tiistai 24. tammikuuta 2017

Siementen säilytyslaatikko


Kyllä vain, täälläkin on ensimmäiset siemenhankinnat kevättä silmällä pitäen tehty. Parasta kevään odotusta on pussukoiden tutkaileminen ja järjestely sato- ja kukkahaaveilun lomassa. Hyötytarhan laajennusta ajatellen järjestelin jo kumppanuuskasvit omiin nippuihinsa, ja ne vielä yritin järjestää niin että neljälle kasvulavalle tulisi jonkinlainen viljelykierto. Kyllä niitä asioita pohtiessa yhtenä viikonloppuna koko ilta vierähti. 

Täytyy todeta että kyllä ihana isosiskoni tietää juurikin tarkalleen mitä milloinkin tarvitsen! Yritän pitää kirppistelyn lähinnä kesäharrastuksena jottei aivan liikaa "löytöjä" minun kaltainen romunkerääjä innostuisi haalimaan. Näin loistavan laatikon oli systeri kuitenkin 2€ hintaan kirpparilta löytänyt, joten kiikutti sen minulle tuliaisiksi että voisin siihen istuttaa kesällä kukkia. Kiitos systeri! Laatikko oli kuitenkin sen verran hyväkuntoinen ja hieno että päätin tehdä siitä säilytyslaatikon siemenille ja puutarhakirjoille. 

 
Jynssäsin laatikosta ensin pesuaineella vanhat liat ja pölyt pois. Oli ollut varmaankin työkalu- tai varastolaatikkona. Puhdistuksen jälkeen sipaisin päälle kerroksen väritöntä askartelulakkaa pinnan siistimiseksi. Muuta lakkaa kun ei sattunut olemaan käsillä juuri tällä hetkellä. Pohjassa muutama naulan kanta oli sen verran esillä, että kiinnitin kulmiin huonekaluja varten tarkoitetut paksut pyöreät huopaiset pehmustetarrat, jotta pöytä ei naarmuunnu.


Leikkasin tukevasta pahvista sopivat välilehdet siementen lajittelua varten. Mitään järin tarkkaa järjestelmää en tehnyt, lähinnä hyötykasvit, koristekasvit, itse kerätyt siemenet ja kesäkukat omiin osioihinsa. Hyötykasveissa erottelin salaatit ja tomaatit. Lisää välilehtiä saattaa kyllä vielä syntyä lisää...


Koristeelliset tekstit ja nimet arkistointia varten syntyivät kätevästi tarrakirjoittimella.Nyt kelpaa siemenpusseja selailla, ja niitähän tähän laatikkoon onneksi vielä mahtuu paljon. ;)
Lasipullossa nuokkuu kuivattu hortensia, yläkerrassa viileässä valkoinen hortensia kasvaa kilpaa narsissiruukkujen vihreiden uusien alkujen kanssa. Aamulla aurinko paistoi, ja linnut ovat laulaneet joka päivä. Selvä lupaus keväästä!

27 kommenttia :

 1. Hieno laatikko. Kuin varta vasten siemenpussukoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tosin meille puutarhahörhöille kaikki laatikot on varmaan siementen säilytystä varten. ;-P

   Poista
 2. Vautsi, ihana laatikko ja eläköön vanha kunnon dymo! Olisipa hienoa löytää sellainen jostakin.
  Niin kuin tuollainen laatikkokin! Ihanaa ajatella, että siellä olet hypistellyt, miettinyt, järjestellyt, niputellut - kaikki tuo on niiiin kutkuttavaa ja mukavaa. Ihanat kuvatkin vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Systeri oli ostanut Tuurin kyläkaupasta Dynamon joten on niitä vielä olemassa. :) Hän juuri naputteli mulle nuo tarrat, täytyy hommata itselle myös oma laite. Muistan lapsena leikkineeni sellaisella ja siinä oli sininen tarrarulla. :) Varsinainen retrovehje!
   Se on kyllä ihan parasta hermolepoa kun saa miettiä tulevaa kevättä!

   Poista
  2. Siis Dymo, ei Dynamo. :D Clasulla näkyy olevan myös niitä myynnissä 17e hintaan...

   Poista
 3. Laatikosta tuli hiano ja käytännölline säilytyspaikka. Kaikki on kätevästi saatavilla. Tuan voiki jättää reilusti näkyville :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se sopii juuri kivasti kirjoituspöydän päälle koristukseksi! :)

   Poista
 4. Kaunis laatikko ja ei voi kuin ihailla teidän siskosten taitavuutta ja idearikkautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enkuli, vielä on sinulta saatuja siemeniä jemmassa ensi kesää varten. ♥ Ilahduin suuresti kun huomasin että vielä on kosmoskukkaa, unikoita ja sinisievikkiä jäljellä. :)

   Poista
 5. Ooo tulipa siitä hieno! Ja kiva kun nuo kirjat ovat toisessa osassa! Tosi upee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos loistavasta tuliaisesta ja Dymo-lainasta! ;)

   Poista
 6. Hyvä idea ottaa laatikko käyttöön siemenarkistoksi. Hyvältä näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli kyllä juuri sopiva tähän käyttöön :)

   Poista
 7. Tosi kiva idea!
  Minäkin olen miettinyt, minkä uuden siementen säilytyspaikan keksisin. Vanha loota alkaa jäädä pieneksi. Suurempaan saisi selvästi lajiteltua siemenpussukat. Itse olen lajitellut pussit kylvökuukausien mukaan. Ensin esikasvatettavat ja sitten suorakylvöt. Tuolla dymolla onkin hauska merkata kaikkea. On ollut jo jonkin aikaa haaveissa, joten kiitos ostopaikkavinkistä. Se tuo mullekin kivoja muistoja lapsuudesta. :)
  Ihanan näköinen muuten koko siemenlaatikon ympäristökin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kierrellä kirppareilla sillä silmällä, sieltä voi löytyä vaikka mitä hienoja laatikoita! Hyvä idea tuokin lajittelutyyli kylvöajan mukaan. :) Dymolla saisi mukavia taimikylttejäkin tehtyä, en tosin tiedä kuinka hyvin tarra kestää kosteutta.

   Poista
 8. Mukavaa "puutarhasiivousta" näin tammikuulla!

  VastaaPoista
 9. Voi kun kivan näköineen loota <3 Oma lootikkoni on jo käynyt kovin ahtaaksi, pitäisi itsekin löytää jostakin lisää tilaa siemenille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa varata heti kerralla tarpeeksi iso loota, tai kokonainen aarrearkku. ;)

   Poista
 10. Aivan huippuhieno säilytysratkaisu siemenille, ihana sisko sinulla! Ja sanoin tämän saman tuolla Hernepensaskujanteellakin ja totean että myös sinulla on aivan ihanan botanistinen tunnelma näissä kuvissasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, maailman paras isosisko! :)
   Voi kiitos, kovasti tykkään "botanical style" fiiliksestä kotona, etenkin kevättalvella se aina nostaa päätään. Sitä haluaisi melkein pinota saviruukutkin olohuoneeseen!

   Poista
 11. Voi mikä ihanuus ja järjestelmällisyys!
  Tämä tyttökin nyt tekee suursiivouksen siemenvarastoille.

  VastaaPoista
 12. En kest! Kaikilla muilla on tällaisia hienoja arkistoja siemenille. En ehkä kyllä laita kuvaa mun "arkistosta" :D

  VastaaPoista
 13. Dynamo 😄...On näppärä ja teksti on nätti.
  Söötti laatikko. Sisko on hyvät olla olemassa. Mun sisko toi peltisen seeds-boxin. Kiva on sekin.
  Mimmalle terkkuja ❤

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...