lauantai 4. helmikuuta 2017

Apu suuriin suunnitelmiin


Aion näyttää teille nyt jotain tosi hienoa ja jotain aika kamalaa! Aloitetaan siitä hienommasta osuudesta, nimittäin löysin netistä tosi kivan ilmaisen puutarhan suunnitteluohjelman johon saa syötettyä halutut mitat ja siirrellä eri kasveja ja elementtejä ympäriinsä. Siitä oli paljon apua kun halusin hahmottaa taloni takana olevan alueen mittasuhteet paremmin. Online-versio ohjelmasta löytyy täältä. Valitettavasti ilmaisversiossa ei saa suunnitelmaa tallennettua kuvana, ainoastaan tulostettua, eli se täytyy saada kerralla valmiiksi, mutta mukava sillä on leikkiä jos sille päälle sattuu ja paljonhan tässä on vielä lumentäyteisiä hetkiä ennen kun pääsee pihallaan tositoimiin. Ja saahan siitä napattua kuvan sähköisesti ihan print screenillä kuvankäsittelyohjelmaan, tai skannaamalla paperiversion. Muitakin ohjelmia on varmaan netissä saatavilla, mutta en vielä ehtinyt niihin uppoutua. Tämä oli ainakin simppeli käyttää!

Tässä yläpuolella siis amatöörin nopea puolen tunnin aikaansaannokseni. Kävin tänään ottamassa mitat ulkona joten sain mittasuhteet suurin piirtein oikein. Punainen mötikkä on talo ja tuo harmaa alue on sitä alaa jonka kimppuun tahdon keväällä käydä. Yhdessä saksalaisessa nettikaupassa olisi 10m² muovikennokasvihuone alumiinisokkelilla alle 300e ja sen hankintaan kevääksi tähtään. Näytetäänpä nyt sitten sitä kamalampaa osastoa... Eli miltä alue näyttää nyt. Olin kaukaa viisas ja otin pari kuvaa loppukesällä että saan talven pimeinä tunteina katsella ja miettiä mitä tälle tekisi.Taloni on hassu kun tällä puolella ei ole ollenkaan ikkunoita, mutta enpä ole sellaisia kaivannutkaan. Paloportaiden takana sijaitsee alakerran käytävän päässä kylppäri, oikealla makkari jossa isot ikkunat etelään ja täällä vasemmalla puolella kotitoimistoni johon sai kätevästi koko seinän kirjahyllyä, joten hyvä että ei ollut ikkunaa siinäkään! :)
Talon takana ei ole multaa kuin nimeksi, pelkkää kalliota, mutta epämääräistä ruohikkoa ja lupiinia sieltä puskee. Ajatuksena kattaa talon pituudelta eli noin 10m matkalta ja 5,5m leveydeltä alue maisemointikankaalla ja kärrätä se täyteen hiekkaa koska minulta sattuu löytymään juuri tuolta nurkan takaa julmettu hiekkakasa jolla en tee mitään. Hiekkakerroksen päälle vielä kuormallinen kivituhkaa. Siinä pohja mahdolliselle kasvihuoneelle ja myös kasvulavalaatikoille. Suunnitelmapiirroksessa mitoitin alueelle neljä lavaa joilla mitat 1m x 2m. Voi olla että saa olla kapeampikin jotta on helpompi hoitaa.

Tässäpä yksi kierrätysaarre viime syksyltä. Minussa kun on vähän tuota romunkerääjän vikaa.

Yhdeltä mukavalta kyläläiseltä sain harmaata tosi vanhaa purettua puuaitaa joka olisi mennyt hävitettäväksi. Paksua ja painavaa tavaraa. Varmaankin hyvin kyllästettyä kun puu on aivan tuoreen oloista sisältä. Tai sitten se on peräti lehtikuusta? Tämä aita on ollut pystyssä niin kauan kuin muistan, joten varmaan ainakin 30 vuotta. Näistä voisi pystyttää siirreltäviä aitaelementtejä kasvilavojen taakse metsää ja tonttia reunustamaan. Ja aitaan tietty muutama parvekelaatikko joista köynnöskrassit saavat rönsyillä niin että suurin osa aidasta peittyy kukkamereksi. Suunnitelmani kuulostaa hieman harmaalle, mutta näen sen mielessäni jo hyvinkin siistinä taustana kaikelle kasvien vihreydelle ja näkymää elävöittäisi myös ruukkupuutarha. Kasvulaatikot käsittelisin mustiksi myrkyttömällä puunsuoja-aineella. Tässä kuvaa hieman eri vinkkelistä...


...vuodelta 2013 jolloin tuli myllättyä tätä kulmaa josta löytyi jopa multaa! Siinä kasvaa valkeakuulas ja punakaneli jotka ovat jopa alkaneet tuottaa mutamia omppuja. Vierellä kasvaa hanhikkeja ja puiden väli on täpötäynnä isoritarinkannusta. Myöhemmin istutin tähän vielä pari 'Laatokan helmi' -luumupuuta jotka ovat kasvaneet todella hyvin. Luumupuun oksien vierestä menisikin sitten suoraan käynti siihen haaveissa olevaan kasvihuoneeseen. 

Hyötytarhalle tämä olisi siitäkin hyvä paikka, että hevonpeekuormallinen olisi helppo tilata kipattavaksi aina tähän etelänpuoleisten ikkunoiden alle, josta sitä ei olisi kovin pitkä matka kärrätä lavojen pohjalle jos niistä tekisi lämpöpenkit. Osa lavoista jäisi osittain puolivarjon puolelle, mutta olen kyllä pystynyt kasvattamaan pihan hieman varjoisemmillakin paikoilla mm. papuja, persiljaa, perunoita, salaattia, herneitä... Lisäksi uskon että tämä talon ja metsän väliin jäävä alue olisi hyvällä tavalla suojaisa. Päivällä sinne aurinkokin sopivasti paistaa. Olen vuosien mittaan tullut siihen tulokseen, että vaikka kasvihuoneeseen saa aurinko paistaa, täysi paahde voi joskus olla kyllä aivan liikaa ja se luo omia haasteitaan.


Tässä näitä omppupuiden välisiä ritarinkannuksia jotka yltävät 3-4 metriin. Kuulin kerran vinkin ritarinkannuskasvattajalta, että keväällä kasvuun lähdettyään kannattaa jättää kasviin vain noin 3 kukkavanaa/taimi, jotta kukista muodostuisi mahdollisimman suuria ja muhkeita. Yksi juurakko ei jaksa ravita täysillä niin montaa kukkaa. Täytyypä ensi keväänä kokeilla muutamalla taimella tuleeko suurta eroa. Voi olla että se tehoaa parhaiten vain jaloritarinkannuksiin, sillä nämä isoritarinkannukset ovat aika tuuheita ja haaroittuvia kasvutavaltaan.


Siinäpä hieman lauantai-illan mietteitä malttamattomalta keväätihmiseltä. ;)
Minkälaisia suuria suunnitelmia sinulla on ensi kevääksi?

13 kommenttia :

 1. Tuo suunnitelmahan on jo toteuttamista vaille valmis. :D Minä aion purkaa yhden valtavan kasvihuoneen etupihalta rumentamasta näkymiä. Tosin on niitä suuria suunnitelmia enemmänkin, mutta ne eivät ihan mahdu tähän kommenttikenttään. :)

  Kiitos hyvästä ohjelmavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eipä siinä sitten muuta kuin hihat heilumaan. Täytyy varmaan alkaa nostella painoja että on kevääseen mennessä lapiointikunnossa. :D Suunnitelmat pitää mielen virkeenä!

   Poista
 2. Suunnitelmaa ja työsarkaa kerrakseen! Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tuosta tulee ihana, Lindavisiot on jo täydellä kohinalla tulossa!
  Multa just tänään kysyttiin, että mitä meinaan kesällä tehdä. Ööh, onkohan sitä silloin elossakaan enää? (ikuinen optimisti). Ainakaan en kirjoita kirjaa, oli ainoa, jonka osasin vastata. Alkukesähän menee joka tapauksessa ruohonleikkurin perässä juostessa, kun nurmi kasvaa niin hillitöntä vauhtia. Ei silloin hirveesti ehdi muuta tehdäkään.
  Meillä on niin kuivaa tai väärä maa tai jotakin, että ei mun ritarit edes tee yhtä tai kahta kukkavartta enempää, mutta nekin on hyvin kaukana kukoistavista :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän sitä sanotaan, musta kyllä tuntuu että siinä hiekkakasan lapioinnissa menee vähän kauemmin kuin puoli tuntia. ;D
   Sinulla oli kova työsarka, laitoin teoksesi jo AdLibriksessä valvontaan että tietää koska ilmestyy! :) Kyllä se elinvoima kummasti palaa kevään korvalla. Nyt sentään on jo päivät pidentyneet mukavasti.
   Ritarit voi olla kyllä vähän vaateliaita, tämä luonnollisempi laji on varmaan sieltä helpoimmasta päästä.

   Poista
 3. Kuulostaa loistavalta suunnitelmalta!
  Talvella puutarhan suunnittelu on ihan parasta ajanvietettä. Ja keväällä pääsee sitten tositoimiin kun ajatukset ovat valmiina.
  Ja nuo harmaat aitaelementit ovat ihan aarre!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin on, tykkään kovasti pohdiskella ja piirrellä. Vielä täytyy tehdä kylvösuunnitelmat selkeämpään muotoon.
   Niin minustakin, harmaa puu on jotenkin sympaattista ja kaunista!

   Poista
 4. Vautsi - niiiin ihania suunnitelmia ja niin upea talo ja miljöö. Aivan ihastuttavaa. Ritarit muuten kannattaa leikata kukinnan jälkeen alas niin ne kukkivat samana kesänä vielä uudelleen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jori! Kiitos myös vinkistä :) voi olla että täällä ei ihan ennätä, ensimmäinenkin kukinta kun ajoittuu aika monesti ihan vasta elokuulle. Teillä se tosin varmaan toimii hyvin kun olette niin etelässä. :)

   Poista
 5. Kiitos puutarhan suunnitteluohjelmavinkistä. Täytyy käydä katsomassa. Kyllä sinulla on niin kaunis talo ja upea ympäristö. Totta, nyt on vielä hyvää aikaa tehdä suunnitelmia kesää varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Sillä on mukava leikkiä.
   Tykästyin tähän taloon jo lapsena, juuri noihin ikkunoihin, enpä silloin olisi uskonut että täällä joskus asun. Ympäristö kehittyy vielä... :)

   Poista
 6. Sullonki kiva ku on tuallaasta neitseellistä aluetta, mitä suunnitella ja rakentaa. Alueesta tuloo varmasti hiano.

  VastaaPoista
 7. Tuossapa projektia kerrakseen! Tietääpä, mitä tekee..

  VastaaPoista
 8. Suunnitelmasi kuulostavat hyvältä! Lopputulos on varmasti hieno. Kiitos vinkistä tuon suunnitteluohjelman suhteen! Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...