keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Pionin kasvattaminen siemenestä

 Viime kesänä riemuni oli lähes rajaton kun vuosien odottelun jälkeen kaikki taimina ostetut pionit kukkivat ensimmäistä kertaa. Nyt keväisen kukkapenkkien siivouksen yhteydessä löytyi jurelta pieniä yllättäviä papanoita - ja ei, ne eivät olleet terveisiä rusakoilta - vaan pionin siemeniä!

Kovapintaisia, punertavia ja kooltaan kuin pieniä pähkinöitä. Siellä ne olivat levänneet koko talven maassa. Koskaan en ole edes harkinnut pionin kasvattamista siemenestä, mutta nyt on kai ihan pakko kokeilla! Luin juuri siemenkaupan kylvöohjeista netistä että pionin siemenet tarvitsevat sen muutaman viikon stratifioinnin tai suoraan ruukkuun ulos kylvämisen syksyllä. Eli veikkaisinpa että nämä ovat jo valmiiksi kylämäkäsiteltyjä siemeniä jotka voisi nyt laittaa suoraan kasvamaan joko lämpimään kasvihuoneeseen tai saamaan vielä lisää kylmäkäsittelyä ulkona viileiden öiden aikana. Sen verran kovia ovat, että taidan vielä santapaperilla niitä hieman varovasti hioa kuten monesti kovien siemenien kanssa suositellaan tehtävän.

Onko kenelläkään teistä kokemuksia pionin kasvattamisesta siemenestä lähtien?

Tässä vielä fiilistelynä kukkiva kuvamuisto viime kesältä :)


7 kommenttia :

 1. Pionit ovat iiiihania! Ja se jännittävä ja ihmeellinen tunne, kun pionin taimi kukkii ensimmäisen kerran... oih! Muita en ole kasvattanut siemenistä, mutta kuolanpionit itävät ihan itsestään... olen löytänyt pionien alta monta terhakkaa tainta jotka olen lahjoittanut ystäville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei sitä tunnetta voi sanoin kuvailla! :) Ehdin jo melkein vaipua epätoivoon kun eivät millään kukkineet, nuput ensin aina näivettyivät ja kuolivat pois vuosi toisensa jälkeen... Hyvä tietää että kuolanpioni on noin kestävä :)

   Poista
 2. Minä olen tuikannut jos sun minkälaisia pionin siemeniä multaan, ja pitänyt ruukut ulkona kesät talvet. Jep. Monikossa. Ei oikein lähde... Yhden taimen sain aikaiseksi, mutta sekin nyykähti sitten johonkin taimipoltteeseen tai muuhun hankalaan.

  Mutta sulla on nyt kyllä ihan tuhannen taalan mahdollisuus kokeilla siemenkylvöjä, sen verran hienot siemenet olet löytänyt! Oikea aarre.

  VastaaPoista
 3. Pioninsiementen kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä ;) Itsellä kävi juuri niin kuin moni kertoi: ei idä heti. Kylvin siemenet edellistalvena purkkeihin lumihankeen rhodojen juurelle turvaan.
  Siellä ne kököttivät koko viime kesän. Siirsin purkit taimivauvalaan kuluneeksi talveksi. Tänä keväänä useimmissa purkeissa on taimi! Yrittänyttä ei laiteta!

  VastaaPoista
 4. Jotkut Pionilajikeet kestää jopa 3 vuotta että itävät. Sillä se kasvattaa ensin juuret sen jälkeen vasta verson. :)

  VastaaPoista
 5. Itse olen parhaat tulokset saanut, kun nyt syksyllä laittaa siemenet kosteaan perliittiin huoneen lämpöön. Kestää noin 3 kk kun siemenestä kasvaa juuri ulos. Sen jälkeen siirrän siemenet kylmään (jääkaappiin). Missä annan ne olla n. 3 kk minkä aikana kehittyy silmu. Nämä taimet sitten istutan ruukkuihin. Vien ruukut varjoisaan paikkaan ulos kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitatko samaan purkkiin useita siemeniä ja kuinka paksun kerroksen perliittiä olet laittanut. Koitan tuolla ohjeella itse nyt kasvatusta ensi kertaa. Annatko siementen kasvaa kokoajan silmuvaiheeseen saakka jolloin ne voi varmaan eritellä omiin ruukkuihinsa?

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...