lauantai 23. lokakuuta 2010

Kuu, tähdet ja syyspiparit


Ihania kirkkaita kuutamoöitä ja tähtien tuiketta on viimepäivinä riittänyt. Ylempi kuva tosin viimesyksyltä kun nyt sen saanut kunnollista kuvaa otettua. Nuo pienet valkoiset pisteet vastarannalla ovat joutsenia.

Tänään aamulla herätessäni oli maassa valkoinen lumipeite. Rakastan tätä aikaa vuodesta aivan valtavasti. Tuli sellainen tunne että nyt on aivan pakko leipoa pipareita jo pelkästään ihanan tuoksun vuoksi. Tässä itse kehittelemäni variaatio perinteisistä piparkakuista. Maku ei ole niin voimakas kuin normaaleissa joulupipareissa (eli sopivat leivottaviksi syksylläkin), mutta silti sopivan mausteinen ja hieman karamellimainen. Salaisuus piilee vaaleassa siirapissa ja vaniliinisokerissa. Kieltämättä tykkään näistä hieman enemmän kuin perinteisistä joulupipareista, eikä ole kukaan muukaan tullut valittamaan ;) Viime jouluna leivoin näitä pipareita tarjottavaksi kyläyhdistyksemme joulumyyjäisissä ja kaikki (about 300 piparia) meni hetkessä, joku olisi halunnut niitä ostaakin. Eipä kaupan piparit kyllä omatekoisia voita. Nyt siis kaikki joukolla leipomaan täyden kuun kunniaksi kuu- ja tähtipipareita!



Lindan syyspiparit:

250 g voita
2 1/4 dl sokeria
1 muna
3/4 dl vaaleaa siirappia
2 tl vaniliinisokeria
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl kanelia
1½ tl soodaa
6 dl vehnäjauhoja

Vatkaa pehmennetty voi ja sokeri, lisää muna joukkoon vatkaten sekä siirappi. Yhdistä vehnäjauho, sooda ja mausteet, lisää taikinaan. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin. Kauli ohueksi ja painele piparimuotilla kuun ja tähden muotoisia pipareita. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 6 min. Annoksesta tulee n. 100 ohutta, rapeaa piparia.

1 kommentti :

  1. Olen samaa mieltä että tämä vuodenaika on upea, jotenkin rauhallinen ja kesän tohellusten jälkeen rauhoittava. Tuo kuutamokuva on kaunis, ja joutsenissa on jotain maagista ja salaperäistä- ne lähtevät ja keväällä taas tulevat kuten ovat tehneet jo ties kuinka kauan.

    Toki ajatukset ovat jo ensi kesässä ja puutarhassa, nyt vaan kehitellään uusia suunitelmia.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...