tiistai 6. tammikuuta 2015

Bataattimuistelmat


Muistatteko vielä hänet? Jässikän? Bataatinpötkylän jota koko viime kevättalven hyynäsin ikkunalaudalla, joka tässä kuvassa oli vielä alkuvaiheessa suoraan marketista muuton jälkeen ja joka ei jaksanut mitään elon merkkejä ensin näyttää. Lopulta tajusin että se oli väärin päin, sitten se oli vedessä kyljellään ja alkoi kasvaa, sitten se olikin jo kohta paloiteltu ja kasvu näytti jo lupaavammalle.


Sitten kuulin että versot on paras irroitella ja juurruttaa yksitellen vesilasissa. Sekin vaihe onnistui ihan mukavasti ja oli yksi bataatinpuolikas ihan mullassakin ja kasvatti muutamia lehtiä. 


Kesällä lämpimien tultua taimet pääsivät ulos maahan. Siihen se kasvu sitten tyssäsikin. Ihan siihen paikkaan. Koko kesän niissä oli sellainen 10-15cm varsi jossa muutamia lehtiä, eli ei sen kummempaa kuin tässä kuvan vesilasissa olevissa juurtuvissa pistokkaissa. Eli bataatista ei todellakaan tullut sellaista unelmien köynnöskasvia kuten haaveilin ja joita jenkkilässäkin kasvaa. Lieneekö syynä huono bataatti, laiha maa tai liian viileät ilmat? Ei tullut syksyllä kurkattua mullan alle oliko sinne syntynyt mitään huomionarvoista. Moni muukin innostui batatteja silloin kasvattamaan ja versottamaan, kuinka teillä kävi kokeilun kanssa? :)

13 kommenttia :

 1. Mulla epäonnistui kaikki. Sain anopilta myös valmiin punertavan bataatin, jonka oli jostain puutarhaliikkeestä ostanut. Sekin kuoli ulkona. Äidilläni oli ihan kauniit lehdet, mutta ei ihan köynnökseksi asti. Kiva puska silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi! Lehdet ovat kyllä hienot :) punertava oli varmaankin koristebataatti, ne ovat kauniita!

   Poista
 2. Sitä pitää kasvattaa melkein kun perunaa.Lämpöä, valoa runsaasti,multava maa . tasainen kosteus, kalkkia ja miedosti muita lannotteita.On myös hyvin kylmän arka.Mutta noin taimena vaan yksivuotinen tietty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, omani oli varmaan liian varjossa eikä viileä alkukesä asiaa helpottanut :) olisi varmaan tykännyt enemmän oleilla ruukussa ja kasvihuoneessa :)

   Poista
 3. Ohoh, voi mahoton! Tuo kyllä melkein pistää nyt minuakinkokeilemaan. Huippu hieno kasvina, en välttämättä satoa tarviikaan .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kerrohan sitten kuinka homma etenee! Juu, en minäkään satoa odottanut, lähinnä rehevän köynnöksen ja sen kukkien koristearvon takia kokeilin.

   Poista
 4. Jännä kokeilu! Ehkä toinen kerta toden sanoo?

  VastaaPoista
 5. Minullakin kesti juurrutuksen ja istutuksenkin. Sitten lehdet alkoivat homehtumaan tai mitä lie pilkuttumaan ja lopulta heitin mäkkeen koko bataatin. Vaan ehkä kokeilen uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monella on ollut kyllä tosi vaihtelevia tuloksia, ehkä sitkeys lopulta palkitaan. :) Tsemppiä!

   Poista
 6. Kasvattelin omaani lasitetulla eteläparvekkeella pienehkössä saviruukussa, ja ainakin näissä olosuhteissa bataatti kasvoi tuuheaksi ja pitkäksi. Kesän lopulla juurakosta löytyi muutama peukalonmittainen bataattivauvakin. Välillä unohdin kastella, eikä se tuntunut ottavan siitäkään itseensä + vältyin jopa tuholaisilta, jotka yleensä ovat olleet jokakesäinen ongelma kuumalla ja kuivalla parvekkeella. En tiedä kuinka paljon oli kyse tuurista vai olosuhteista, mutta luultavasti otan uusiksi ensi kesänä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun mahtavaa! :) Vautsi, pienokaisiakin! Taitaa todellakin pitää parvekkeen tasaisesta lämmöstä. Ehkäpä täytyy kokeilla uudestaan ja laittaa kesällä kasvihuoneeseen!

   Poista
 7. Minäkin kiinnostuin viime keväänä bataattiprojektistasi. En kuitenkaan saanut itse aikaiseksi kokeilla. Ehkä nyt tänä keväänä minäkin onnistun kokeilemaan.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...