tiistai 17. maaliskuuta 2020

Juurta jaksain
Oman kotivaran tärkeys on monella ihmisellä nyt noussut arvoon arvaamattomaan. Tämä tapahtumaketju on sellainen, jota omassa kodin varautumisessani olen pohtinutkin poikkeustilanteiden varalta ja ihan siitä syystä vuosia sitten päätin harjoitella oman hapanleivän tekoa jos vaikkapa leivontahiivaa ei olisi juuri saatavilla. Jauhoja pitää aina varastossa olla! Ehkäpä nyt ryhdyn paneutumaan leipäjuuriin oikein antaumuksella. Kaikki vinkit ja reseptit otan siis ilolla vastaan kokeneemmilta. ;-)

Olen aina tykännyt leipoa ja hyvin harvoin tuleekaan enää kaupan leipää ostettua. On oma tuore leipä niin paljon parempaa, tietää mitä se sisältää ja koti tuoksuu ihanasti leivontapäivänä. Leipominen ei ole vaiva, se on ilo kaikkina hetkinä. Oma iso kauraleipä, jonka leipomisen mummi opetti äidilleni ja äiti minulle, on se paras leipä. Siihen ei ole paperille kirjoitettua reseptiä, se on vain käsituntumalla tehtävä juttu vedestä, kaurahiutaleista, hiivasta, voista ja jauhoista. Tärkeintä siinä suuressa 7dl nesteeseen tehtävässä taikinassa on paisto 40 min. ajan jolloin muhkeaan leipään tulee supermaukas kuori.

Hapanleivän suhteen olen nyt ottanut omia vapauksia mitä useamman satsin olen leiponut. Aloitin aikanaan ruisleivän taikinajuuren teon tällä perusohjeella. Itse kuitenkin havaitsin että leivonnan loppuvaiheessa tuo 6½dl jauhoja oli hieman liikaa ja taikinasta tuli aika junttia. Kannattaa luottaa käsituntumaan. Ohje on muuten hyvä ja limput ovat onnistuneet suurimmaksi osaksi ihan hyvin. Riippuu toki myös jauhomerkistä mitä käyttää kun toinen jauho voi olla hienompaa ja toinen karkeampaa. Itse tykkään myös puikulamaisista ruisleivistä joita voi vaikka paahtaa leivänpaahtimessa, joten muunsin tätä reseptiä hieman omaan tottumukseen paremmin sopivaksi. Taikinajuuren laitan myös aina olohuoneen kivitakan päälle lämpimään. Mimma ei vielä toistaiseksi ole nakannut sitä sieltä alas (fingers crossed...). Jos siis kaipaat tekemistä, pistä juuri tekeytymään. ;-)

Koska halusin leivästä hieman kuohkeamman, fuskasin ja laitoin sekaan ½pss kuivahiivaa (koska sitä kotivarakaapissa oli). Toki toimii ilmankin, olin vain malttamaton ja halusin leivästä pehmeämpää. Taikinajuuri itsessään antaa pontta ja hapanleivän makua. Perustaikinaan (joka on siis vain vettä ja ruisjauhoa) laitoin mausteeksi suolan lisäksi pari ruokalusikallista siirappia sekä reilut teelusikalliset kuminaa ja anista makua tuomaan (morttelissa jauhettuina).Itse taikinaa saa kohottaa lämpimässä paikassa ainakin pari tuntia. Sitten taputtelen niistä kevyesti noin 10cm pituisia "lättyjä" ja leivät saavat kohota pellillä liinan alla peitettynä vaikka tunnin. Huoneenlämpö vaikuttaa kuinka hyvin taikina kohoaa. Aiemmin päivällä lämmitetty keittiön puuhellan päällinen on illalla vielä sopivan lämmin kun kädellä kokeilee, että siinä pelkän leivinpaperin päällä leivät nousevat mukavasti. Jos hellassa ei ole ollut lämpöä, olen pistänyt pellin suosiolla 30-asteiseen uuniin kohoamaan joksikin aikaa ja uunissa lämpö säilyy hyvin.

Kun leipien pinta on halkeillut, näkee että kohoamista on tapahtunut. Sitten paistan leivät 225 asteessa noin 20-25 min. Paiston jälkeen laitetaan ne liinan alle jäähtymään, jotta eivät kovetu ihan korpuiksi. Jäähdyttyään pakkaan leivät heti pussiin tai rasiaan. Ihania ovat toki heti tuoreeltaan, mutta säilyvät pitkään - kuten ruisleivillä on tapana.


Koko maailma on nyt poikkeustilanteen alla mutta uskon että siitä selvitään. Vaikka olen luonteeltani vahvasti realisti, sisimmässä on tunne että nyt koko maailmaamme ravistellaan jotta jotain uutta ja parempaa voisi syntyä tilalle. Turha lentoliikenne ja matkustelu vähenee, ehkä ihmiset oppivat uusia parempia toimintamalleja ja yhteisöllistä välittämistä, ehkä meistä yksilöinä ja kansakuntina tulee omavaraisempia, ehkä opimme arvostamaan luonnon lahjoja ja nauttimaamme ravintoa paremmin kun pysähdymme pakosti. Viikonloppuna olivat jo ihmiset tungeksineet luonnon syliin kun muualle ei uskalla mennä.

Ehkä pysähdymme tähän hetkeen, opimme pitämään huolta toisistamme ja vanhuksistamme. Monta ehkää, joiden rakkaudellisesti toivoisin tapahtuvan vaikka nyt tämä keino siihen ei ole todellakaan kaunis. Itseä astmaatikkona keuhkoihin iskevä virus luonnollisesti huolettaa enkä siksi halua liiemmin nyt ihmisiä tavata, mutta ehkä kaikki menee aaltona ohi kun jokainen meistä tekee osansa. Menee tai ei, merkitsee se monella tapaa paluuta perusasioiden äärelle. Paluuta juurille.

6 kommenttia :

 1. Olet kyllä monitaituri. Ihanan näköistä leipää ja kunnolla hapatettu ruisleipä on todellakin parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en tiedä taiturista mutta kaikkea pitää kokeilla! ;) Kyllä, lämmin leipä tekee arjesta juhlaa.

   Poista
 2. Näyttääpä herkullisille nuo leivät!
  Ruisleivän teko on todella taitolaji ja siinä vaaditaan kärsivällisyyttä. Mummoni leipoi aina ruisleivät ja äitikin jatkoi perinteitä. Luulisin, että mummon taikinanjuuri on vielä jossain tallessa.
  Tästä ruisleivän leipomisesta muistuu hauska juttu mieleen. Kun olin nuori, mummoni tokaisi minulle, että et kyllä tule saamaan miestä, ennen kuin opit leipomaan ruisleipää. En oppinut, mutta nyt asia harmittaa. Olisi ollut niin kiva opetella leipomaan mummon kanssa.

  Näinä päivinä nämä elämän perustaidot tulevat arvoon arvaamattomaan. Ja uskon myös, että tässä kaikessa on paljon hyvääkin, vaikka nyt ravistellaan kyllä monen perustoimeentuloakin. Paluuta juurille varmasti tarvitaan monessa suhteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurileivonta ei ole kyllä kiirehtivän ihmisen hommaa mutta toisaalta ei työvaiheet aikaa vie kun vaan muistaa ne tehdä.

   No varmasti, eipä sitä nuorena aina osaa arvostaa isovanhempiensa taitoja ja opetuksia. Heh... no hyvä mies löytyi sitten kuitenkin ruisleivästä huolimatta. ;)

   Kyllä ravistellaan, itsekin pienyrittäjänä tiedän että aika moni työhomma jää pois, etenkin matkailua ja tapahtumia koskevan mainonnan saralta...

   Poista
 3. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Olen vuosia ajatellut, että pitäisi joskus opetella tekemään leipää taikinajuuresta. Nyt voisi tosiaan olla sopiva aika siihen. Kiitokset vinkeistä! Itsekin uskon ja toivon, että koronasta seuraa luettelemiasi hyviä asioita. Toivottavasti niiden hinta ei kuitenkaan kävisi kovin kalliiksi. Mukavaa kotoilua sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Uusia reseptejä on aina niin mukava testailla. Netti, blogit ja YouTube ovat niitä pullollaan. :)

   Niin todella toivotaan. <3 Hyvää kotoilua myös sinne ja voi hyvin!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...