torstai 24. huhtikuuta 2014

Ihanin puutarhakirjasi?


Sain tänään ystävältä englantilaisen puutarhakirjan jonka hän oli pelastanut ihan minua varten kirjaston poistokorista. "Planting the Natural Garden" vuodelta 2003, hyvin vähän luettu. Nyt kirja päätyi roskiksen sijasta kirjahyllyyni monien muiden puutarhakirjojen vierelle :) puutarhakirjoja ei koskaan voi olla liikaa! Paljon olen saanut lahjaksi niitä ja kirppariltakin on tullut tehtyä hyviä löytöjä. Yksi kestosuosikkini on tämä "Keittiöpuutarha" jossa on hauskat laajentuvat sivut.


Tästä huomaa että on myös alkujaan englantilainen kirja, suomalaisissa kirjoissa harvemmin näkee vaikkapa päärynätunneleita :)


Ahkerassa selailussa on ollut myös Else ja Vesa Leinon upea Tulppaanitarhan lumo jonka sain siskolta synttärilahjaksi viime vuonna.


Tänä keväänä en voinut vastustaa uutta kirjaa "Suomalainen metsäpuutarha"
(Ella Räty, Hanna Marttinen).


Odotin kirjaa innolla kun kuulin että sellainen on ilmestymässä ja tuo kirja kyllä sinkosi heti omaksi suosikikseni. Mielestäni on ihanaa että metsäpuutarha saa sen kautta näkyvyyttä ja varmasti innostaa suomalaisia kehittämään pihoistaan nimenomaan mystisiä metsäpuutarhoja sen sijaan että vetäisivät vaan heti kaikki pihan upeat puut matalaksi. Kirjaa lukiessa alkoi tuntua että ehkä en ole kuitenkaan mennyt aivan metsään joidenkin kasvivalintojen suhteen - tai paremminkin - olen tietoisesti mennyt metsään! ;) Kuten kirjan esimerkit näyttävät, tyylikkäästi ja luonnollisesti suunniteltu metsäpuutarha voi olla paljon mielenkiintoisempi ja vivahteikkaampi kuin pelkkä kukkapelto. Ehkä tämän myötä suomalaisillekin alkaa kehittyä aivan omaleimainen puutarhatyyli sen sijaan että vain yrittäisimme kopioida englantilaista cottage gardenia tai japanilaista puutarhaa, vaikka upeita nekin toki ovat! "Onnellisen puutarhurin vuosi" on ollut myös ahkerassa luvussa ja se on aivan ihana kirja. Harmittelen kovasti että en aikanaan ostanut kirjaa "Varjokasvit - Runsautta ja hehkua puutarhaan", nyt sitä ei saa enää mistään paitsi ruotsinkielisenä. Se kirja olisi tullut tarpeeseen!

Mikä on sinun suosikkipuutarhakirjasi (suomalainen tai ulkomaalainen)
ja mikä mielestäsi tekee juuri siitä parhaan teoksen?

6 kommenttia :

 1. Ihania kirjoja sinulla, osa niistä olikin jo tuttuja! Upeaa, että ystävä tuli ajatelleeksi sinua. Yksi suosikeistani on samantyylinen Natural Style for Gardens (Francesca Greenoak), ostin sen aikanaan Englannista ja siitä on yhtä paljon iloa täällä Suomessakin. Ihanaa silti, että ihan oikea kotimainen metsäpuutarhakirja on viimein tehty, se on todella todella hyvä kirja.
  Mutta mikähän olisi suosikki kaikista... todella vaikea sanoa! Mainitsen nyt vain tuon yllämainitun, ja luulen, että Suomalainen metsäpuutarha tulee olemaan kestosuosikki myös.

  VastaaPoista
 2. Hieno ajatus ystävältäsi! Kirjoja ei voi olla koskaan liikaa, tosin itse olen aika pihi kirjojen hankkija. Lainaan ensin kirjastosta moneen kertaan ja ostan sitten omaksi, jos vielä tekee mieli kurkata samaa teosta.
  Suosikkejani tällä hetkellä ovat Onnellisen puutarhurin vuosi, Vireaho-Tammikari sekä tuo Suomalainen metsäpuutarha. Molemmissa on hyvät kuvat. Ensiksi mainitussa selkeästi kirjoitettu puutarhan kasvukauden eri vaiheita ja käytännön neuvoja. Metsäpuutarha -kirja innostaa kokeilemaan erilaisia kasveja oman pihan laitamille ja sisältää hyviä neuvoja erilaisille metsätyypeille! Vaikea valita kumpi on parempi, kun tykkään molemmista ja ne ovat ahkerassa selailussa tällä hetkellä.

  VastaaPoista
 3. Kirjoja ei tosiaan voi olla koskaan liikaa!
  Itsellänikin on rivistö puutarhaan tavalla tai toisella liittyviä kirjoja. Varsinaista suosikkia ei ole, vaan lähinnä sen hetkinen puuhasteluni ulkona määrittää, mitä kirjaa eniten luen. Välillä haen tietoa, välillä vain inspiraatioita ja ideoita.
  Tällähetkellä suurimmassa kulutuksessa on tietenkin tämä uusi Suomalainen metsäpuutarha, joka on muuten ihan loisto opus! Sen rinnalla tietenkin kuluu Puutarhan puut ja pensaat (Inger Palmstierna, Bertil K. Johanson) ja mainitsemasi Varjokasvit-kirja. Joten nämä taitavaat olla tämän hetken suosikit.

  VastaaPoista
 4. Mun suosikki tällä hetkellä on juurikin tuo suomalainen metsäpuutarha, ihana kirja! Pidän myös paljon ulkomaisista puutarhakirjoista kauniine kuvineen, mutta harmittaa aina kun tänne V-vyöhykkeelle on mahdotonta saada menestymään niiden kirjojen kasveja... siis suosin suomalaisia puutarhakirjoja :)

  VastaaPoista
 5. Ylistys, mikä ystävä sinulla on! Mahtavan viisas ja viksu ihminen. Terveisiä hänelle ;-)

  Puutarhakirjoja on niin monta hyvää, mutta minuakin ilahduttavat nuo kääntyilevät kirjat, Richard Birdin Keittiöpuutarha ja Stanley Bradleyn Kesäpiha kauniiksi ovat ahkerassa käytössä, samoin tykkään Saaripalstan Sailan Oman pihan suunnittelu -kirjasta (eka puutarhakirja ikinä, jonka olen todella lukenut kannesta kanteen). Ja sitten on se ja se ja se... ei voi valita yhtä suosikkia!

  VastaaPoista
 6. Välitän ilman muuta teidän kaikkien kehuterveisenne antajalle ;) hän ON todella ihana ja fiksu daami! Paljon on näköjään samoja kirjasuosikkeja meillä kaikilla :)

  Intopii: Samoin tykkään Sailan kirjoista, myös Puutarha laatikoissa löytyy hyllystä - omistuskirjoituksella varustettuna tietenkin ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...