sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Olenko orava?














Sitä kysyn joskus itseltäni, etenkin näin syksyn tullen. Kaikkea on vain pakottava tarve kerätä ja kätkeä jemmaan. Puolukoita ryhdyin eilen keräämään etupihaltani. Äitinikin innostui sen verran paljon poimimaan, että tänään keitettiin marjat hilloiksi ja niitä kertyi 14 purkillista. Keräsin myös rungollisen aroniapuun muutamat marjat yhden puolukkahillon joukkoon ja siitä tulikin aika herkullinen yhdistelmä. On mukavaa kun pääsee parin metrin harppauksella suoraan tasaiseen marjametsään eikä tarvi koko ajan pälyillä karhuja, susia tai ilveksiä (eikä liiemmin hirvikärpäsiä). Muutamia mustikoitakin olisi vielä ollut, niitä tuli poimittua lähinnä suuhun. Käpyjä pitää aina kerätä talteen syys- ja jouluaskarteluja varten. 

Viikolla tuli pakottava tarve leipoa joululimppuja kaksi kappaletta. Ihana aniksen ja fenkolin tuoksu leijui keittiössä ja loi entisestään syksyn tunnelmaa. Pihalyhtyihin syttyvät jo tuikut iltahämärissä. Mimmakin alkaa osoittaa jo talventulon merkkejä käpertyessään viereeni sänkyyn illalla ja muutenkin on ollut kovasti huomionkipeä. Äskenkin rapsutushetken jälkeen kävi kova hyrinä ja kuolanorot roikkuivat suupielistä.

Keskeltä kyläämme myrsky vahingoitti pahasti ihanaa suurta ikiaikaista tammea viikko sitten. Metsuri oli käynyt karsimassa kaikki oksat alas ja ne olivat täynnä tammenterhoja. Kävin poimimassa niitä muutaman kourallisen ja ajattelin laittaa kasvamaan, jos vaikka saisin kasvatettua menetetylle puulle jälkeläisiä. Muutamia hautasin jo maahan pihalle, loput laitan hiekkaiseen kosteaan multaseokseen jääkaappiin odottamaan itämistä (jonka pitäisi ilmeisesti tapahtua noin joulun tienoilla). Tammenterhon kunnon voi testata laittamalla ne veteen. Mikäli terho kelluu, on se kuivunut liikaa ja on pilalla. Kypsyys selviää sillä että lakkiosa napsahtaa helposti irti, ja ne olisi hyvä poistaa ennen istuttamista. Tämä on ensimmäinen kerta kun perehdyn tammenterhoihin ja kokeilen, joten kaikki hyödylliset vinkit otetaan vastaan kokeneemmilta. :) Edellämainitut tiedot luin ihan googlettamalla. Aiemmin olen elänyt luulossa että terhojen tulee karista puusta ennen kuin niitä voi istuttaa, mutta samaisissa ohjeissa neuvottiin kerämään ne siinä vaiheessa kun ovat vielä puussa kiinni. Ilmeisesti ovat silloin tuoreimmillaan. Nämä ovat toisaalta vielä hyvin vihreitä, joten en tiedä ovatko ihan kypsiä. Nähtäväksi jää kuinka kokeilun käy. :) Jostain luin hyvinkin onnistuneita tuloksia ja että itävyysprosentti olisi ihan 110%! Jos näin onnekaasti käy, saattaa minulla olla keväällä käsissä "muutama" taimi... Syysiloa viikkoosi!

p.s. Alkusyksyn puutarhatunnelmia päivittelin Oma Piha-blogin puolelle tänne.

14 kommenttia :

  1. Olen tammen terhot tuupannut suoraan maahan..hieman hapan multa sieltä ne tulee mutta vaativat joskus toisenkin talven väliin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Laitoinkin monet juuri happamaan maahan rodo- ja havumultaan alppiruusujen lähelle, paikkaan jota tiedän etten vahingossa kitke. :) Niin se tuppaa monesti puiden siemenillä olla että voi mennä monta vuotta...

      Poista
  2. Meillä oli yhden talon pihalla anoppina kasvattama tammi...ihan rivarin pihalla kukkapurkissa alun kasvatti..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa :) siitä tulee tunnerikas puu kun sen on saanut ihan alusta asti kasvatettua tai se on läheiseltä ihmiseltä saatu.

      Poista
  3. Tammi taitaa itää aika herkästi. Sain kerran hoitolapselta tammenterhon, lykkäsin puolihuolimattomasti kasvihuoneen multaan ja keväällä terhosta kasvoi pieni tammen alku. Siirsin taimen myöhemmin onnistuneesti pois kasvihuoneesta.

    VastaaPoista
  4. Hyviä asioita olet keräillyt;)

    VastaaPoista
  5. Hyviä talvivarastoja ovatkin, etkä ehkä unohda niitä, kuten oraville saattaa käydä. Terhon voi laittaa maan pinnalle ja kasata päälle lehtiä. Veljeni kasvatti kokonaisen tammimetsän tuolla menetelmällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta :D ehkä oraville on luonnostaan ohjelmoitu huono muisti, sillä eihän kaikkia istutuspuuhia voi vain meille ihmisille jättää. Kiitos paljon vinkistä! Ehkä vielä päälle esim. kanaverkkoa pala jottei lehdet lennä pois tuulessa? Tai onnekas orava löydä terhoja vahingossa... ;)

      Poista
  6. Minunkin syksy alkoi eilen kun kuvailin ruskaa tontillamme. Ihanaa saalista olet saanut purkitettua. Syksy on kaunista aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakastan myös ruska-aikaa, pikkuhiljaa näkyy punaisia ja keltaisia pihlajan- ja vaahteranlehtiä. ♥

      Poista
  7. Nams mitä herkkuja!Minullakin jo vähän Joulu haahuilee ajatuksissa:)
    Voi ei miten ihanan paljon terhoja-minä löysin kaksi hehee;).Laitoin molemmat maahan,saa nähdä lähtevätkö kasvamaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kumma kuinka pimeiden iltojan ja tunnelmavalojen myötä joulutusvaihde menee päälle. Toivotaan että molemmat terhosi lähtevät kasvuun!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...