torstai 23. helmikuuta 2017

Kumppanuuskasveja ja vuoroviljelyä


Olen pelannut täällä varsinaista pasianssia kaikkien haalimieni siemenpussien kanssa ja vaihdellut niitä pakasta toiseen. Kaikki mahdolliset hyötyviljelykirjat on tullut kahlattua läpi ja samoin netin erilaisten vuoroviljelyoppaiden anti. Joskus tuntuu että aivot meinaa mennä solmuun. Tokihan näitä siemeniä voisi nakta sinne, tääne ja toivoa parasta, mutta kun kerran leikkiin ryhtyy, mielestäni olisi ihan kohtuullista ottaa selvää myös niistä pelisäännöistä. ;) Toki olen ennekin hyötykasveja kasvatellut, mutta se on ollut sellaista puolihuolimatonta salaatin, retiisien ja herneiden kylvöä.

Aiempaan suunnittelmaan hyötytarhan suhteen tuli sellainen ihan "pikkuriikkinen" muutos että päätin vaihtaa paikkaa ihan kokonaan (onneksi näitä päätöksiä ja mielen muutoksia on näin talvella huomattavasti helpompi tehdä). Tämä vaan on huomattavasti aurinkoisempi paikka ja kaipaa runsautta. Olen tähän kohtaan halunnut luoda jotain mielenkiintoa jo useamman vuoden ajan. Suuremman kasvihuoneen paikka olisi edelleen siellä mihin sen asetinkin, eli talon toisella puolella, mutta kasvulavat tulisivatkin tähän:


7m pitkät, 50cm korkeat lavat molemmille puolille, jolloin keskelle muodostuu kottikärryn mentävä käytävä. Hieman kirosin että miksi tuli tuo sähköpistoketolppa laitettua juuri tuohon, mutta toisaalta sen voi jättää lavan taakse, siihen pitää kuitenkin jättää pieni huoltokäytävä jotta pääsee kuusiaitaa leikkaamaan. 

Alkupäähän lavojen väliin voisi laittaa jonkinlaisen kaariportin papuja tai tuoksuhernettä kasvamaan, jotta putarhamökki häämöttää kivasti täältä päin katsottuna. Tuo suuri mänty vasemmalla vie voimia eikä tässä ole paljonkaan maata, joten lava saa olla maasta eristetty. Siksi sen pitäisi olla vähintään 50cm syvä. Pohjalle 10cm salaojakerros hiekkaa. Jos löydän strytox-levyn paloja jostain, niin niillä voisi lämpöeristää pohjaa. Eli pyrin satsaamaan siihen että lavoihin "istutettavat" madot ja pieneliöt selviäisivät mahdollisimman hyvin talvesta. Siitä syystä myös päädyin juuri ajatukseen että turha ripotella neljää pienempää lavaa, koska on ehkä parempi että on vain kaksi suurempaa multatilaa jotka sitten jakaa vaikka kehäkukilla ja samettikukilla eri osioiksi. 

Tästä pääsemmekin sitten niihin siemeniin ja kuinka olen ne juuri tällä hetkellä lajitellut:
Tämä ensimmäinen pitää nyt ainakin tarkasti paikkansa:

Osio 1:
Heti alkuun aurinkoisimmalle paikalle tutkitusti yhdessä hyvin viihtyvät kasvit eli maissi, salkopapu ja kesäkurpitsat. Maissi etuosaan myös käytännön syystä siksi, että se on tuulipölytteinen. Papu saa kasvaa suoraan maissin vartta pitkin (edellyttäen tietysti että saan nuo maissit kasvamaan ;-) ). Maissin kanssa sopisi kumppaniksi halutessaan myös peruna ja auringonkukat, mutta perunat aion jättää mahdollisesti aivan lavan takaosaan.

Osio 2:
Sipulit, lehtikaalit, kyssäkaalit, palsternakka (joka kävisi myös porkkanoiden tai salaattien kaveriksi) ja ihan ulkonäön vuoksi punasinappi Red Frills. Siitä en tiedä mihinkä parhaiten kuuluisi, ehkä salaattien kanssa, toisaalta sinapit ovat aika ytyjä, joten ehkä sekin voisi käydä tässä torjuntakeinona kaaleja suojelemassa.
Tähän kombinaatioon sopisivat myös tuoksuvat yrtit kuten mintut, rosmariini ja salvia, jotka tuoksullaan karkottavat kaaliperhosen. Yrttejä en tosin allergioiden vuoksi yleensä kasvata, joten samettikukka saa toimia tässä torjuntakeinona.

Osio 3:
Salaatteja, retiisejä, retikkaa, lamopinaattia ja tilliä.
Salaattien kanssa ristiriidassa olisivat ainoastaan persilja ja selleri, joten ne pärjäilevät varmaan yhdessä. Tilli ei esimerkiksi sovi vierekkäin porkkanan, kuminan, fenkolin tai tomaatin kanssa. Tilli sen sijaan torjuu lehtikirvoja ja kaaliperhosia joten siksi se sopii kaalien ja salaattien kanssa. Lamopinaatti pitää kuumista olosuhteista, joten sitä laitan kasvamaan myös kasvihuoneen lavoihin.





Osio 4:
Porkkanat joiden kanssa viihtyy persilja. Persilja ei viihdy mintun eikä salaatin kaverina. Itse olen kyllä aina persiljaa salaattipenkissä kasvattanut, mutta joskus toki vähän vaihtelevin tuloksin. Tähän ryhmään myös porkkanakärpäsen torjuntakasvia eli samettikukkaa, kehäkukkaa, ja sipuli toimii myös torjunnassa, joten istukassipuleita voisi näiden kanssa myös laittaa. Tuo yksi toinen pinaattilajike jäi näköjään tänne vielä kummittelemaan, mutta saa olla siellä, sillä se hyötyy harsolla suojauksesta. Ainoa kasvi jonka kanssa pinaatti olisi huono kumppani, on käsittääkseni punajuuri.

Lopuksi sitten tulisi vielä perunoita ja niiden väleihin härkäpapuja, joita voi kuulema kasvattaa suoraan samaan aikaan jolloin papujen sitoma typpi vapautuu suoraan juurista perunoille.

Yksi tyyppi ei ole vielä paikkaansa löytänyt. Kuulemani mukaan yksi kasvattamisen vaikeimmasta päästä oleva salaattifenkoli. Olen käsittänyt että sen ainoa hyvä kumppanuuskasvi olisi herne ja että fenkoli ei ole kiva kaveri oikeastaan kenellekään. Haiseva öykkäri siis? Ehkäpä se pääseekin johonkin muualle ihan omaan yksinäisyyteensä, tai herneiden kanssa.

Loppuyhteenvetona: välikasvit joita voi kylvää lähes mihinkä tahansa väliin tai kenen kanssa tahansa, ovat mangoldi, salaatti ja retiisi.Aina kun tilaan jostain siemeniä, sieltä tupsahtaa bonuksena pussillinen basilikan siemeniä. Yksi juuri niistä yrteistä joita en siedä ja jolle olen allerginen. Onneksi siskoni rakastaa sitä, joten laitan ne kasvamaan kumppanuuskasvi tomaatin kanssa kasvihuoneeseen, joten hän saa sitten minun puolesta vapaasti käydä basilikat poimimassa. ;-)

Pää on pyörällä kaikesta tästä pohtimisesta. Aluksi tuntui siltä että mikään kasvi ei sovi toisen kanssa ja nyt vielä täytyy jaotella nämä ryhmät neljäksi vuodeksi niin että vaihtavat paikkaa sopivasti keskenään. Ehkä tieto pikkuhiljaa uppoaa tähän kyssäkaaliin. 

Jos mielestäsi joku näistä yhdistelmistä vaikuttaa oudolle, saa ehdottomasti tätä vuoroviljelijä aloittelijaa huomauttaa. :) Oletko itse perehtynyt asiaan tai käytännössä kokenut kumppanuuskasvien positiivisen merkityksen kasvulle?

Loppuun vielä kissaterveiset.
Mimmallakin oli tänään yllättäneessä lumipyryssä pohdittavaa.
Hänen vastuullaan on myös pelargonien laatuvalvonta

12 kommenttia :

  1. Minäkin koen, että paljon on opeteltavaa näiden hyötykasvien suhteen. Toisaalta sitten osaavat yllättää ja palkita, jatkuvaa kokeilua ja oppimista ja siksi niin kivaa. Juuri nyt itsekin haaveilen hyötyjutuista, edessä on uusien lavojen rakentaminen. Ihanan rehevä ja tunnelmallinen tuo ensimmäinen kuvasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on niin upea esteettinen silmä, että tuskin maltan odottaa että näen ihanat lavanne. Kyllä, pienistä palkkioista se motivaatio kasvaa aina entisestään. On se sitten tuore retiisi tai taittoherneiden rapeat palot. Niistä elämyksistä saa talvella vain unelmoida. :)
      Ekassa kuvassa oli kurpitsantaimet alkuvaiheessa jotka lopulta rönsyilivät aivan holtittomasti. Tekivät sentään 3 isoa kurpitsaa. Aina eivät tosin onnistu yhtä hyvin...

      Poista
  2. Minulla on hyviä kokemuksia kumppanuuskasveista ja sekaviljelystä, esimerkiksi porkkanakärpäsestä ei ole ollut harmia kun kasvatan aina sipulit ja porkkanat vuororivein. Kaalit ja kaikki ristikukkaiset, kuten esim rukolan ja japanilaiset salaatit joudun kasvattamaan erikseen verkon alla kaaliperhosten ja varsinkin kaalikoiden vuoksi. Niiden seurana kasvaa toki torjuvia kukkia. Salaattifenkoli on kinkkinen kasvatettava, koska se vaatii lyhyen päivän, meidän valoisissa öissämme se alkaa kasvattaa kukkavartta, eikä kehitä turpeaa vartta. Minun kokemukseni mukaan ainoa menestyvä lajike on Zefa Fino, sitä kasvatan joka kesä aika hyvällä menestyksellä. Tosin sillekin olen järjestänyt pidemmän "keinoyön". Postasin siitä viime kesänä. Vuoroviljely kannattaa, minulla kasvit kiertävät joka vuosi, paisi jotkut monivuotiset tietty. Esimerkiksi persiljaa ei kannata kylvää peräkkäisinä vuosina samaan kohtaan, se ei kasva. Hyötykasvien kasvattaminen on koukuttavaa ja hyödyllistä puuhaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on kyllä varmaan maan upein ja rehevin hyötytarha joten arvostan vinkkejäsi suuresti! Taidan ottaa neuvostasi vaarin ja todellakin pistää sipulit kaalien sijaan porkkanoiden kanssa ja kaalit todellakin pidän yhdessä että ne saa harsoilla suojaan. Joskus lehtikaalit ovat pärjänneet ilman suojaa ja joskus taas ovat kaluttu aivan pitsiksi. :) Täytyy kokeilla fenkolin varjostusta. Olen huomannut saman persiljan kanssa :)

      Poista
  3. Puutarhahetki-blogin Tiiu teki hiljan tosi hyvän yhteenvetotaulukon kumppanuuskasveista. En saa tällä tabletilla laitettua linkkiä tähän, mutta Tiiun luvalla laitoin linkin jo. postaukseen blogini sivupalkkiin. Aika lailla samoihin kumppanuuskasveihin olet sinäkin päätynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Tiiu laittoikin alle linkin, joten täytyy käydä tutkimassa myös hänen taulukkoaan. :)

      Poista
  4. Minä tein tosiaan kumppanuuskasvitaulukon, se löytyy täältä https://puutarhahetki.blogspot.fi/2017/02/kumppanuuskasvit.html
    En saa tuota nyt tällä puhelimella muutettua linkiksi. Minäkin olen vielä aloittelija näissä asioissa, käytännön kokemusta minulla kumppanuuskasveista ei vielä ole, mutta ensi kesänä aion kokeilla. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä Tiiu! Todellakin olen huomannut saman josta tuolla mainitsit, että eri lähteistä kun tutkii kumppanuuskasveja niin välillä löytyy ristiriitaisia tuloksia. Kokemus varmasti opettaa parhaiten joten ehkä sitä viisastuu käytännön kautta vähän lisää vuosien saatossa. :) Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  5. Keittiöpuutarha on yllättävän helppo, kun ne säännöt on kerran opetellut. Olen itse manannut kerran jos toisenkin meidän "jonkun toisen vanhaa" pihaa, jossa toimintoja on ihan eri paikassa kuin mitä mun puutarha / keittiöpuutarhasuunnitelmat olisi mieltä. Mutta ei auta mennä kuin sillä parhaalla mahdollisella. Olen niin helpottunut, että keittiöpuutarhalle ja mahdolliselle kasvihuoneelle on loistopaikka. Kaikki muu lutviutuu kyllä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnistin heti ihanan hyötytarhasi kun aamulla kolahti Kotipuutarha -lehti postilaatikosta. Oli mukava aloitus päivälle ja paljon olikin asiaa hyötytarhasta. :) Se on tärkeää että toiminnot ovat hyvin keskitetty ja itsellä meni useampi vuosi ihan tunnustellessa että mikä pitää olla missäkin paikassa jotta homma toimii. Kasvihuone on paraatipaikalla, tosin ehkä vähän liiankin paahteessa. Toinen isompi huone saa tulla hieman suojaisemmalle paikalle.

      Poista
  6. Onpa sinulla paljon siemeniä ja syksyllä näköjaan kunnon sadonkorjuujuhlat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on vain murto-osa siemenistä... :-D
      Sadonkorjuujuhlasta haaveillen ♥
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...