sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Kaunis blogi tunnustus haasteineen


Saaripalstan Saila antoi ihanan Kaunis blogi-tunnustuksen kera 11 vaativan kysymyksen ja ottipa pienen aikansa että sain kaikkiin vastattua, jos joku jaksaa kaikki nämä vastaukseni lukea niin hattua nostan! :) Sydämellinen kiitos Sailalle (ja tietysti terveiset Mustille ja Ransulle) ♥

 1. Varhaisin puutarhamuistosi?

Olin lapsi ja kaaduin naamalleni, näin vihreää ;)

2. Muistatko lempituoksusi, mikä se on?

Kielon tuoksu. Kohta taas toivon mukaan omalla pihalla kielot kukkivat rehevästi ja käyn nappaamassa joitakin maljakkoon. Myös tuomen kukat ja sireenit huumaavat.

3. Mikä mahtaa olla puutarhurin pahin virhe? 

Stressi ja liian egoistiset tavoitteet ja vaatimukset. Luonnon kauneus on siinä että se saa olla ja toteuttaa itseään, silloin se on kauneimmillaan. Joku saattaa nähdä upean niityn tai henkeäsalpaavan laventelipellon ja aikoo siirtää sen muiston takapihalleen väkipakolla, onnistumatta siinä monien käytännön ja luonnon rajoitteiden vuoksi. Onko se luonnon syy? Ei. Itse aloitin naiivina puutarhan hoidon juuri tällä periaatteella että olenpas maailman (tai ainakin tämän pihan) valtias ja visualisoin ties mitä kukkaloistoa kivikkoisen pihametsikköni lomaan. Eipä se niin käy. Toki haluaisin hedelmätarhan, jaloruusuja ja elämää suurempia kukoistavia perennoja, mutta jos ne eivät menesty, pitää kauneus löytää eri kautta, KASVUPAIKAN EHDOILLA. Yksi inspiroivin ihminen ketä tiedän, Wayne Dyer, kerran siteerasi taolaista viisautta jossa demonstroitiin kuinka joustavaa ja liikkuvaa vettä ei pysty puristamaan pakolla oman nyrkin sisään palloksi vaikka kuinka haluaisi, se aina pakenee ja muuttuu, kuten vedellä on tapana. Siksi pitää oppia olemaan joustava, kuten vesi. Mielestäni sama pätee puutarhaan koska se on osa luontoa, sillä on oma tahto. Aivan kuin ihmiselläkin on oma tahto joka virtaa ja mukautuu omia teitään. Joskus tosin ei ihmisen ja puutarhan omat tahdot kohtaa ja siitä syntyy kituva piha ja yhtä kituva hermoromahduksen partaalla oleva puutarhuri, ja se on ehkä pahin virhe. Puutarha on rakkauden ja elinvoiman lähde, ei stressin aiheuttaja.

4. Tiedätkö puutarhaasi liittyvän tarinan? 

Eipä nyt tule mieleen mitään erikoisempaa tähän hätään. 5. Mikä on juuri nyt ajankohtainen suosikkikasvisi (kaikkien aikojen lempikasvia on niin vaikea nimetä, mutta jos pystyt niin saat nimetä sen)?

Narsissit ja tulppaanit kukkivat, niistä kesä alkaa ja niistä saa yleensä nauttia monta viikkoa :) Nyt tuntuu lehtien tultua puihin että kesä tuli parissa päivässä. Rönsytiarella availee pian ensimmäisiä söpöjä nuppujaan "salaisessa varjopuutarhassa".


 6. Jakaisitko hyvän pihanhoitovinkin lukijoille? 

Jos maa on karua ja silti haluat kasvattaa syötävää salaattia ym. Hanki (tai rakenna) kasvilava ja mustaa multaa. Sitten olet onnellinen :) ja mahtuu pienellekin pihalle.
  
7. Mitä hankit viimeksi puutarhaasi? 

Viherpeukaloilta tähkäesikon taimia ja pienen pilvikirsikkapuun taimen jos kasveista puhutaan. Muutoin viimeisin ostos on nettikaupasta tilattu suihkulähdepumppu jonka toivon mukaan saan muutaman päivän päästä :) Operaatio suihkulähteestä kerron pian lisää kun se valmistuu (jipiii).

8. Mitä on vielä ostoslistalla? 

Haluaisin istuttaa pihalleni johonkin valittuun, hyvin harkittuun paikkaan tammen, koska kylältämme löytyy pari suurta tammea ja menestyksekkäitä pienempiä puita. Puun istuttamisessa on jotain ihmiselämää suurempaa tunnetta :) Toinen rusotuomi, suklaakirsikka, helmipihlaja. Syksyllä lisää krookuksia ja narsisseja sekä ehkä jokunen idänsinililja… Pallotuijia tulevan suihkulähteen ympärille.

9. Vinkkaa käymisen arvoinen puutarhamatkakohde kotimaassa tai ulkomailla. 

En osaa sanoa koska en ole pahemmin harrastanut puutarhamatkailua. Monetin puutarha olisi kyllä upea kokea paikan päällä sinisateineen ja lumpeineen… Kotimaassa ehkä eniten kiinnostaisi Mustilan arboretum.

10. Mitä vaatteita pidät puutarhahommissa? Onko sinulla erityistä "puutarhaunivormua"? 

Eipä ole univormua, vain rento meininki, perus t-paita ja verkkarit, hyttysverkko tarvittaessa, vaatteet jotka saavat huoletta likaantua ;)

11. Näetkö puutarhasi valmiina viiden vuoden päästä? Millainen se on silloin? 

Valmis = muuttumaton. Muuttumaton = eloton. Eloton= ei enää luontoa. Valmis ja puutarha eivät oikein mielestäni rimmaa samassa lauseessa tai ajatuksessa :) Voihan sitä unelmoida että rikkaruohot eivät kasva, vain suosikkikasvit kukoistavat aina, liljakukot eivät vaivaa, puput eivät syö koristeomenapuita jne… JOS kuitenkin unelmapuutarhani pitäisi sanoin kuvata, siellä haaveissani kirsikkapuut kukkisivat niin että valkoisia terälehtiä sataisi tuulen mukana kuin lunta taivaalta ja maa olisi niistä valkoinen. Syksyllä puut notkuisivat kirsikoista niin että ämpäreittäin niitä joutuisin keräämään ja keruu alkaisi tuntua melkein työltä ;) Narsissit kukkisivat kaikkialla niin että kevään keltainen valo hohtaisi niistä auringon sijasta pilvisenäkin päivänä. Ritarinkannukset kurkottaisivat pilviin pitkin pituuttaan niin suurina ja niin sinisinä keskikesällä että rautakankia tarvittaisiin pitämään ne pystyssä. Pionit ja ruusut kukkisivat suurina ja tuoksuisivat niin että niiden voimakas huumaava tuoksu saisi aikaan päänsäryn kilometrin säteellä. Meniköhän jo överiksi? ;)


 Ja tämäpä palkinto pitäisi nyt jakaa seuraavalle 11 blogille eteenpäin uusien kysymyksien kera… KÄÄK, KÄÄK! Näine Kääkmäisine-eläimellisine huutoineni alan muistuttaa enemmän varislintua kuin ihmistä. Aion taas olla äärimmäisen huono ja epätasa-arvoinen blogisti kun jälleen tunnustan tässä jo KAIKKI lukemani blogit jotka kyllä kieltämättä suurimmalta osin käsittelevät nimenomaan puutarhanhoitoa. Joten olepa hyvä sinä ihanuus joka juuri tätä luet. Aivan niin, juuri sinä joka nyt katselet olkasi ohi sivuille että ketäkö se mahtaa tarkoittaa. Sinuapa juuri! Äläkä nyt yhtään ujostele että et kehtaa itsellesi tätä palkintoa napata, mielesi tekee kuitenkin jos ei ole sitä vielä saanut ;) Nappaa siis tämä palkinto ja toimi parhaasi mukaan ohjeiden mukaan, kuten minäkin yritin :) Kiitos ja kumarrus!!

Minun 11 kysymystä:

1. Mikä on suurin nautintosi puutarhanhoidossa?
2. Oudoin tai erikoisin kasvi joka puutarhassasi kasvaa?
3. Taianomaisin kokemasi hetki puutarhassa?
4. Oletko koskaan nähnyt/aistinut luonnon henkiä ja keijukaisia?
5. Suosikki puutarhatyökalusi jota ilman et pärjäisi?
6. Mikä on puutarhasi vanhin/tai rakkain puu?
7. Puutarhasi erikoisin eläinvieras?
8. Onko sinulla kasvihuone, jos on niin minkälainen?
9. Ihanin itse kasvattamasi hyötykasvi?
10. Suosikki puutarhakirjasi?
11. Mitä hetkiä/tunnetta rakastat eniten puutarhanhoidossa?

Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille! 


2 kommenttia :

 1. Voi miten ihanaa vastauksiasi oli lukea, alkaen naamalleen vihreään kaatumisesta :-D
  Vastauksesi pahin virhe -kysymykseen on todella hyvä, siihen ei ole kylläkään vielä edes tullut nk. huonoa vastausta, mutta erityisesti kolahti lauseesi "Joskus tosin ei ihmisen ja puutarhan omat tahdot kohtaa ja siitä syntyy kituva piha ja yhtä kituva hermoromahduksen partaalla oleva puutarhuri, ja se on ehkä pahin virhe."
  Ihana tiarella, ihana, ihana! Minulla kans on nupulla tavallinen rönsytiarella ja Hollannista tuodun vaapeanpunakukkaisen nenänpää vasta kurkistaa mullan pinnalta. Olen iloinen, että se on hengissä!
  Vau, operaatio suihkulähde! Ja visiosi puutarhastasi viiden vuoden kuluttua on unelma... tuollaisiahan niiden pitää olla, minullakin on överiunelmat. No ei ehkä tuota kilometrin säteellä -juttua :-DDD
  Olen muuten ikinä koskaan tavannut vain yhden ihmisen, joka oli rakentanut ja istuttanut pihansa ja sanoi, että nyt se on valmis. Ällistyin. Noinkin voi joku ajatella. Hän myi talonsa ja pihansa pian sen jälkeen (eikä ihme, täytyyhän sitä saada siinä tapauksessa uusi projekti!)

  VastaaPoista
 2. Kitos sinulle mielenkiintoisista kysymyksistä :) Tiarellan taimet istutin viime keväänä. Ihmetyttää että sen kaikki lehdet ja nuput ovat täysin punaisia tässä vaiheessa, pistää myös miettimään josko kukista tulee valeanpunaiset. Tupastiarellastakin olen kuullut, onko lie sillä vaaleanpunertavat kukat? Mielenkiintoista on ollut huomata että nuput ovat täysin varjoisassa paikassa paljon kehittyneemmät kun kahteen paikkaan niitä istutin. Varjoisan paikan kasvihan se taitaa olla. Vai on joku sanonut valmiiksi? Ihmeellistä :) ja sitten tuli varmaan seuraava asukas tilalle ja laittoi kaiken kovalla työllä tehdyn "valmiin" uusiksi ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...