(Lehtosinilatva)
Nappasinpa minäkin ötökkähaasteen Kivipellon Sailalta ja kerron oman puutarhani osalta mitkä ovat olleet parhaita pörriäisten suosiossa olevia kukkia, ja kuinka omalta osaltani olen pyrkinyt pitämään pölyttäjistä huolta. Nyt myös Suomessa on herätty karuun todellisuuteen siitä kuinka hyönteiset vähenevät ja uhkaavat kadota hyvinkin nopeasti - kiitos ihmisten myrkkyjen ja ilmastonmuutoksen. Maailmassa on jo alueita joissa tietyt kimalaiset on jo luokiteltu uhanalaisiksi sukupuuttoon kuoleviksi lajeiksi ja se on järkyttävä uutinen.
Eräs suomalainen hunajafirma aloitti Miljoona ötökkätekoa -haastekampanjan hieman samassa hengessä kun oli YLE:llä miljoona linnunpönttöä. Ei mikään huono idea, sillä jonkin haasteen levitessä sosiaalisessa mediassa ja blogeissa, tietoisuus kasvaa, sana leviää tehokkaasti ja ehkäpä ihmiset myös aktivoituvat toimimaan omassa elämässään asian hyväksi. Haasteen saa siis vapasti ottaa vastaan ken haluaa! #miljoonaotokkatekoa
Pidemmittä puheitta tässä listattuna oman pihani pieniä ötökkätekoja:
- Suosin kukkia joista kimalaiset ja muut hyönteiset pitävät (lue alempana TOP 15 lista).
- Tasainen kukinta koko kasvukauden - ruokaa niin aikaisten kuin myöhäisten kukkijoiden myötä.
- Pihalla saa olla metsän katveessa kuivia lehti- ja risukasoja jotka toimivat luonnon omina ötökkähotelleina.
- Talventörröttäjät, siemenkodat ja erilaiset korret saavat jäädä talveksi pystyyn sillä ne toimivat hyönteisten talvikoteina.
- Viime syksynä istutin 1000 krookusta ihan pelkästään kimalaisten ravinnonsaannin vuoksi - toki niistä on itsellekin silmäniloa ja ilahdun aina kevään ensimmäisistä kimalaisista jotka kömpivät innoissaan krookusten kimpussa.
- En käytä puutarhassani kemiallisia myrkkyjä enkä juurikaan kemiallisia lannoitteitakaan, sillä muutamien rakeiden kylväminen maahan ei paranna maan koostumusta.
- Kolme vanhaa pajupuuta: pajunkissat ovat myös tärkeitä ravinnonlähteitä pölyttäjille heti aikaisin keväällä.
- Pelastan vesiämpäriin tai kastelukannuun hukkumaisillaan olevat kimalaiset aina kun satun huomaamaan.
- Annan myös luonnonkukille mahdollisuuden kukkia - paahteisella paikalla suuren koivun alla (jossa nurmikko kasvaa huonosti ja on muutenkin niukkaravinteista) päivänkakkarat ja apilat muodostavat pienen luonnonniityn. Sitä ei ole kiire leikata ruohonleikkurilla. Alla kuva jonka nappasin vanhempieni pihamaalta viime kesänä kun arohumalat kukkivat nurmikolla kauniisti. Seassa myös jokunen valkoapila ja niittyleinikki.
Pörriäiskasvien TOP 15 Romppalan pihalla
- Oregano eli mäkimeirami (valtavasti kimalaisia ja perhoset tykkäävät myös)
- Sinipiikkiputki aiheutti kovan kimalaisruuhkan ja melkeinpä tönimistä
- Sormustinkukat (kimalaisten kestosuosikki)
- Kosmoskukat
- Tähtiputket
- Laukat (etenkin ukkolaukat ja pallerolaukat)
- Aikaiset kevään sipuli- ja mukulakasvit kuten krookukset ja scillat
- Viitapihlaja-angervo (muutama pensas on kasvanut alusta asti pihallani ja niiden kukinnot ovat täynnä ötököitä)
- Japaninlikusterisyreeni (rungollinen pikkupuu jonka vasta istutin, mutta ensimmäiset kukinnot vetivät pölyttäjiä magneetin lailla). Ylipäätään syreenit ovat kova juttu ja talvella linnut kuten punatulkut tykkäävät syödä niiden siemeniä.
- Lehtosinilatva (olen antanut sen vapaasti levitä ja siementää koska tykkään siitä kovasti ja niin myös pienet kimalaiset)
- Auringonkukat
- Ruiskaunokit
- Pionit (etenkin yksinkertaisemmat joiden sisälle ötökät pääsevät helpommin)
- Palkokasvit kuten herneet, pavut ja tuoksuherneet
- Imikät tarjoavat aikaista ravintoa kukillaan heti toukokuun alussa. Omalla pihallani kasvaa valkotämplä- ja miekkaimiköitä.
Sormustinkukkia, taustalla jalopähkämöitä ja punapäivänkakkaraa.
Tähtiputki 'Star of Fire' , taustalla kiinanpioni Duchesse de Nemours
Viitapihlaja-angervo
Triteleia
Sinipiikkiputki
Valkoalpi
Huolestuttavia uutisia kyllä hyönteisrintamalta. Vihdoin saan itsekin jotain kasvamaan kun on oma pikkupiha. Viime syksyllä kun muutettiin se muistutti lähinnä viidakkoa -mutta oli varmaan hyvä hyönteisille. :D Jännityksellä odotan nousevatko maahan lokakuussa laittamani krookukset. Kiva aina katsoa kuvia pihastasi ja kukista. :)
VastaaPoistaViidakko kuulostaa juu ötököille varmasti hyvälle. :) Pienikin "hoitamaton" maskaistale voi kätkeä sisäänsä paljon elämää. Krookukset ovat kyllä kiitollisia kasveja joten varmasti on kukkaloistoa luvassa! :D
PoistaHyvä postaus tärkeästä aiheesta ja vielä kauniit kuvatkin! Minäkin olen tarkoituksella yrittänyt haalia erityisesti perhoskasveja puutarhaani, mutta hyötyvät niistä muutkin pölyttäjät. Oregano on myös meillä ollut paras ötökkämagneetti, heti sen kintereillä maksaruohot, joita minulla on paljon. TOP 15 -listaltasi meiltä löytyy 10 lajia. Yksi parhaista tietämistäni on purppurapunalatva, mutta sitä "oikeaa", parimetristä lajiketta en ole vielä onnistunut löytämään, matalan 'Phantomin' ostin viime kesänä. Toivottavasti se osoittautuu isomman serkkunsa veroiseksi mesibaariksi.
VastaaPoistaMahtavaa! Ooh, punalatva on yksi parhaista perhosille ja niin kaunis, samoin nauhukset. Minun pihani on niille vain ihan liian kuiva. :( Punatähkä on myös kova juttu ötököille, niitä voisikin taas vaihteeksi istuttaa kokeeksi.
PoistaOlipa mukavaa, kun tartuit haasteeseen! Tämä on meidän kaikkien yhteinen tärkeä asia! Saman tyyppisiä juttuja pihamaalla olen harrastanut kuin sinäkin, yksinkertaiset kevään kukkijat ovat ensi arvoisen tärkeässä asemassa tuottamaan mettä aikaisille pölyttäjille, jatkuen siitä koko kesän aina syksyyn asti - kukintaa ja mettä, suojapaikkoja ja ruokaa niin toukille ja vanhemmille yksilöille. Meillä kukkapenkin ötökkämagneetti aikaisin keväällä on jouluruusu, se kutsuu kukilleen ensimmäiset kimalaiset, kukkakärpäset ja perhoset!
VastaaPoistaMesibaarit ja suojat ovat tärkeitä, mutta tärkeää on myös oikeat valinnat kauppareissilla.
Pidetään yhdessä huolta pikkuisista!
...piti vielä kysyä tuosta triteleiasta! Ihastuttava kukka, minulle uusi! Millainen kasvutapa sillä on, leviääkö helposti, tuoksuuko, muistuttaa sinisarjaa.
PoistaIlolla tämmöiseen haasteeseen tarttuu, kiitos sinulle siitä! Ehdottomasti on ja uskon että moni on niin pimennossa näistä asioista että ei herää vasta kun valtamediassa uutisoidaan. Puutarhaihmisistä suurin osa on kuitenkin aika tietoisia kaikista ympäristöuutisista mutta kaikki luonnottomat torjunta-aineet pitäisi laittaa pannaan.
PoistaJouluruusu on kyllä ihana ja se on aina ensimmäinen kukka joka lumen alta ponnistaa. Kimalaisille ajattelin kokeilla tehdä maapesiä/talvisuojia, jossain näin ohjeen. Tiedän jo aika hyvin minne ne kaivautuvat talveksi nukkumaan kun olen niitä joskus syksyllä vahingossa kaivanut maasta ylös.
Triteleia laxa ‘Queen Fabiola‘ eli kesälilja on minullekin uusi tuttavuus. Pieni sipulikasvi joita istutin pari euroa maksaneen pussillisen verran syksyllä läpäisevään paikkaan paratiisiomenapuun juurelle vailla mitään odotuksia. Jossain luki että se olisi vain yksivuotinen, mutta ainakin hyvin talvehti ja kukki loppukesällä. Kaunis pikkuinen kukkarypäs ja todellakin muistuttaa sinisarjaa mutta kasvukorkeus on vain 15-20cm. Ensin kasvavat lehdet ja sitten kukat. Ötökät tykkäsivät kovasti ja syksyllä teki siemenkotia. Jännityksellä odotan kukkiiko vielä uudelleen. :) Tuoksua en huomannut tarkemmin nuuskia. Kesti hyvin maljakossa.
Sailan alulle laittama haaste on aiheen puolesta todella tärkeä. Kiva, että listasit oman pihan hyönteiskasveja. Tarkoitukseni on lisätä ötököiden suosimia kasveja ja kaikki uudet vinkit ovat aina tervetulleita. Kiitos sinulle!
VastaaPoistaKiva että listasta oli hyötyä, toki enemmänkin hyviä ötökkäkasveja on ja etenkin sarjakukkaiset ovat kova juttu. Intianmintulla on myös kiva postaus aiheesta.
PoistaSuurin osa listan kasviista jo onneksi kasvaaki puutarhas.
VastaaPoistaSitte tuasta triteleijasta. Mulloli sitä purkis erellisenä kesänä, tykkäsin. En talavettanu, mutta jos oot saanu menemähän maas talaven yli, kokeelen kans, jos löyrän keväällä niitä jostaki.
Triteleia oli kyllä kaunis. Täytyy heti keväällä raportoida onko vielä hengissä. Silloin sipulia oli syksyllä myynnissä, en tiedä onko se kuten liljat että sitä voi istuttaa keväällä ja syksyllä. Pidetään silmällä.
PoistaKävin juuri lukemassa postauksesi! Sama juttu, pörriäiset ovat niin suloisia.
VastaaPoistaIhania kuvia ja kiva postaus! :) Olen lukenut innolla ötökkäpostauksia, kun aihe on omaa sydäntäkin lähellä.
VastaaPoistaTein syksyllä pari kimalaisten talvikoloa vanhojen saviruukkujen avulla pihalla olevaan kumpareeseen. Meillä ei oikein muuten taida kummoisia talvehtimispaikkoja niille olla. Jos eivät ole kimalaisille kelvanneet, niin varmaan joku muu ötökkä on sieltä löytänyt talvisuojaa.
Kaikki koloset ja ylösalaisin jätetyt ruukut ovat hyviä paikkoja, täytyy myös tehdä kokeeksi muutama kuningattaren talvipesä. :)
PoistaTuhat kukkivaa krookusta on varmasti huikea näky <3
VastaaPoistaKiva kun listasit ötökkäkukat! Mä taidan tuota oreganoa kokeilla tänä vuonna. Se on mun mielestä söpö kasvi :)
VastaaPoista