lauantai 9. tammikuuta 2021

Uusi kirjani - Viherpuutarha

Nyt saan vihdoin kertoa ilouutiset puutarhakirjasta, joka on ollut itselleni sydämen asia ja työn alla viimeiset 2-3 vuotta - ja itänyt unelmana mielessä jo pidemmän aikaa. Viherpuutarha - Harmoniaa lehtikasveilla ilmestyy 10.3.2021 ja on nyt ennakkotilattavissa Docendon nettisivuilta Kirjaa on myös saatavilla kaikista hyvinvarustetuista kirjakaupoista.

Minua on aina kiehtonut erilaiset lehtimuodoiltaan ja -väreiltään kauniit kasvit, jotka tuovat aivan uudenlaista särmää ja syvyyttä puutarhaan. Metsäisen, osittain puolivarjoisen pihan hoitajana ja kasvuolosuhteiden pakostakin erilaiset metsäpuutarhan kasvit, varjopuutarhan kasvit, saniaiset, rotkolemmikit, kuunliljat, maanpeittokasvit ja koristepensaat ym. ovat aina kiinnostaneet kovasti. 

Lehtimuotojen hyödyntämisestä puutarhasuunnittelussa ei ole juurikaan julkaistu kirjallisuutta Suomessa, joten siitäkin syystä halusin nostaa kaikki kauniit, lehtevät - ja hyvin värikkäätkin - kasvit parrasvaloihin. Samoin myös taitavat kotipuutarhurit, jotka ovat kyseisistä kasveista innostuneet ja hyödyntäneet niitä kauniilla tavalla omilla pihoillaan. Minulla olikin suuri ilo ja onni saada kirjaan mukaan upeita suomalaisia puutarhoja ja myös yksi jo aika legendaarinen ruotsalainen. Tuskin maltan odottaa, että voin kertoa lisää. :) 

Tässä aluksi hieman perustietoa mitä opus pitää sisällään.

Ensimmäinen suomalainen puutarhakirja, jonka ohjeilla suunnittelet koko pihan ja puutarhan upealehtisten puutarhakasvien avulla. Kasvien koristeellisuus ei ole aina pelkästään niiden lehtien väreissä, vaan myös muodoissa ja tuntumassa.

Viherpuutarha-kirjassa esitellään kasveja perennoista koristeheiniin, pensaisiin, havu- ja lehtipuihin sekä kirjava­lehtisiin sipulikasveihin. Monipuolinen ja värikäs viherpuutarha toimii koko kasvukauden lehtiensä kauneuden varassa, mutta samalla se on myös hienostunut näyttämö kukille.

Kirja antaa vinkkejä helppoihin ja kestäviin kasviyhdistelmiin ja neuvoo lajikevalinnoissa, kun haluat puutarhaan elävyyttä ja tyyliä erilaisten lehtimuotojen kauneutta hyödyntämällä. Varjopuutarhassa menestyvät lukuisat lehtiperennat, samoin paahteisille paikoille on omat lajikkeensa. Kirjassa esitellään Suomen oloissa harvinaistenkin kasvien kokonaisuuksia, tuhansien lajikkeiden metsä- ja perennapuutarha, piha, jossa harmoniaa luovat erilaiset muotoon leikatut kartiovalkokuuset, katajat ja marjakuuset, kuunliljakeräilijän runsas kokoelma, sekä värikylläisyyttä pursuava puutarha, mikä on koostettu kuunliljoilla ja japaninvaahteroilla. Viherpuutarhassa nautitaan myös runsaan, lehtevän lavatarhan antimista.

 

Ihanaa kevään odotusta - ja kovin vehreitä puutarhaunelmia! ;) Täällä jo rapistellaan kaikkia siemenpusseja malttamattomana ja vähän uusiakin siemeniä on tullut jo hankittua - kuten tammikuussa on tapana.

- Linda

14 kommenttia :

 1. Onnittelut! Lehtien muarot ja färit on tärkeetä. Niitähän sitä katteloo koko kasvukauren. Kukat tuloo ja menöö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tuo on niin totta. Vaikka kukat ovat tärkeitä, nostetaan välillä lehdet kunniaan!

   Poista
 2. Onnittelut!
  Kirja kuulostaa aivan ihanalta, olisipa pian jo maaliskuu:)

  VastaaPoista
 3. Onnittelut minunkin puolestani! Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta. Lehtimuodoilla ja -väreillä on iso merkitys, joka korostuu puutarhaharrastuksen edetessä. Alkuun oli tärkeää saada kauniita kukkia. Nyt nautin suuresti kasvien muista ominaisuuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihan sama juttu, aluksi sitä helposti arvottaa kasvit vain niiden kukkien perusteella. :) Lehtevät kasvit toimivat puutarhassa hyvänä perustana.

   Poista
 4. Onnittelut! Tämä on pakko laittaa kirjaston varauslistalle :)

  VastaaPoista
 5. Onnea! Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja. Pitää laittaa nimi muistiin, jotta muistan kysellä sitä myöhemmin kirjastosta.

  VastaaPoista
 6. Onnea!! Ja ihanaa, että saadaan taas luettavaksemme ja inspiraation lähteeksi uusi puutarhakirja! Lehtimuodot ovatkin merkittävä osa puutarhan ulkonäköä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Toivotaan että kirja inspiroi ja innostaa! Tätä on ollut ilo tehdä. :) Niin ovat, lehdillä saa harmonisia kokonaisuuksia ja silti monet niistä toki myös kukkivat kauniisti, joten pörriäisillekin riittää ruokaa.

   Poista
 7. Oi, oi! Tuossa kirjassa on varmasti paljon kaikkea ihanaa ja hyviä vinkkejä. Noille vinkeille on kyllä käyttöä täälläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Vinkkejä löytyy ja ideoita kasvivalintoihin. Kirjassa mukana olevilta kokeneilta puutarhaharrastajilta tuli paljon arvokasta tietoa mukaan ihan kuunliljoista bambuihin asti.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...