakylmänkukkien taimissa oli jo kukat! Tänä vuonna moni kasvi on seonnut normaalista rytmistään. Saa nähdä mitä tekevät ensi keväänä...


Onneksi oli istutusaluetta valmiina uusille taimille. ;)
Tänään pihaa haravoidessa ovat nämä kuvat jo muisto vain. Ilmassa tuntuu lähestyvä talvi. Kaikki tähän asti hankitut kukkasipulit odottelevat maan alla jo kevättä. Viimeiset ruukut täytyy vielä siivota kellariin. Pimeys hiipii iltoihin ja jottei puutarhaikävä liikaa ottaisi valtaa, täytyy hyvissä ajoin vielä ripustella jo valmiiksi kaamos- ja jouluvaloja loppuvuotta varten. :) 

Näillä pikaisilla syysterveisillä tulin morjenstamaan teitä blogiystäviä. Niin moni teistä on Instagramin ja Facebookin puolella yhteydessä lähes päivittäin, joten blogin päivitys on minulta kovasti jäänyt. Ehkäpä taas syksyn pimeinä tunteina aktivoidun fiilistelemään joulujuttuja ja muistelemaan puutarhakesää hetkinä jolloin sitä erityisesti kaipaa...

20 kommenttia :

 1. Hei tulin visiitille . Onpa sinulla kaunis pihapiiri minä aivan häkellyin. Ja kukkaloistoa on luvassa keväällä vaikka kuinka paljon. Käy kurkkaamassa minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin . Minulla on puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä , sisustuksesta ja leipomisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana blogi, tulin heti vastavierailulle. Käsityöt, sisustus ja leipominen kruunaavat talviajan. ;)

   Poista
 2. Ihana kuulla sinusta <3 täytyypä seurailla muita kanavia kanssa.syysterkut myös Mimmalle !

  VastaaPoista
 3. Upean näköistä siellä. Olet kyllä ollut ahkerana ja polusta tuli kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa että menneenä kesänä olisi voinut olla ahkerampi, mutta kuumuus haittasi. Nyt syksyllä oli onneksi kivempaa puuhastella.

   Poista
 4. Kyllä tuolla krookusmäärällä on keväällä upea kukinta luvassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan lumipeitteistä talvea! :) Pienet kasvun alut oli jo mukuloissa.

   Poista
 5. Valkoinen kosmoskukka on tosi ihana! Voi mitä kauneutta kevääksi on luvassa ja pörriäisille ensimmäise mesibaarit! Syksyn ahkeruus palkitaan keväällä ja ihania nuo taimialet :D ne kannattaa hyödyntää! Rapsutukset kuningattarelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihana taimiale, kieltämättä vieläkin hykerryttää nuo löydöt, :D elämän pieniä suuria iloja.

   Poista
 6. Oot taas touhannu puutarhas vaikka mitä. Tua poloku o hiano, eikä tartte siitä kohtaa enää leikata nurmikkuakaa. Ihanat krookuslämpärehet keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvi leikata, tuossa muutenkin kasvoi huonosti sammaleinen nurmikko. Kiviäkin sai taas kaivaa pari kärryllistä...

   Poista
 7. Ahkeruus palkitaan keväällä, kun uuden polunvarret alkavat vihertää ja nurmikolta nousee ihania sipulikukkasia! Mukavia syyspäiviä!

  VastaaPoista
 8. Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

  VastaaPoista
 9. Tulipa hieno polku! Meikä sekosi taimialessa myös ja tuli hankittua aika arkojakin kasveja, kun halvalla sai. Saa nähdä, miten käy.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...