lauantai 29. heinäkuuta 2017

Kesän tuoksuKenelle kuuluu kesän ihanin tuoksu? Juuri avautuneille pioneille? Ruusuista suomalaiselle Juhannusmorsiamelle vai kanadalaiselle John Davisille? Niistä olen saanut iloita viimeisen viikon aikana. Vaikea sanoa, mutta ainakin tänään se paras kesätuoksu kuului nurmikon seassa kukkineille valkoapiloille, ja oman takapihan "mansikkapaikan" ahomansikoille. Apilat ja vuohenputket voivat olla niin kirottuja riesoja maalaispihassa rönsyiltyään hillittyyn kukkapenkkiin, mutta hyönteiset rakastavat niitä. Ehkä minäkin vähän ihastuin, kun kitkennän lomassa ne kesäpöydän koristukseksi keräsin. Haaveillen olen katsellut kuvia blogeissa ja Instagramissa valkoisten ja pinkkien rikkaporkkanoiden kukinnoista leikkokimpuissa - niin kauniita! Ennen kuin heikkopäisenä alan niitä ensi keväänä pihalleni kylvämään, miksi en nyt salaa iloitsisi myös vuohenputken kukinnoista? Eipä niistä eroonkaan tunnu pääsevän... (Syvä huokaus.)

Hienoja ja satoisia tarhavadelmia ei minulla kasva. Rikkaruohona puskee villivadelmaa välillä jostakin väärästä nurkasta kitkettäväksi. Koristeellinen mutta muuten hyödytön tuoksuvadelma saa tosin vapaasti kasvaa aidan vierellä, suurten koivujen katveessa, paikassa jossa mikään muu kasvi ei pärjää. Sen komeita lehtiä ja lähes kurtturuusumaisia kukkia pysähdyin fiilistelemään. Tykkään...

Tässä siis loppuviikon tosi kivat rikkaruohot tiivistettynä kulhoon ja katseen alle. Nyppimisen jälkeen palkitsin itseni kourakaupalla ilmaisia mansikoita. Tämä kesä on ollut kaukana "kesäisestä" tunnelmasta, tänä perjantai-iltana tosin se mieleen jäävä kesämuisto tiivistyi lievän ukonilman oloiseen nihkeään lämpöön ja isoon kulholliseen oman pihan villejä mansikoita. Sen verran mustikkaakin oli jo kypsynyt että niillä sai värjättyä huulet sinisiksi - ne kun eivät olleet vielä tarpeeksi siniset menneiden kesäpäivien koleudesta. Mukavaa viikonloppua! ;-)

12 kommenttia :

 1. Olipa herkullisen kaunis postaus! Ahomansikoiden maku on parasta kesää, ja mustikat tietenkin. On ollut todella sateinen kesä, eilen ilma oli ennen ukkosen jyrinää kuin kasvihuoneessa. Monet rikat tosiaankin on hankalia kavereita, vuohenputki ja valvatti etunenässä ilman muuta, mutta kuten kirjoitit - vuohenputken kukka on aika kaunis!

  Mukavaa viikonloppua Sinulle ja Mimmalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä ollut outo kesä, mutta nyt ovat kasvit kirineet tahtia. Tomaatitkin täydessä kukassa, saa nähdä ehtiikö niistä tulla mitään. Iloitaan hyvistä kesäpäivistä, ehkä elokuu hellii meitä. ;) Samoin sinne!

   Poista
 2. Ihana kattaus, olkoon sitten rikkaruohoja! Vuohenputkea ei minulla kasva, mikä on suuri ihmetys ja onni, vanha piha kun on, mutta ihailin - kyllä! - sen kukkia tässä taannoin yhdessä tienposkessa kaupungissa. On se komea kukkiessaan, näyttävämpi kuin koiranputki, jota tontillani on vaikka kuinka. Olen ihastunut rikkaporkkanaan suuresti, eilen poimin sitä maljakkoon ruusujen kanssa. Kauniimpaa kukkaa saa hakea! Suosittelen paljon sen kylvämistä, oli helppo taimikasvatus, todella. Ja jos nyt kylvät, saat varmaan kukkia jo ensi kesälle...
  Voi että, täällä lounaassa on ollut tosi kesäinen kesä. Viileä alkukesä toki, mutta merellä siihenkin on tottunut. Pikaista kesäistymistä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihasi on kyllä harvinainen kun se on vailla vuohenputkea. Oikea paratiisi siis. ;) Kiitos vinkistä! Täytyypä heti kiireen vilkkaan ostaa punaisen rikkaporkkanan siemeniä! Leikkokimppuihin minäkin sitä himoitsen. Ihanaa että siellä saaristossa on ollut hyvä kesä! :)

   Poista
 3. Minäkin juuri poimin maljakkoon tarha-alpin ja vuohenkellon kaveriksi muutaman kukkimaan päässeen vuohenputken. Melkoinen riesahan se on pienellä siirtolapuutarhapalstallani, mutta on se aika kauniskin :) Kirjasi ovat muuten aivan ihania. Kevätihmisenä lumouduin täysin kevätihmisen puutarhakirjasta ja puolivilliä puutarhaakin olen lukenut moneen kertaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä on kyllä hankala päästä eroon ja suikertaa juurenpätkillään kaikkien muiden kasvien väliin. Täällä ei vielä tarha-alpit ole kukassa.
   Kiitos paljon, mukava kuulla! :)

   Poista
 4. Ihanat kuvat ja tunnelmat♥
  Ahomansikoiden makuun tiivistyy kesä! Meillä ne riivöt tahtovat levitä rönsyillään suorastaan liikaa, mutta ei niile voi vihainenkaan olla.
  Rikkakasvitkin voivat olla vallan hurmaavia, niiden ainoa vika on, että kasvavat meidän mielestämme väärässä paikassa! Apilatkin saavat meillä vapaasti kukkia nurmikossa.niissäkin on niin kesän tuoksu.
  Täällä ovat taivaan vesihanat jälleen kerran pysyneet tiukasti kiinni. Paitsi eilen satoi 7 tuntia yhteen menoon, yhteensä 25 mm! Tuli niin tarpeeseen.
  Mukavaista viikonloppua sinulle ja Mimmalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Juu, niin voivat, täällä onneksi tuo ahomansikkamaa on syntynyt itsestään talon taa ja saa siellä rauhassa rehottaa. Täällä on pöntöt täynnä vettä ja vaihteeksi nautitaan lämmöstä!
   Sitä samaa sinulle ja koko kisukatraalle :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...