sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Puutarhaohjelmistoa

♥ Ihana Monty Don, Gardeners' World BBC Two ♥

Sormet syyhyävät maaliskuun vaihtuessa huhtikuuksi ja jokakeväinen puutarhainto on jo päällä. Silti puutarhaohjelmia saa aina vaan odottaa ja odottaa... Onneksi Strömsön puutarhaohjelma sunnuntaisin klo 17.25 FST-kanavalla on ollut NIIN ihana piristys! Olen tykännyt joka ikisestä jaksosta aivan valtavasti helmikuusta lähtien. Tykkään eritoten ohjelman vaaleatukkaisesta vegaaninaisesta joka puuhastelee intohimoisesti yrttien ja kaiken kasvisravinnon parissa, en nyt äkkiseltään muista hänen nimeään, mutta ”ihanaksi keijunaiseksi” olen hänet mielessäni ristinyt. (: Tänään sunnuntaina valitettavasti taitaa tosin olla kyseisen sarjan viimeinen jakso käsillä. Harmi, sillä lisää jaksoja olisi mielellään katsellut. Strömsön potageristakin tuli niin upea ilmestys!

Kaikkein paras luksushetki viikoittain on kuitenkin perjantaitreffit ihanan Monty Donin kanssa eli brittiläinen klassikko Gardeners' World uusin jaksoin BBC Two-kanavalla jota opin katsomaan ilmaisen filmon.com-nettikanavan kautta. Luksusta! Suomen aikaan ohjelma tulee aina perjantaisin 22.30 ja muistaakseni uusinnat joskus lauantaina aamulla. Mieli lähes tilttasi ylisöpöydestä juuri viime perjantaina Montyn istuskellessa rakkaan suloisen koiransa kanssa puistonpenkillä, kuunnellen hiljaa sammakoiden vallitsevaa kurnutuskonserttia puutarhalammen äärellä. Parhaassa tapauksessa sammakoita oli 30–40 kpl ja Montyn mukaan ne pitävät hyvin etanat kurissa. Eli sammakot ovat todella tervetulleita vieraita puutarhassa. Vaikka monesti kiroan kuivaa pihaani, täytyy todeta että toistaiseksi (*koputtaa puuta*) eivät etanat ole syöneet kuunliljojani, eli jotain hyötyä siis näistäkin karuista olosuhteista on jos etanat eivät viihdy. Valitettavasti olen tavannut näiden vuosien aikana vain yhden sammakon (tai rupikonnan?) pihallani. Se oli lihava ja iso möykky joka heitteli itseään eteenpäin vaivalloisesti pihatietäni pitkin, mutta sai kummasti vauhtia ja harhautusta liikkeisiinsä kun lähdin seuraamaan kameran kanssa ja jäin siten ilman kuvatodisteita.

Muita keväisiä puutarhaohjelmia olen yrittänyt suomen kanavilta bongata. Toistaiseksi olen vasta huomannut kolmosen Suomen kaunein piha -ohjelman mainokset. Esittelyjakso vaikutti ihan mukiinmenevältä, joten mielenkiinnolla jään odottamaan 7.4. alkavaa sarjaa.

Vuosittain olen katsonut uskollisesti FST-kanavalla esitettyä ”Puutarhaperjantaita” joka sittemmin muuttui ”Puutarhakeskiviikoksi” ja nyt yritin tutkia jatkuuko ohjelma. Jatkuuhan se kyllä, mutta nimellä ”Puutarhamaanantai” 1.4. jota siis esitetään kanavalla entiseen tapaan keskiviikkoisin klo 19. No, ei anneta nimen hämätä... Ehkä Ruotsin puutarhamaanantai on oikeasti Suomessa keskiviikko tai sitten kääntäjällä on vaan ollut vähän huono päivä…

8 kommenttia :

 1. Olenkin odottanut, että ihmiset alkaisi vinkkailemaan näistä ohjelmista. Meille ei tule lehtiä eikä ole telkkaria, joten en oikein mistään saa vinkkiä mitä kannattaisi netistä kaivaa esille. Itsekin olen ollut tuohon Strömsön ohjelmaan toooodella tyytyväinen, joka jaksossa on ollut yllättävän paljon uuttakin asiaa.
  Se FST:n ohjelma vaihtaa oikeasti vain nimeä joka vuosi ja varmaan Ruotsissa myös tulee eri päivinä telkkarista. Suomessa tullaan vuosi jäljessä Ruotsista. Tämän vuoden Suomen jaksot katsoin jo viime vuonna netistä täällä http://www.svt.se/tradgardstisdag/ Jos ei kaipaa tekstitystä niin kohta tuolta näkee siis uusia jaksoja. Brittimiehen ruotsi on kyllä välillä vähän vaikeaselkoista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, paljon hyvää asiaa ollut Strömsössä ja tykkään kuinka joka jaksossa on näytetty samalla myös aina projektin lopputulos jotta ei tarvitse odottaa viimeiseen jaksoon :) Kiitos linkkivinkistä! Minulla on ruotsinkieli aika hakusessa englanti on huomattavasti helpompaa. Juu, sillä brittimiehellä on aika erikoinen aksentti :)

   Poista
 2. Taitaapa useampi kuin yksi puutarhuri harmitella sitä, että puutarhaohjelmat tulevat silloin kun siellä puutarhassakin riittää tekemistä!

  VastaaPoista
 3. Puutarhaohjelmien ajoitus on vähän huono, niitä pitäisi esittää pahimman kuumeen aikaan, kun puutarhakiireet eivät vielä ole alkaneet. Strömsö on iloinen poikkeus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, toivotaan että Strömsö tekee puutarhasarjan myös ensi kevääksi :)

   Poista
 4. Onneksi on youtube, josta Montyakin voi katsella talvisinkin, kun on enemmän sitä aikaa:)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...