perjantai 29. heinäkuuta 2016

Odotus


Puutarhassa kukkii siellä täällä, mutta toisaalta vallitsee tietynlainen odotus. Tuoksuherneet venyvät pituutta ja ovat jo kaariportin yläpäässä mutta kukat ovat vielä tiiviisti nupulla. Pioniunikkoryppäät loistavat rehevää vihreyttään, mutta nuput pullistuvat pikkuhiljaa, samoin kellohyasinteilla ja tuoksumiekkaliljoilla. Päivänsinit rönsyilevät ruukuissaan, mutta vielä ei ole näkyvissä kukkia. Toisaalta on ihanaa tietää että toivon mukaan elokuun puolella alkaa ihana kukkaloisto. Liljat ovat auenneet ja niitä olen ihaillut. Ostin vain muutaman viime kesänä ruukkuistutuksiin, mutta niin kovasti olen tykästynyt tähän aasialaiseen 'Netty's Pride' hybridililjaan että taidan ensi keväänä hankkia niitä lisää ja istutella vähän joka paikkaan. Matalat vaaleanpunaiset liljat ovat vasta nupullaan.


Liljojen lähellä rautaportin takaa kurkistaa myös pieni mutta metrin korkuiseksi venähtänyt herkkä keijuängelmä joka on melko suloinen kaikessa pienuudessaan. Se olisi kukkinut jo aiemmin, mutta rankkasade katkoi ensimmäiset nuput.


Kosmoskukat ovat aloittaneet kukintansa ja uusia avautuu pikkuhiljaa päivittäin. Joku pirulainen tosin tuppaa syömään niiden terälehtiä ja se saa minut vähän pahalle päälle. Olisikohan etanat? Minulla ei täällä kuivassa kivikossa ole koskaan ollut etanaongelmaa, mutta tänä vuonna olen nyppinyt niitä pioniunikoista ja herneenpaloista. Muutaman auringonkukan lehdetkin on syöty aivan pitsimäisiksi. Vai onko sitten jonkun perhosen toukan tekeleitä. Jopa alppiruusun lehtiä on syöty ja olen tarkistellut lehtien alapintoja syyllisten löytämiseksi (kirvat, jauhiaiset, kärsäkkäät...?), vielä en tiedä kuka taukki on ollut asialla, mutta paras kaivaa mäntysuopa esille. Mutta positiivisempiin asioihin. Kuvassa keväällä kokeeksi hankkimani angervo Astilbe simplicifolia 'Sprite' jonka pinkkiin keveyteen olen kovin ihastunut (tahtoo lisää näitä).


Toinen ihastuksen kohteeni on ollut tämä päivänkakkara 'Fiona Goghill' josta keuhkosin jo aiemmin. Tässä alkavat jo kukat olla hieman kuihtuneet, mutta uusia nuppuja on tulossa valtavasti. 

Ja päivän Highlander-kuva (TAAS). Järjetöntä ottaa joka päivä kuva siitä tärkeästä kukasta, mutta ihan on pakko jottei hetkikään sen elämästä menisi hukkaan. ;)


Varjopuutarhassa kukkivat kuunililjat. Sinikuunlilja 'Elegansilla' on mitä ihanimmat matalat ja posliinimaiset kukat. Näitä aina pysähdyn ihailemaan. Loppuun vielä jotain räväkkää:


Olen ristinyt tämän kohdan Enkulin kukkaniityksi, sillä Enkulilta sain keväällä ihanana yllätyksenä ison paketillisen siemeniä ja tässä alkavat näkyä kylvösten ensimmäiset tulokset. Ruiskaunokit kaikissa väreissään loistavat kilpaa päivittäin avautuvien unikoiden kanssa. ♥ Ruiskaunokkeja on ollut sinisestä valkoiseen, pinkkiin, viininpunaiseen ja onpa ollut mukana pari oikein tummaa lilaa jotka ovat melkein mustia. Unikot puolestaan hehkuvat punaisen eri sävyissä ihanasti. Seassa on myös joitakin niittykukkia joita en ole vielä edes tunnistanut. Näiden villiniittykuvien mukana lähteekin kesäterveiset sinne Pohjois-Karjalaan :)

Ihania viimeisiä heinäkuun hetkiä kaikille! Kesä jatkukoon ;)

12 kommenttia :

 1. Onpas kaunista kukintaa. Nuo liljat ovat aivan upeita. Unikot ovat suosikkikukkijani. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Minäkin taisin nyt kunnolla hurahtaa unikoihin...

   Poista
 2. Ihania kukkia ja hieno tuo Enkulin-kukkaniitty ;)

  VastaaPoista
 3. Ihana niitty! Ja ihana Highlander, ja lilja!
  Mullakin syö joku krassin ja kärhön terälehtiä, näyttää olevan joku pikku öttiäinen. Olen antanut syödä, kun jotain on jäljelläkin...
  Hitsi, kun ängelmät ovat niin kauniita muta herkkiä. Mulla taasen kuivuus lurpsahdutti molemmat keijut ennen kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että on jotain jäljellä jatkossakin :-/ kaikenlaisia vihollisia...
   No voi harmi. Herkkä kukka ei vaan kestä liikaa eikä liian vähää vettä. Minulla tämä saattaa olla vähän liiankin kuivassa paikassa mutta olen yrittänyt sitä kastella parhaani mukaan.

   Poista
 4. Ihastuttava on puutarhasi. Kauniit kukkaset.
  Mukavaa viikonloppua sinulle ja Mimmalle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle tästä ihanasta kukkaniitystä :) joka päivä avautuu aina uusia unikoita. ♥ Kivaa alkavaa viikkoa sinne!

   Poista
 5. Etanat ovat nyt liikkeellä ja syövät kaiken edestään. Kurkkaappa vain Vaahteran lehdelle. Huoh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhhuh.. on ne kyllä masentavia limapalloja :(

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...