perjantai 2. joulukuuta 2016

Ikivihreä jouluhippi
Joulukuun ensimmäinen päivä valkeni aurinkoisissa merkeissä. Kotona sisällä on kovin vihreää, mutta ulkona onneksi vielä täysin valkoista. Aamulla herättyäni katselin talvista maisemaa ja ihastelin kuinka kaunis se onkaan kun puiden oksat on kevyesti lumella kuorrutettu. Kotona ritarinkukat ovat yksi toisensa jälkeen avautuneet. Aikaisimmat alkavat jo hiljaa kuihtua, mutta onneksi uutta on tulossa. Kuvan Hippeastrum cybister Evergreen on hyvin keväisen näköinen olemukseltaan ja sen sirot kukat poikkeavat perinteisistä ritarinkukista. Näitä kapeampiterälehtisiä ritarinkukkia kutsutaan myös "hämähäkkiamaryllis"-nimellä. Amaryllishän ei ole oikeasti amaryllis vaan kuuluu Hippeastrum-sukuun ja lähtöisin Etelä-Amerikasta kun puolestaan aitoamaryllis joka kasvaa Etelä-Afrikassa on se ainoa varsinainen Amaryllis-sukuinen kasvi. Enpä kyllä usko että muut kuin vain me kaikkein fanaattisimmat kasvi-intoilijat haluamme olla järkähtämättömiä sen juuri oikean nimityksen käyttämisen suhteen. Amaryllis tulee varmaan aina olemaan amaryllis, vai pitäisiköhän näitä ryhtyä kutsumaan hippeastrum-nimensä puolesta tuttavallisesti hipeiksi? Jouluhippi, hippiritari?

Yllä olevasta kuvasta ilmenee todella superslowpäivitys kodin sisustusrintaman osalta. Viime kesänä kyllästyin niin tyystin olohuoneen yhdellä seinällä olleeseen kirsikankukkatapettiin että päätin maalata seinän smaragdinvihreäksi kun sitä olen jo pitkään himoinnut. Tapetin hailakka väri oli alkujaan kirkkaanpunaisen seinän jälkeen rauhoittava ja raikas tuulahdus, mutta kolmen vuoden katselun jälkeen se alkoi tuntua sekavalle ja kylmälle.  "Helposti pois kuorittavan" tapettiliimalla kiinnitetyn muovitapetin irrotus seinästä olikin sitten jo toinen tarina... Sanotaanko vaikka näin että siinä tarvittiin höyrymoppia, terävät kynnet ja paljon kärsivällisyyttä.

Vihreä taitaa olla jokaisen puutarhaihmisen voimaväri, sitä on ilo katsella niin kesällä kuin talvella. Huomasin että lisää vihreyttä pukkaa myös yläkerran talvehtimishuoneessa. Samaan aikaan näiden ritarinkukkien kanssa lokakuussa istuttamani narsissit ja kevääksi tarkoitetut kirkkaankeltaiset hyasintit ovat jo alkaneet kasvaa. Saa nähdä tuleeko minun keltaisista pääsiäisnarsisseista pian joulunarsisseja...

8 kommenttia :

 1. Ensi vilkaisulla näytti, että sinulla on lukinlilja availemassa kukkaansa. Hippiritari sopii ainakin tälle yksilölle nimeksi erinomaisesti. Niin se vain on, että kun on vuosikausia puhunut amarylliksestä, on yhtäkkiä vaikea ryhtyä käyttämään jotain muuta nimeä. Yritän juurruttaa ritarinkukkaa omaan puheeseeni, vaan näyttää vaativan vielä harjoittelua.

  Vihreä väri on rauhoittava ja kaunis kasvien lisäksi myös sisustuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää kyllä aika paljon lukinliljalle. Sehän kuuluukin näköjään samaan narsissikasvien (Amaryllidaceae) alaheimoon Amaryllidoideae kuin ritarinkukat ja aitoamaryllis. :) Sama juttu täällä että aina vaan sitä A-sanaa tulee huomaamatta viljeltyä.

   Poista
 2. Ihanan romanttine tunnelma ja aurinkoki valaasoo nii nätisti.
  Erikoosen näkööne ritari. Täälonki kaikki paikat täynnä peruspunaasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut pari todella ihanaa kirkasta talvipäivää. ♥ Kyllä täälläkin tuli pari peruspunaista hankittua ja yksi valkoinen kun satuin huomaamaan kolmivanaisen ja tukevan yksilön lähikaupassa :)

   Poista
 3. Ihanat kuvat ja IIK tuota vihreää väriä. Ihana kukkanen myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä niin vihreä kausi meneillään :D en kyllä usko että siihen ihan äkkiä kyllästyy.

   Poista
 4. Hippiritari on on oikein oivallinen nimi:)
  Vihreää ei voi koskaan olla liikaa!
  Blogissani oli sinulle ja Mimmalle haaste, jos haluatte ottaa sen vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, haaste otettu ilomielin vastaan ja Mimma siihen jo osaltaan tassuillaan tarttuikin. :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...