sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Osallistu Kukkiva nurmi -haasteeseen!

Kesämuisto: niittyhumalan runsasta kukintaa viime kesänä.

Puutarhakevät 2020 lähti vauhdilla liikkeelle jo huhtikuussa mutta nyt ollaan kärvistelty ajoittaisessa räntäsateessa ja kylmässä. Ihana krookusten aika alkaa nyt olla pihallani pikkuhiljaa ohi ja pienet sipulikukat kuten posliinihyasintit, kevättähdet ja idänsinililjat jatkavat täällä suloisten, aikaisten kevätkukkien kimaraa. Viileässä toki kukinta jatkuu pidempään. Istutin toissa syksynä ison määrän krookuksia nurmikolle - nimenomaan kimalaisia varten - mutta nauttiihan näistä itsekin... ;)


Karvaisten pörriäisten piehtaroiminen krookusten kukissa aikaisin keväällä on aina yhtä mukavaa seurattavaa. Pölyttäjähyönteisten suojeluun ollaankin aiheellisesti nyt herätty monissa paikoissa oikein toden teolla ja se on mahtavaa. Pieniä ja suuriakin tekoja tarvitaan. Jokainen meistä voi kuitenkin omalta osaltaan olla mukana edistämässä asiaa ihan omalla pihallaan.


En ollut vielä talvella tietoinen YLE:n tämän kevään mahtavasta Pelasta pörriäinen -kampanjasta joten viimeisimpään Oma Piha -kolumniin olin myös jo ideoinut #kukkivanurmi -haasteen joka liikkuu sekin samoilla linjoilla, eli tarjotaan pölyttäjähyönteisille pihoista ja puutarhoista mahdollisimman paljon turvaa ja ravintoa. :) Pelkän vihreän nurmikon sijasta kukkiva nurmikko on paitsi kaunis niin myös monipuolinen ravinnon lähde.

Haluankin nyt haastaa myös tämän blogin välityksellä ihan kaikki teidät puutarhaystävät mukaan tähän haasteeseen! Tiedän että monilla teistä varmasti jo onkin pihalla upeita pörriäiskeitaita. Se voi olla yhtä hyvin vaikka täynnä villejä voikukkia, apiloita ja päivänkakkaroita oleva nurmi jonka annat kukkia valtoimenaan pörriäisten iloksi. Se voi olla pienten sipulikukkien kuten scillojen sininen virta tai keväällä kylvetty kukkaniitty nurmikon tilalla. Osallistumisaikaa on koko kesä aina 20.9.2020 saakka.

Voit osallistua tähän yhteiseen Oma Piha -lehden tempaukseen Instagramissa tunnisteella #kukkivanurmi @omapihalehti tai sähköpostitse toimitus@omapiha.info (kirjoita viestin aiheeksi Kukkiva nurmi). Oma Piha julkaisee tulevissa lehdissä lähettämiänne kuvia ja osallistuneiden kesken arvotaan ihania kirjapalkintoja. Ohjeet osallistumiseen löydät kampanjasivulta tästä linkistä.


p.s. Ideaa yhdelle hempeän romanttiselle kesäkukkakeitaalle löydät täältä.

Ihania kevätpäiviä ja pihapuuhia kaikille! Toivotaan pikaista lämpöaaltoa toukokuun loppuun. ;)

5 kommenttia :

 1. Tämä on ihana haaste! Leikkasin viimein tänään nurmikon, kun se alkoi olla niin pitkää. Mutta huomaan, että useampi naapuri on ajanut nurmen jo pariinkin kertaan - ja se on perinteisesti ihan lyhyeksi kynitty. Olisipa kivaa, jos tämä tyyli alkaisi muuttua! Itse säädin terän niin korkealle, että osa voikukista säästyi. Silti ajaessani hoin: "anteeksi, kimalaiset, anteeksi!". Aloin myös miettiä pihani alarinnettä, sillä huomasin siinä paljon niittyleinikin versoja. Luulen, että jatkossa jätän siitä osan niityksi ja leikkaan leikkurilla vain polun keskelle tms.
  Olipa muuten traumaattista leikata nurmikko, sillä kimalaisten kukkasten leikkaamisen lisäksi joku lintu huuteli hätä-ääniä lähes koko ajan. Lopettaessani olin lähes hermoraunio ja päätin, että seuraava leikkuu on vasta viikkojen päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijai...ja niin kun aina sanotaan että ei ole hyväksi nurmikolle jos ensimmäiset ajokerrat ovat liian lyhyiksi vedettyjä. ;D Tunnustan että voikukat sulatan nurmikolla hyvin koska ovat kauniita mutta jos leinikki pääsee kukkapenkkeihin asti (kuten aina pääsee) niin se on masentavaa. Se on varmaan ainoa kukka jota revin pois aina kun mahdollista ja pahin mahdollinen kitkettävä. Puna-ailakille olen oppinut olemaan armollinen kun se on sattunut sopimaan hyvin joihinkin kohtiin. :) Apilaa pihanurmellani kasvaa aina ihan matalana vaikka leikkaisinkin ruohoa, siitä se ei ole moksiskaan ja näyttää kauniilta. Syksyllä kylvin uusia niittykukkia yhteen kuivaan ongelmapaikkaan ja mielenkiinolla odotan tätä kesää mitä kaikkea sieltä nousee.

   Minulla oli traumaattinen tuo kesäkukkien siemenkylvö kun kuulin koko ajan taustalla että harakat huusi jossain taustalla. Varmasti viestittivät siellä että "kattokaa, tuo ripottelee meille uutta ruokaa". Katsotaan miten käy kesäkukkakedon!

   Poista
 2. Kukkiva nurmi on kiva haaste. Paljon näkee pihoja, jossa tasaisen nurmen ja kivetyksen lisäksi ei paljon muuta olekaan.
  Minulla on nurmikon osuus vähentynyt vuosi vuodelta, eikä sitä alunperinkään kovin paljon ole ollut. Osa nurmikosta on melko sammaleista, mikä minusta näyttää tosi kauniilta. Nappaan nurmikosta palan sieltä, toisen täältä istutusalueiden laajentamiseksi. Perhoskasveja olen lisännyt ja lisään tietoisesti, enkä käytä puutarhassani laisinkaan myrkkyjä. Luonnonkasveillakin on paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on ihana ja monipuolinen puutarha! Juu, niin näkee, se on ollut pitkään se suomalaisten suuri unelma: vihreä nurmikko vailla yhtäkään voikukkaa. :D Sammal on nättiä jo heti keväällä, minullakin on sitä koko nurmi täynnä kun on hapahko mäntymetsäinen piha. On mukavaa nähdä että luonnonkasvien arvostus nousee entisestään.

   Poista
 3. Minulla ei olepuutarhaa, mutta ajattelin pistää kommentin tänne, koska mun blogissa on aika moni joilla on puutarha, miten voisin laittaa mainoksen että moni voisi osallistua OmaPiha puutarha haasteeseen? Ehkä sivuun voisi laittaa mainoksen, koetan kehitellä.t. sanosekukkasin.blogspot.com

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...