Enhän toki halua kuulostaa liian vaatimattomalta, mutta lähes
jokainen tätä kakkua maistanut on halunnut tämän reseptin – ainakin jos on
suklaan ystävä ;) Vuosikaudet on tätä kakkua tullut tehtyä, tummalla tai
vaalealla suklaalla ja pohjalla, ja hyvin on aina kauppansa tehnyt. Tämän kakun
saa täyttää paksulti eikä se sisällä liivatetta. Ajatus täytteen kehittelystä
lähtikin vuosia sitten siitä että halusin kuohkean ja paksun täytteen joka
pysyy kasassa mutta ei sisällä liivatetta. Jotenkin vain ajatus siitä että
kakun sekaan laitetaan sian nahasta tai sian tai naudan luista, suolista ja
jänteistä pitkään keittämällä valmistettua limaista tököttiä ei oikein herätä
makeanhimoa kahvipöydässä. Tokihan liivatetta on monessa muussa elintarvikkeessa
mukana, mutta itse yritän sitä omissa kakuissani välttää. Eikä tämä ole mikään
hieno eettinen kannanotto, sillä joulukinkku kyllä kuuluu perheemme
joulupöytään. Tämä antiliivate-fiksaatio on siis ihan vain omaa niuhotustani.
;)
Kaloripommihan tämä on, mutta sen verran ehtaa tavaraa
että eipä tätä kovin suurta palaa kerralla pysty syömään ja kun kerran kakkua
tehdään, niin tehdään se sitten reippahasti!
Suklaa-marja-aroniaunelma
Pohja:
4 munaa
2dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, siivilöi
joukkoon keskenään yhdistetyt kuivat aineet. Paista kakkupohjaa uunin alaosassa
175 asteessa 40 min. Jäähdytä. Kakkupohjan voi leipoa jo hyvissä ajoin esim. edellisenä päivänä täyttämisestä.
Kostutukseen: n. 3 dl hyla-maitoa tai mehua
Täyte:
3 prk Flora Vispiä
2-3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 prk Hovi maustamatonta (kevyt) tuorejuustoa
150-200 g tummaa suklaata
1 rkl marja-aroniahilloa
Väliin: n. 2 dl marja-aroniahilloa (tai esim. herukkahilloa/appelsiinimarmeladia)
Sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä hieman. Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi yhdessä sokerin ja
vaniljasokerin kanssa. Lisää jäähtyneen suklaan
joukkoon tuorejuusto ja lusikallinen aroniahilloa. Sekoita nopeasti ja huolellisesti,
voimakkaasti vatkaten. Siirrä kolmeen osaan leikatun kakkupohjan ylin osa
erilliselle lautaselle/tasolle, kostuta ja levitä sileä kerros suklaamassaa pinnalle.
Lisää loppuosaan suklaamassaa kermavaahto pieni erä kerrallaan, huolellisesti
sekoittaen. Aluksi voit vatkata voimakkaammin jotta täytteestä tulee tasainen ja sileä,
mutta kääntele loput kermat joukkoon kuohkeasti, jotta täyte ei menetä
kuohkeuttaan.
Kostuta kakun pohjakerros ja lusikoi päälle kotitekoista
marja-aroniahilloa* tai muuta haluamaasi hilloa. Levitä suklaakreemiä paksulti. Täytä seuraava taso samalla tavalla ja nosta pinnalle ylin osa. Sivele kakun reunoille myös ohuelti suklaakreemiä ja tee halutessasi koristepursotukset
samalla täytteellä. Kuvan kakussa otin pienen osan pelkkää kermavaahtoa syrjään
ja pursotin ruusutyllaa ja ruusunaulaa käyttäen kermaruusuja koristeiksi.
Huom. suklaatäyte muuttuu viileässä todella napakaksi joten pursotukset on hyvä tehdä melko nopeasti, sillä myöhemmin pursotus voi olla vaikeampaa. Valkosuklaaversiossa jätä kakkupohjasta kaakaojauhe pois ja täyttteessä korvaa tumma suklaa vaalealla :) Valkosuklaan kanssa sopii hyvin esim. pakastemansikat/mansikkahillo.
(*Marja-aroniahillo: Marja-aronioita keitetään mehumaijallinen mehuksi,
lisätään mehuun oman maun mukaan sopiva määrä hillosokeria.Muistaakseni laitoin 2-3 kg 3 litraa kohti.)
Hyvän kakun salaisuus on mielestäni sen kostutus. Ei
tietysti mitään litimärkää, mutta tarpeeksi hyvin kostutettu kakku on kokonaisuudessaan
pehmeä ja suussa sulavaa. Sama koskee voileipäkakkuja. Mitä mieltä te olette?
Upea kakku ja maku on varmaan taivaallinen.
VastaaPoistaNäyttää herkulliselta!
VastaaPoistaMinäpäs olenkin päässyt tätä herkkua maistamaan! Olipa isännän synttärikakku juuri tuollainen ;D NJAMMM, slurps slurps! ;DD
VastaaPoistaOlen samaa mieltä, vaikka en kakkujen teosta mitään ymmärräkään ;-) Kuiva kakku on hirveä pettymys!
VastaaPoistaKehu vaan itseäsi estoitta, olen ymmärtänyt että olet todella taitava leipuri, ja siltä näyttää kuvien perusteella, valitettavasti en ole päässyt maistamaan ;-)
Samaa mieltä! Kuiva kakku tarttuu kitalakeen kiinni, ei hyvä! Tuo kakku kyllä näyttää aivan mahtavalta!
VastaaPoista