torstai 6. heinäkuuta 2017

Cottage garden -näkymiä


Tässäpä vielä hieman pihakierrosta "cottage gardenin" puolelta näin heinäkuun aluksi. Uskokaa tai älkää, mutta viimeiset tulppaanit kuihtuivat vasta nyt. Eli kevään ja kesän myöhäisyydessä koettiin varmasti joku uusi ennätys. En toki valita, on ollut ihanaa nauttia tulppaaneista todella kauan. Syreenitkin ovat vasta nyt parhaassa kukassa. Tämä ihana rungollinen pikkusyreeni 'Palibin' tuli siirrettyä uuteen paikkaan, tämä kohta kaipasi jotain suloista ja kepeää kanukan kaveriksi. Juurelle voisi istuttaa vielä jotain pientä ja kaunista. Ehkä jotain matalaa kurjenpolvea, patjarikkoa tai talviota kattamaan juurialueen.


 Tänään avautui yksi kyttäämäni uutukainen pieni ihastus, kyläkurjenpolvi 'Midnight Reiter'. Syksyllä istutettu idänkurjenpolvi Geranium himalayense 'Derrick Cook' (kuva alla) on sekin osoittautunut aika suloiseksi. Minulla on ollut kova kurjenpolvien keräilyvimma viimeaikoina. En oikeastaan ymmärrä miksi siinä meni näinkin kauan. Kurjenpolvi kun on aina ollut luonnonkukista ehdoton suosikkini. Ihanaakin ihanampi sinivaleunikko avasi ensimmäisen nuppunsa hyytävän kylmän päivän kunniaksi.

 Kohta tässä cottage garden-penkissä kukintavuoroaan aloittelevat valkoiset pionit, kellokärhö, tarhajuoru, huopakaunokit sekä akileijat ja tähtiputket.  Seassa on myös vielä kovin pikkuruisia siperiankurjenmiekkahankintoja laventeliliilan ja valkoisen sävyissä. Eli kovin pastellisia nekin. Lisäksi istutin tänä keväänä valkoalpia, valkolatvaa ja tähtituikkia. Niitä saapi ehkä odotella vielä seuraavaan vuoteen kunhan kasvavat tarpeeksi. Tämän penkin varjoisalle puolelle huvimajan taakse istutin tänään kahta erilaista valkotäpläimikkää: valkokukkainen Pulmonaria officinalis 'Sissinghurst White' ja violettikukkainen Pulmonaria saccharata 'Mrs Moon'. Sipulikukista liljat ja marhanliljat ovat pian avautumassa.

Marhanlilja (Lilium martagon)

 Isotähtiputki ja viherraitatulppaanin rippeet.

Pian seuraava urakka onkin lemmikkien kitkeminen ja tulppaanien nosto.

Netty's Pride -lilja on hurmannut minut täysin ja näitä olenkin lisännyt sinne tänne ryppäinä. Osan olen hyödyntänyt ruukkuistutuksissa ja pääsevät maahan kukinnan jälkeen.

Kaksivuotiset purppuratulikukat kasvatin siemenestä viime kesänä.
Tässä sopii värienkin puolesta mukavasti laukkojen kanssa. :)

Yksi puukin tuli tänään istutettua pihalle Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi. Siitä ja kuinka jokainen voi rekisteröidä oman juhlapuunsa voit lukea lisää
Oma Piha-blogin puolelta...

12 kommenttia :

 1. Ihanat kuvat. Minäkin kuvasin faceen tulppanini heinäkuun kunniaksi. Todella ihmeellinen on tämä kesä.

  VastaaPoista
 2. Kaunista ja juuri cottage garden-henkistä. Minulla kukkii vielä viimeinen tulppaani, uskomatonta mutta ei toisaalta ihme tämän kylmyyden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu että on sormet ja varpaat jäässä sisälläkin. Piti laittaa heinäkuun kunniaksi lämpöpumppu päälle.

   Poista
 3. Ihanat tunnelmat! Kurjenpolvet ovat varmaan ihan cottage garden -kasvien top tenissä. Ja tulikukat, tietty. Minsuta tuntuu, että ne ovat 2+ -vuotisia, sillä ainakin minulla nousi molemmista viimevuonna kukkineista lehtiruusukkeista uudet kukkavanat - ja lisäksi olen löytänyt siementaimia ympäristöstä, jee :-)
  Mieletön tuo tulppaanien pitkä kukinta-aika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva kuulla että eivät ehkä jää yhden kesän ihmeiksi. :) Kurjenpolvet ovat kyllä helppoja ja näyttäviä. Ja lajikkeissa löytyy...

   Poista
 4. Huikean ihana tulikukka ja tuo kirjavalehtinen kanukka! Onpa pihallasi niin rehevää, aika myöhään meni viimeisten tulppujen kukinta - viileä ilma tosin on pidentänyt mukavasti kaikkea kukintaa! Voisi jo ilma hiljalleen lämmetä, villasukista en hevillä luovu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanukat ovat ihan huippuja! Nyt ne kesähelteet alkoivat, ainakin täällä. Kauan niitä saatiinkin odotella. Mukavaa viikonloppua! :)

   Poista
 5. Upeita Cottage Garden -näkymiä - niin rehevää ja kukkaisaa. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...