tiistai 31. joulukuuta 2019

Kukkatarhan vuosikuulumiset 2019
Tässä vielä luvassa pieni kukkapuutarhan kooste näin vuoden 2019 viimeistä päivää kohti mentäessä kun edellisessä postauksessa tuli keskityttyä vain hyötytarhaan. :) Aloitetaan keväästä joka oli varsin kukoistava. Toukokuussa tuli alkajaisiksi kuitenkin hetkellinen takapakki.


Lunta! :( 


Kasvihuoneessa kukki narsissit ja helmililjat ja ulkona kevätkurjenmiekat. Onneksi lumi oli vain hetkellinen...


... ja pörriäiset pääsivät taas syömään - vaikkapa ‘Katharine Hodgkin‘ -kevätkurjenmiekalle.


Esikotkin olivat hetken lumen alla. Paremmat päivät koittivat kuitenkin pian. Poimin oveen helmililjoja ja muutaman ylipitkäksi venähtäneen hyasintin. Hyasintit kukkivat upeasti keväällä!


Tulppaaniylläreitäkin oli taas luvassa kun syksyllä alennuksesta hamstraa heräteostoksina milloin mitäkin outoa ja vimmatusti kuoputtaa niitä maahan ja keväällä katsoo että WTF? :D En nyt ihan heti muista mikä tämä on... Varmaan se on muistiinpanoissa... Jossain...
Chinatown oli kyllä harkittu teko. Suosikkini kirjavien lehtiensä vuoksi. ♥


Sitten alkoi omena- ja kirsikkapuiden kukinta lemmikkien säestämänä. Mikäpä siinä oli kaivaa maata kukkivien puiden keskellä. Välillä piti pysähtyä katselemaan valkoisia kukkapilviä. Rautatienomenapuun ensikukinta 2 vuotta siirron jälkeen.‘Pohjolan helmi‘ -kirsikkapuu teki syksyllä hyvän sadon.


Sulkahernepuun ympärystä on ensi keväänä työn alla. Siinä kasvaa nyt erinäisiä kellokukkia harvakseltaan ja kaipaa jotain "ryhtikasvia" ja reunuskasvia polun syrjään. 


Keväthetki jonka ei haluaisi päättyvän...


Kuunliljakujalle toivat väriä ‘Peach Blossom‘ -tulppaanit ja purppuraomenapuu.


 Pari vuotta sitten syksyllä istutetut himalajanmarskinliljat (Eremurus himalaicus) innostuivat alkukesällä tekemään komeita puolitoistametrisiä kukkavanoja. Tilasin juurakot silloin suoraan Hollannista kun ovat edullisempia. Näitä rakastan kovasti ja ehkä uskaltaudun istuttamaan lisää kun ovat pärjäilleet ihan hyvin loivassa rinteessä jonka salaojitin lecamurskeella. Unelmana olisi joskus hankkia upea vaalean-/lohenpunainen Eremurus x isabellinus ‘Romance‘.


Pihavajan ympärys on kaivannut hieman kaivamista ja hienosäätöä. Kesällä edustaa tulikin "paranneltua" ja nyt kivituhkapolku jatkuu suoraan vajalle asti. vierelle syntyi pieni kohopenkki kesäkukille ja muutamalle karviaiselle. Tässä vasemmalla kasvaa päärynäpuu ‘Lada‘, oikealla ‘John Davis‘ -köynnösruusu joka kukkikin kesällä upeammin kuin koskaan! Tässä kuva valmiista alueesta kesäkuun lopulta.Kesäkuun alkupuolen kohokohta on aina kielokimppujen kerääminen. Allergisena en niitä sisällä kestä mutta ulkona voi onneksi tuoksutella.Tämä polku johtaa pihavajalle ja keväällä tuli kaivettua tuo vasemmanpuoleinen kaistale jossa kasvaa nyt mustaherukoita, omenapuu ja muutamia koristekasveja ja löysin myös etelänarnikin jota olen kaipaillut. Tässä kohden sattumalta paljastui muutamasta kivenmurikasta huolimatta syvää multamaata joten pitihän se hyödyntää. Polun reunustin jakamalla siihen ruusujuurta, tässä on sen verran aurinkoinen ja kuivahko paikka että ehkä se ei venähdä siinä liikaa. Kuusiaidan takana häämöttää lavatarha. Tämän polun alun molemmilla puolilla kasvavat rungolliset marja-aroniat. Tämä keskellä näkyvä soikko on siis uusi keväällä istutettu aroniapuu. :)


Olen mieltynyt erilaisiin rungolliseksi kasvatettuihin pikkupuihin, niillä saa korkeusvaihtelua eivätkä silti vie liikaa tilaa. Rungollinen kaarisyreeni ‘Veera‘ kukki viime kesänä ihanasti. Olen antanut sen rauhassa kasvaa ja juurtua mutta ensi keväänä latva kaipaa ehkä hieman muotoilua. Valkoiset pampulat ovat ‘Mount Everest‘ sorjalaukkoja (Allium stipitatum). Ne kasvavat todella suuriksi ja korkeiksi. Ne muistuttavat lähes jättimäisiä voikukan hahtuvapalleroita kauempaa katsottuna.


Tässä lisää samaisia laukkoja "vihreän hetken" aikana heti puiden kevätkukinnan jälkeen. Tämän istutusneliön kasvit ajattelin kaivaa ensi keväänä ylös pioneja ja keskellä kasvavaa kirsikkapuuta lukuunottamatta. Kaipaan parempaa ryhtiä ja kompakteja kasveja joten taimien siirtelyä luvassa ja tietty maa kaipaa jo vähän parannnusta. Alunperin halusin reunustaa alueen selkeästi jotta muoto säilyy mutta en osannut päättää millä kasvilla sen tekisi. Voi olla että päädyn taas jakamaan tuoksukurjenpolvea kun sitä saa helposti lisättyä (lue loputtomasti) ja pörriäiset tykkäävät siitä kovasti. Sen lehdet ovat myös siistit ja kasvusto matalahko. Tätä aluetta aion talven pimeinä tunteina pohtia huolella.


Kurjenmiekat kukkivat viime kesänä hyvin ja olen niitä viime vuosina keräillyt koska ovat kaikissa muodoissan lempikasvejani. Tässä helmiäisenhohtoinen Iris germanica ‘Immortality‘ joka kukki ensimmäistä kertaa. ‘Beverly Sills‘ ihastuttaa värillään joka kerta ja on aika hurmaava puuterinen "partaveikko" joka teki nyt montakin kukkaa.


Tässä ihana sävy näkyy vielä paremmin...


Odotettu ensikukkija oli (alla) siperiankurjenmiekka ‘Miss Apple‘. ♥ Eikö olekin ihana?


Valkoista unelmaa tarjoili loistojasmike, joka kukki valtoimenaan. Se ilmeisesti tykkäsi keväällä tehtystä siirrosta. Pionien kestosuosikki ‘Duchesse de Nemours‘


Kaverina sillä kasvaa tähtiputkia ja muita pioneja... Ampiaisvieras oli uusi ötökkäbongaus.


Arovuokot ovat pikkuhiljaa levinneet ja siementaimia löytyy sieltä tälltä. Keväällä täytyy niitä siirrellä ja keskittää. Vuokoista puheen ollen... Syksyllä löytyi alennuksesta hämyvuokkoja ja odotan innolla kevättä kun saan nostaa maasta ruukut joihin niiden juurakot piilotin.


Alppiruusuilla oli myös hyvä kukintakesä.


Elokuinen työmaa tässä, nyt lavatarhan välistä pääsee myös polkua pitkin vajalle menevälle polulle. Tämän alueen kehitys jatkunee ensi keväänä kasvien osalta. Vajan vieressä oleva kuusi ehkä lähtee ja syksyllä istutin vielä kirsikkapuun tuohon mutkaan kun siitä löytyi syvä kuopan paikka. Tämmöistä tämä täällä on aina, siinä mihin kuoppa syntyy, siihen istutetaan. ;)


Erinäisiä kesäkukkia tuli kasvatettua ja kylvettyä myös. Tässä leijonankita ‘Twinny Peach‘ jota suosittelen lämpimästi. ♥ Kesän ainoa näkemäni leppiskin siellä kömpii.


Banaanipuu viihtyi ja rehotti ennätyssuurena ulkona ruukussaan ja teki poikasia. 2 puolimetristä poikasta on nyt vanhemmillani hoivissa ja toinen poikasista teki vielä yllättäen poikasen talvella, joten viidakko laajenee uhkaavasti. :-D


Syksyllä puutarhasta sai poimia ihania kimppuja joissa mm. rikkaporkkanaa ja auringonkukkia. Tämä uutuuslajike ‘Ms Mars‘ lähti heti keväällä kokeiluun ja rakastuin siihen täysillä. Sanoisin että ihana viininpunaisen tahrima vintageväritys, nyt parempaa termiä keksimättä. :) Persoonallinen ja ihana. Näitä ehkä myös ensi kesänä. Mukavan matalahko ja tukeva lajike maljakkoon.

Huh, tässäpä tuli aikamoinen aikamatka kesään ja vain pintaraapaisu kun vaikea valita mitä nostaa esiin. Lopuksi Kuningatar Mimmalla on vielä hyvin tärkeää asiaa näin vuodenvaihteen kynnyksellä.


Kansalaiset,  muistakaa uudenvuodenaattona pitää tavoitteet korkealla
mutta myös ottaa talvella rennosti huopaan kääriytyneenä ja pitää hauskaa.


 Ei mene aikaakaan kun kevätaurinko lämmittää taas poskipäitä ja ilma tuoksuu illansuussa koivunlehdille ja kissanmintulle.


Onnellista uutta vuotta ja entistä parempaa vuosikymmentä 2020!
♥:lla Linda & Mimma

24 kommenttia :

 1. Ihana postaus! Nuo kaikki kevään ja alkukesän kuvat olivat kerrassaan sykähdyttäviä! Kukkivat hedelmäpuut saavat minut aina huokaisemaan ja sinulla oli niiden täydentäjinä kaikkea muutakin superviehättävää. Oikein hyvää alkavaa puutarhavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Kyllä kukkivat puut ovat kauneinta mitä tiedän ja kun niistä saa vielä herkkujakin, mikäs sen parempaa! :) Lemmikit pelastavat paljon kevään kukinnan aukkokohtia levitessään kaikkialle. Kukoistavaa uutta vuotta sinulle!

   Poista
 2. Oijoi! Istuin tässä varmasti yli puoli tuntia selaamassa postausta edestakaisin! Ihanaa kukkaloistoa ja varsinkin nuo kevään ja alkukesän herkän hempeät kukkijat ovat suloisia <3 Kukkaisaa uutta puutarhavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kevät oli ensimmäinen kun hedelmäpuut kukkivat oikein kunnolla ja sehän innosti istuttamaan niitä lisää. <3 Kevät kuviin on aina kiva palata näin uutta kasvukautta odotellessa ja suunnitella tulevaa. :) Samoin sinulle Minna!

   Poista
 3. Tämä tuli tarpeeseen, ihanaa kukkaloistoa ja kevään hurmaa! Lause "siinä mihin kuoppa syntyy, siihen istutetaan" on niin totta! Ihanaa alkavaa uutta puutarhavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on valitettavan totta. :D Joskus käy vähän kateeksi sellaisia tontteja joissa voisi vaan paperille piirtää alueet ja istuttaa ihan mitä haluaa ihan mihin vaan. Toisaalta onhan tässä kivenkolojen etsimisessäkun oma jännittävä hupinsa. ;) Hyvää ja runsasta puutarhavuotta!

   Poista
 4. Olipa niin ihana aikamatka ja kuvat tutkin tarkoin - kaikkea ihanaa pihallasi kasvaa! Meilläkin pätee tuo sama, missä kuoppa, sinne taimi! Meidän kohdalla varmaan jääkausi pysähtyi sulamaan ja jätti kaikki järkäleet tänne meille - aina minne lapion piston yritän, aina kilahtaa, tosin järkäleistä olemme saaneet paljon iloakin! Kurjenmiekat ja pionit kuuluvat myös suosikkeihin ja tuota vaalean punaista olen havitellut jo hyvän tovin.

  Kuningatar Mimma lausuu jälleen viisaita sanoja!

  Oikein ihanaa, tuoksuvaa, satoisaa ja kukkivaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Hehheh! Tuttu tunne. Tämän tontin nimi oli vielä Kivikangas joten antaa hyvin osviittaa. Täällä tosin on lohkareet vain niillä paikoin mistä on aikanaan räjäytetty vesi- ja viemärilinjat joten niiden alueiden läheltä lohkareet irtoaa maasta (jos irtoaa), muuten on ihan umpikalliota. Onneksi voi sentään tehdä kohopenkkejä. ;)

   Poista
 5. Puutarhasi on aivan sanoinkuvaamattoman ihana! Kiitos näistä kuvista ja kaikkea hyvää tulevaan vuoteesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ❤️ paljon on vielä pihalla tehtävää mutta pikkuhiljaa... ;) Onnellista uutta vuotta!

   Poista
 6. Ihania kuvia. Ikävä alkaa olla kevättä. Onneksi kevättä saa ikuistettua myös kuviin, kun toukokuu menee niin nopeasti. Erilaisia ovat eri pihat, täällä ei kiviä ole ilona eikä riesana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukokuu on se ihanin kuukausi! Suurin osa kuvista tuleekin varmaan juuri silloin otettua. Onnekas on se jolla kivet saa tontilleen vain tilaamalla. :D

   Poista
 7. Upeita kuvia puutarhasta ja Mimmasta. Iloa, onnellisuutta ja menestystä alkavaan uuteen vuosikymmeneen teille.

  VastaaPoista
 8. Ihanat kuvat! Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
 9. Voi jestas, ku oli taas hianoja kuvia postaus täynnä! Kevätkukkijat sykähryttäävät erikoosesti. On tosiaan tua 'Miss Apple' ihana! Ikää nähänykkää. Oikee hyvää ja kukkaasaa vuatta 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heikkisen kukkatarhalta tuon kurjenmiekan löysin. Nyt vaan toivon että se leviää hyvin! :) Kukoistavaa vuotta sinnekin!

   Poista
 10. Ihailen puutarhaasi ihan satasella Linda, niin paljon olet tehnyt työtä ja se kyllä näkyy! Banaani ja tuo kaikki rehevyys tuo ihan Montyn puutarhan tunnelmaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Maria, olen kovin otettu kommentistasi kun itse olet niin superviherpeukalo ja puutarhasi niin täydellisen ihana. Montyn puutarha on kyllä upea ja kovasti ihailen sen hieman villiä tunnelmaa. Muutenkin englantilaiset puutarhat viehättävät.

   Poista
 11. Sun puutarha on kuin sadusta!
  Tekisi mieli sukeltaa sun kuviin sisään ja nauttia tunnelmasta ihan livenä.
  Tuli kyllä niin ikävä kevättä ja kesää, vaikka olenkin vielä täällä Espanjassa. Oman puutarhan kuopsutuksia ei kuitenkaan voita mikään.
  Kiitos tästä ihanasta hetkestä! Taidan selata kuvasi vielä kerran...

  Oikein onnellista uutta vuotta ja vuosikymmentä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kevät oli kieltämättä kuin sadusta, juuri tuo ihana toukokuun lopun - kesäkuun alun aika on se paras aika. Haasteena on että kunpa saisi sen saman fiiliksen jollain tapaa jatkumaan alueella koko loppukesän. Sitä pitää nyt pohtia että mitä kukkia tai lehtikasveja soluttaisi joukkoon.

   Se on niin totta, oma puutarha on se rakkain paikka kuoputtaa. :) Toivottavasti joululomanne on mennyt rattoisissa ja lämpimissä tunnelmissa! Pian se kevät koittaa ja tänään tuli jo ne ensimmäiset odotetut siemenluettelot postissa. :D

   Onnellista, kukoistavaa vuosikymmentä myös sinulle Riina! <3

   Poista
 12. Ooh, mikä POSTAUS💕 Mulla meni niin hyvin tän "talven" kanssa mutta tänä iltana kun eksyin pitkästä aikaa lukemaan blogeja tänne Bloggeriin niin luulen että otteeni alkaa lipsua ja kohta kaipaan kevättä ihan hulluna😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on vähän jäänyt Bloggerin lukeminen kun enemmän tulee Instassa ollut mutta kaikkien ihanan keväisiä vuosipostauksia on ollut innostavaa lukea! 😍❤️ Minulla kevään kaipuu alkaa heti joulun jälkeen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...