maanantai 7. elokuuta 2017

Varjopuutarha ennen ja nyt

Illansuussa oli hyvä hetki kitkeä pikaisesti varjopuutarhaa joka näyttää tänään tältä. Tuohon polun reunaan, kaarteeseen, ajattelin siirtää tummalehtisiä akankaaleja joita löytyy sieltä täältä ympäri pihaa, tai sitten patjarikkoa, jotain matalaa rajaamaan polun ja kasvit. Kumpaako te laittaisitte? Muistin että tämän osion kanssa puuhastelu alkoi tasan vuosi sitten. Nyt kun katsoo ennen ja jälkeen kuvia vierekkäin, tajuaa kuinka nopeasti kaikki on kasvanut. Tässä kuva alueesta tasan vuosi sitten 8.8.2016:Tässä vielä kammottavan tylsä kuva heinäkuun lopulta 2016:

Tässä vaiheessa alueelta on jo raivattu pois ikivanhat itsestään kylväytyneet 
villit herukkapuskat jotka eivät enää satoa tuottaneet. Kivimöykky pilkottaa keskeltä. Siitä tuli polkuun hyvä "liikenneympyrä".

Paluu jälleen nykyhetkeen...


Jonkin verran taimia on toki tullut hankittua, mutta suuri osa on vain siirretty tai jakotaimia. Vasemmalla takana oleva kultatyräkki oli tullut ihan vahingossa, mutta kun kerran on päättänyt myös varjossa viihtyä niin saa olla, sen lehdet ja pensasmainen kasvutapa käy hyvin. Laikkukirjokanukan siirsin toisaalta kun se tähän paremmin sopi. Vierellä avautumista odottavat valkoiset liljat jotka tulivat jostain taimistolta keväällä tilaajalahjana. Ajattelin että ne sopivat kanukan viereen ja erottuvat hyvin myös mustaa pergolaporttia vasten. Jalopähkämöt päätyivät tähän kaareksi kun niitä oli sen verran paljon. Ovat kyllä siistejä ja tykkään niiden lehtimuodoista. Tällä alueella tärkeintä ovatkin eri lehtimuodot joita keräilen. Oikealla takana pilkottaa preeriamesiangervon lehdet jotka ovat aika kookkaat ja näyttävät. 

Tunnustaudun kuunliljojen keräilijäksi. Aina tulee joku uusi hankittua, kunhan se on tarpeeksi poikeava muihin jo aiemmin hankittuihin lajikkeisiin verrattuna. Vaikka tykkään kaikkein eniten sinikuunliljoista, isolehtisistä kuten Big Daddy ja Elegans, tämä kirkas ja värikäs Color Festival alkaa kiilata ainakin kärkikolmikkoon. Aivan kuin maalari olisi pensselillä sutinut lehtiä ja sekoitellut vihreän, valkoisen ja keltaisen sävyjä keskenään. :)


Suippolehtinen Lakeside Dragonfly:


Valkoraidallinen Night Before Christmas

Eipä sitä tiedä mihin liriin kaikkien näiden kuunliljojen kanssa vielä joutuu jos leviävät yhtä tehokkaasti kuin nykyiset. Täysikasvuiseksi taimella menee onneksi kuitenkin vielä noin 3-5 vuotta. Toisaalta näiden toivoisi olevan jo jättiäisiä "justhetinyt". ;)
 Huomenna jos aikaa hetki liikenee, taidan jakaa väliin hieman taponlehteä aluskasviksi...

7 kommenttia :

 1. Todella kaunis muidonmuutos. On sinulla vaan taikakosketus.

  VastaaPoista
 2. Kuunliljat ovat niin kiitollisia kasveja, mutta totta on, että jossain vaiheessa niitäkin on pakko jakaa ja pienentää. Ja sitten on taas ylijäämätaimia, joita ei raaski heittää, vaan tulee istutettua muualle:) Todella kaunis ja uusi tuttavuus tuo Color Festival - lajike. Suuren muutoksen olet saanut aikaan pihallasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) pitäisi melkein olla kuunliljaharrastajilla oma vaihtorinki. Siellä ainakin jakotaimia riittäisi :D

   Poista
 3. Muutos on tosiaan suuri! Kuunliljat on tosi kommeita kasvija, se vuan minnuukin on mietittäny kun niitä pittää jakkoo, niin mihin ylmiäräset laitan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus se voi tila loppua kesken, mutta ennen sitä on hyvä täyttää kaikki pihan "ongelmapaikat" niillä. ;) Olen huomannut että se pitää jopa vuohenputken aika hyvin kurissa.

   Poista
 4. Taikoja siellä on tehty! Kiva, kun laitoit myös nuo aikaisemmat vaiheet näkyviin. Paljon työtä tuo vaatii, mutta lopputulos on onnistunut.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...