maanantai 15. helmikuuta 2016

Kuunliljasta uusi kevätherkku?


Kuunlilja (Hosta) on varmasti yksi suosituimmista perennoista etenkin pihan varjoisiin nurkkauksiin. Tänään kuitenkin sain tietää jotain ainakin minulle täysin uutta tietoa kasvista. Mikäli netin lähteisiin on luottaminen, on kuunlilja monelle keväinen parsan tapainen herkku. Suomesta en asiasta löytänyt tietoa mistään, mutta muualla maailmassa niiden syönti on ilmeisesti hyvinkin yleistä. Japanilaiset ovat syöneet kuunliljan versoja vuosisatojen ajan ja kutsuvat ruokaa nimellä urui. Siellä myös viljellään nimenomaan syötäväksi, ja kaupalliseen tarkoitukseen vuoristokuunliljaa (Hosta Montana). Eri lajikkeiden mauissa saattaa ilmeisesti olla eroja. Kuunliljan napakat versot korjataan parsan tavoin hyvin nuorena, juuri ennen kuin lehdet ovat alkaneet rullautua auki. Aamulla aikaisin kerättynä ovat ne lukemieni juttujen mukaan kaikkein mehevimmillään. Ne keitetään tai höyrytetään, ja voidaan vaikkapa vielä paistaa pannulla tai uunissa voinokareen tai mausteisen öljyn kanssa. Keittämisen jälkeen ne voi myös pakastaa mikäli niistä haluaa talvellakin nauttia. Aiheesta löytyy video tästä linkistä.

Avautuneissa lehdissä on kitkerä maku joten siksi ne kerätään nuorena, ja mieluiten vain 1/3 koko juurakon lehtituotannosta ja mielellään juurakon ulkosyrjiltä, jolloin kasvi pysyy pihistämisestä huolimatta siistinä kesän tullen eikä kärsi liikaa. Siinä missä peuroille kuunliljan lehdet maistuvat, ovat ne kissoille ja koirille erittäin myrkyllisiä, aiheuttaen masennusta ja pahoinvointia. Jotta lemmikit eivät pihalta söisi kuunliljoja, jotkut suihkuttelevat niihin sitruunamehua, etikkaa tai chiliä. En sitten tiedä mitä ne tekevät lehtien ulkonäölle, eli polttavatko ne pahasti. Pienille lapsille ei niitä tulisi myöskään syöttää jottei tule vatsavaivoja. Syötäväksi korjattavat kuunliljat tulisi myös kasvattaa luonnollisesti ilman mitään torjunta-aineita kuten muutkin syötävät kasvit. Mielenkiintoista ajatella josko kuunlilja leviää laajemminkin potagerien keskuuteen.

Koska erilaisille ruoka-aineille on yliherkkyyksiä, ennen kuunliljan maistamista tulee tehdä allergiatesti, eli hangata kuunliljan rikkinäistä lehteä ihoa vasten jotta näkee tuleeko siitä minkäänlaista reaktiota.

Tämän tyyppisiä tietoja löysin useastakin lähteestä ja koska Suomessa en ole kertaakaan nähnyt tai kuullut asiasta puhuttavan, ajattelinkin uteliaana kysyä onko kukaan teistä koskaan kokkaillut kuunliljoja kevätherkuksi tai nauttinut niitä idän matkoillaan?

Kuunliljalajikkeita on useita joten mistä tietää mitkä lajikkeet ovat syötäviä? Scottish Forest Garden-sivustolla listattiin mm. lajikkeet:  Hosta sieboldiana, montana, longipes, crispula, plantaginea, sieboldii, undulata, ventricosa.

Alla linkit kirjoitukseni lähteisiin: 


Lähteet:




12 kommenttia :

  1. Järkkyä! Ei olisi tullut mieleenkään että tuossa takapihalla on koko tontin mitalta syötävää kasvia! Olisi juu mielenkiintoista kuulla onko joku maistanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Täytyy ehkä keväällä varovasti maistaa - raportoin sitten lisää :)

      Poista
  2. No eipä ole tullut mieleenkään moinen asia. Voivat olla kuitenkin vaikka kuinka hyviä! Taidan kuitenkin pitää mun hastattelurungolla ihan vaan koristeina :)
    Eilen luin jostain ihan ohimennen, sen tarkemmin asiaan keskittymättä, että horsmaa käytetään myös parsan tavoin keväällä. Että jossain sitä aletaan viljellä oikein kasvihuoneissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, tää iPad taas keksii omiaan! Muutti hostat hastattelurungoksi! Mistähän se semmosen tempasi!?

      Poista
    2. :D hahhah! Toi oli ihan huippu. Olen kanssa huomannut omassa Samsungissa että joskus tuo ennakoiva tekstinsyöttö kirjoittelee ihan omiaan.

      Joskus maistoin nuorta horsmaa parsan tapaan keitettynä mutta eipä se kovin kummoista ollut, vähän kitkerä maku oli ehtinyt tulla...

      Poista
  3. En muista ikinä kuulleeni, että kuunliljaa voisi syödä! Tämäpä kiinnostavaa.
    Voi että tikahdun nauruun tuon Marjan haastattelurungolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, en olisi uskonut! Kohta kaikki suomalaiset syö kukkapenkkinsä tyhjiksi. :D Suhtaudun aina varauksella kaikkiin netistä luettuihin juttuihin, mutta tästä löytyi monia juttuja ja ihan kuviakin ruoka-annoksista joten on aika uskottavaa.

      Heh, niin minäkin!

      Poista
  4. Miten niitä edes raskii syödä! Nimenomaan lehti on juurikin niin kaunis tuossa kuunliljassa, sen vuoksi varmasti se on yksi lempikukkiani. Eriasia tietysti jos niitä kasvatetaan syötäviksi. Muuten ei kyllä raaskis syödä ainakaan koko puutarhaa tyhjäksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehdet ovat kyllä se kaunein asia kuunliljassa. :) Juu, en minäkään raaskisi kaikkia syödä. Kuunliljat ovat onneksi helposti jaettavia kasveja joten niitä tulee aina vaan lisää ja lisää...

      Poista
  5. Eipä ole tullut mieleenikään syödä kuunliljojani!
    Mutta kun klikkailin noita linkkejäsi, Scottish Forest Garden -linkissä alimmaisena oli kuva joka muistuttaa kyllä kovasti yhtä ruokalajia jota olen syönyt useastikin Shanghaissa. Noista kiinalaisista sapuskoista ei aina tiedä - ja vielä useammin ei edes halua tietää - mitä ne oikeasti ovat, tuon näköinen ruoka oli kyllä aika vetistä ja mautonta.
    Joten mun hostat saavat jatkaa kasvuaan kukkapenkissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehheh, niin, ne ruokalajit voivat toki olla aika arveluttavia. :) Makua on kuvailtu parsan ja lehtisalaatin välimuodoksi, joten varmaan se on aika mietoa "rehua".

      Poista
  6. Ihan uusi tieto minulle. Kuunliljan lehdet eivät kelpaa esim. jänöille, mutta etanoille kyllä. Mutta sehän ei tietysti takaa sitä, että ne maistuisivat kaksijalkaisille :).

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...